Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φιλαρμονική του Ισραήλ υπό τον Ζούμπιν Μέτα - Προσκλήσεις

Φιλαρμονική του Ισραήλ υπό τον Ζούμπιν Μέτα – Προσκλήσεις

...

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία εμφάνισή της στην Αθήνα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ επανακάμπτει… δριμύτερη στο Μέγαρο με δύο εμφανίσεις το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου (ώρα 9:00 μ.μ.) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, πάντοτε υπό τη διεύθυνση του Ζούμπιν Μέτα.

Συμπληρώστε τη φόρμα και κερδίστε προσκλήσεις για τη συναυλία που θα δοθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.
Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με e-mail.

Η Φιλαρμονική του Ισραήλ, στις συναυλίες της στο ΜΜΑ με τις οποίες εγκαινιάζεται η νέα καλλιτεχνική περίοδος 2016-17, θα ερμηνεύσει δύο διαφορετικά προγράμματα. Την πρώτη βραδιά (17/9) θα παρουσιάσει έργα Τσαϊκόφσκι, Σούμπερτ και Σούμαν (σολίστ, ο τσελίστας Μαρσέλ Μπέργκμαν), ενώ για τη δεύτερη (18/9) έχει επιλέξει αποκλειστικά συνθέσεις Ρίχαρντ Στράους. Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, τα αριστουργηματικά Τέσσερα τελευταία τραγούδια που θα ερμηνεύσει η πολυβραβευμένη αμερικανίδα σοπράνο Κριστίν Λιούις. Η μετάκληση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.

Το πρόγραμμα
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
Τσαϊκόφσκι, Σούμαν, Σούμπερτ
Με κεντρικό άξονα τον ευρωπαϊκό Ρομαντισμό, όπως αυτός εκφράστηκε μέσα από τις συνθέσεις του Τσαϊκόφσκι, του Σούμαν και του Σούμπερτ, το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας της Φιλαρμονικής του Ισραήλ στο Μέγαρο αναδεικνύει γνωστές αλλά και λιγότερο γνωστές σελίδες της πλούσιας εργογραφίας τους.
Η βραδιά θα αρχίσει με το αισθαντικό Andante cantabile σε σι ύφεση μείζονα, αρ. 1, για βιολοντσέλο και ορχήστρα, έργο ΙΙ του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893) που αποτελεί μεταγραφή από τον ίδιο τον συνθέτη του β΄ μέρους του πρώτου του Κουαρτέτου για έγχορδα σε ρε μείζονα. Το τετραμερές έργο συνδυάζει αριστοτεχνικά τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα με τα στοιχεία της ρωσικής παράδοσης. Τα σολιστικά μέρη θα ερμηνεύσει ο Μαρσέλ Μπέργκμαν, σολίστ και εξάρχων στα βιολοντσέλα της Φιλαρμονικής του Ισραήλ.
Το πρώτο μέρος της βραδιάς θα κλείσει με το περίφημο Κομμάτι κοντσέρτου για τέσσερα κόρνα και ορχήστρα, έργο 86 του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856), με σολίστ τους Τζέημς Κοξ, Γιοέλ Αμπαντί, Μάικλ Σλάτκιν και Ιταμάρ Λέσεμ. Το έργο, που αποτελείται από τρία μέρη, γράφτηκε το 1849 και αναθεωρήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τον μεγάλο γερμανό μουσουργό, σε μια εποχή που το κόρνο είχε τελειοποιηθεί τεχνικά ως χάλκινο πνευστό και είχε μετατραπεί πλέον σε όργανο ικανό να ερμηνεύσει ακόμη και τα πιο δεξιοτεχνικά περάσματα.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη Συμφωνία σε ντο μείζονα αρ. 9, D 944, γνωστή και ως «Μεγάλη», του Φραντς Σούμπερτ (1707-1828). Η τετραμερής Μεγάλη συμφωνία γράφτηκε λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, αλλά παρουσιάστηκε μόλις δέκα χρόνια αργότερα στη Λειψία υπό τη μουσική διεύθυνση του Μέντελσον. Στην πρώτη κριτική παρουσίασή της, ο Σούμαν υπογράμμισε την απομάκρυνσή της από τα κλασικά πρότυπα και τη χαρακτήρισε ζωντανή ηχητική εικόνα που αποτυπώνει τη ρομαντική ζωή της Βιέννης.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Ρίχαρντ Στράους
Η δεύτερη βραδιά της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ στο Μέγαρο είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου σε μια από τις σπουδαιότερες συνθετικές μορφές του 20ού αιώνα, στον Ρίχαρντ Στράους (1864-1949). Η αυλαία θα ανοίξει με το πανέμορφο μουσικό παραμύθι Τα φαιδρά καμώματα του Τιλ Όυλενσπηγκελ, έργο 28, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1895. Είναι ένα συμφωνικό ποίημα βασισμένο σε έναν παλιό μύθο με πρωταγωνιστή ένα ιστορικό πρόσωπο του 14ου αιώνα, τον Τιλ τον Πονηρό, ο οποίος ήταν μάλλον αγύρτης παρά επαναστάτης και ξεσήκωσε τους αγροτικούς πληθυσμούς της Γερμανίας και της Φλάνδρας. Ο Στράους αφηγείται με απολαυστικό τρόπο τις κατεργαριές του Τιλ, ο οποίος όμως έχει κακό τέλος, αφού παραπέμπεται στο συμβούλιο των προεστών που αποκαλύπτει την ενοχή του και τον καταδικάζει σε θάνατο.
Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Τέσσερα τελευταία τραγούδια για υψίφωνο και ορχήστρα τα οποία θα ερμηνεύσει η αμερικανίδα λυρική σπίντο σοπράνο Κριστίν Λιούις.
Ο επίλογος της δεύτερης συναυλίας ανήκει στο τονικό ποίημα για μεγάλη ορχήστρα Η ζωή ενός ήρωα, έργο 40. Γραμμένο την περίοδο 1897-8, σημείωσε θριαμβευτική επιτυχία ήδη από την πρώτη παρουσίασή του το 1899 στη Φρανκφούρτη, ενθουσιάζοντας το κοινό παρά τις επιφυλάξεις των κριτικών.

Tιμές εισιτηρίων: 21 € (Ζώνη Γ) /38 € (Ζώνη Β) /55 € (Ζώνη Α) /75 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 10 € /Πολύτεκνοι, 65+: 14 €

Πληροφορίες στο τηλ. 210 72.82.333 και www.megaron.gr

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024