Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές προσβλέπουν για επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές προσβλέπουν για επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο έλληνας ΥΠΕΞ έδωσε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο μετά τα τέλη Ιανουαρίου

Βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφισθεί από την ελληνική Βουλή, παρά την επικείμενη άρνηση του Πάνου Καμμένου να την στηρίξει και τις απειλές αποχώρησης του από την κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ εμφανίστηκε σίγουρος ότι πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη συμφωνία των Πρεσπών θα στηρίξουν το Ποτάμι, αλλά και μεμονωμένοι βουλευτές. Στη συνέχεια έδωσε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο μετά τα τέλη Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε «καρφιά» για την στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, κατηγορώντας τους πως αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική ως πεδίο εγχώριας αντιπαράθεσης και διαχείρισης εσωκομματικών υποθέσεων. Ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση απέσπασε περισσότερα στην διαπραγμάτευση με τα Σκόπια από τους προκατόχους της.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, εκτίμησε πως ο σκοπιανός λαός θα στηρίξει το «Ναι» με την απαιτούμενη συμμετοχή.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τη γειτονική χώρα, εκτίμησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε ένα πολύ σαφές χρονοδιάγραμμα, εκτιμώντας πως η απαιτούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από την Βουλή θα γίνει στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, κι όχι τον Δεκέμβριο όπως αναμενόταν αρχικά.

Όσον αφορά την διαδικασία της ελληνικής πλευράς, διευκρίνισε πως θα γίνουν δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, μια για την συμφωνία και μια ακόμα για την κύρωση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, εφόσον φυσικά τα Σκόπια έχουν υλοποιήσει τις δικές τους υποχρεώσεις.

Υπέρ της συμφωνίας ο Μάας

Ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας, όπως είχε εκφράσει και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην ΠΓΔΜ, τάχθηκε ο Χάικο Μάας, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά «ιστορική ευκαιρία» που θα ευνοήσει την ευρύτερη περιοχή.

Η συμφωνία, πρόσθεσε, αποτελεί επίδειξη «υπεύθυνης πολιτικής» από την πλευρά της Αθήνας, έστω και αν υπάρχουν αρκετοί διαφωνούντες.

Ερωτηθείς για τις συνεχείς επισκέψεις αξιωματούχων στα Σκόπια, με σκοπό την πίεση προς το «Ναι» και αν αυτές ενδέχεται να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα κινητοποιώντας τους οπαδούς του «Όχι», ο κ. Μάας παραδέχτηκε, αρχικά, ότι και ο ίδιος εξεπλάγην όταν έμαθε ότι χρειάζεται επισκεφθεί τη χώρα δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, ωστόσο συνέχισε πως πιστεύει ότι οι επισκέψεις κάνουν καλό και δεν θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024