Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καζούο Ισιγκούρο: «Με σοκάρει η έλλειψη φαντασίας»

Καζούο Ισιγκούρο: «Με σοκάρει η έλλειψη φαντασίας»

Ελισάβετ Σταμοπούλου Δεν διστάζει να αναμετρηθεί με ξωτικά και δράκους στο τελευταίο του βιβλίο. Ο βραβευμένος μυθιστοριογράφος, Καζούο Ισιγκούρο, στον «Θαμμένο γίγαντα» που εκδόθηκε τον Μάρτιο και κυκλοφορεί στην Ελλάδα, «βουτά» σε έναν άλλο κόσμο. Στον κόσμο της φαντασίας. Ο τέσσερις φορές υποψήφιος για Booker, που έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Δεν διστάζει να αναμετρηθεί με ξωτικά και δράκους στο τελευταίο του βιβλίο. Ο βραβευμένος μυθιστοριογράφος, Καζούο Ισιγκούρο, στον «Θαμμένο γίγαντα» που εκδόθηκε τον Μάρτιο και κυκλοφορεί στην Ελλάδα, «βουτά» σε έναν άλλο κόσμο. Στον κόσμο της φαντασίας.

Ο τέσσερις φορές υποψήφιος για Booker, που έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς, σε συνέντευξή του στο ετήσιο βρετανικό φιλολογικό φεστιβάλ, Hay Festival, αναφέρει:

«Πολλοί μου έλεγαν ότι δεν θα διαβάσουν το νέο μου βιβλίο επειδή έχει ξωτικά και δράκους. Σοκαρίστηκα από την προκατάληψη που επικρατεί. Είμαι όμως περήφανος για την τελευταία μου αυτή επιλογή».

Έχοντας στο νου του ανεπούλωτες πληγές που «κουβαλούν» λαοί, ο Ισιγκούρο σημειώνει: «Πολύ καιρό ήθελα να γράψω ένα βιβλίο σχετικά με το πώς λειτουργεί η μνήμη στο πλαίσιο της κοινωνίας. Γιατί μνήμες που έχουν θαφτεί επιστρέφουν; Με ενδιαφέρει το θέμα της μνήμης όχι μόνο σε επίπεδο μαχών, καθώς πιστεύω πως κάθε έθνος »κρύβει» κι από έναν »δράκο» ».

Στα μυθιστορήματα του Ισιγκούρο κυριαρχεί η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, και συχνά πραγματεύεται ανθρώπινα συναισθήματα. Μέσα από την τεχνική του προσπαθεί να αναδείξει τα ψεγάδια των χαρακτήρων του, ενώ στα έργα του αφήνει το κοινό να αντιληφθεί τα ελαττώματα του αφηγητή και παράλληλα να τον συμπαθήσει.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα The Telegraph είχε σημειώσει: «Μου παίρνει καιρό για να βρω ένα θέμα. Συνήθως έχω την ιστορία και τα συναισθήματα που αυτή γεννά , μου λείπει όμως το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Καταβάλω μεγάλη προσπάθεια ώστε να διαχειριστώ το συναισθηματικό κομμάτι και να πω στους αναγνώστες: »Έτσι πρέπει να αισθάνεται κανείς όταν βρίσκεται στην τάδε κατάσταση, το αντιλαμβάνεστε;» ».

Ο συγγραφέας, ένας από τους πιο γνωστούς της σύγχρονης αγγλικής «σκηνής», γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών ήρθε με την οικογένειά του στη Βρετανία.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, A Pale View of Hills, κυκλοφόρησε το 1982, αποσπώντας το βραβείο Oυίνιφρεντ Xόλντμπι. Tο δεύτερο, An Artist of the Floating World (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Oυίτμπρεντ και Σκάνο, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για Mπούκερ.

Σταθμός στη συγγραφική πορεία του Ισιγκούρο θεωρείται το The Remains of the Day, το 1989, που μεταφέρθηκε με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη τέσσερα χρόνια αργότερα, και κέρδισε το βραβείο Mπούκερ. Η επιτυχία ήταν μεγάλη αφού το βιβλίο μεταφράστηκε σε πάνω από 20 γλώσσες .

Tο 1998 ο συγγραφέας χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Iππότης των Tεχνών και των Γραμμάτων, και ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Tότε που ήμασταν ορφανοί, το 2001, και Μη μ’ αφήσεις ποτέ, το 2005, που ήταν επίσης υποψήφια για το βραβείο Mπούκερ.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν, μεταξύ άλλων, τα βιβλία του: Μη μ’ αφήσεις ποτέ, Τ’ απομεινάρια μιας μέρας, Ο απαρηγόρητος, Τότε που ήμασταν ορφανοί και Ο θαμμένος γίγαντας.

entertainment.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024