Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο άνθρωπος αλλάζει τις εποχές του έτους

Ο άνθρωπος αλλάζει τις εποχές του έτους

Τα καλοκαίρια στην τροπόσφαιρα θερμαίνονται ταχύτερα από τους χειμώνες

Μελετώντας στοιχεία από δορυφόρους που αφορούν τα τελευταία 40 χρόνια, οι επιστήμονες κατέληξαν για πρώτη φορά στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να αλλάξουν την πορεία των εποχών, επηρεάζοντας τη θερμοκρασία.

Έχοντας επίγνωση της σχετικής αβεβαιότητας και των «αρνητών του κλίματος», οι συγγραφείς της νέας μελέτης δίνουν «πιθανότητες περίπου 5 σε 1 εκατομμύριο» αυτές οι αλλαγές να συμβαίνουν φυσιολογικά, χωρίς ανθρώπινη επιρροή.

Όπως οι αστυνομικοί ντετέκτιβ, οι επιστήμονες που ασχολούνται με το περιβάλλον αναλύουν διαρκώς στοιχεία αναζητώντας «δακτυλικά αποτυπώματα» της ανθρώπινης επίδρασης στη θερμοκρασία του πλανήτη, την ταχεία αλλαγή στην Ανταρκτική αλλά και τη σύσταση των ωκεανών.

Αυτό που ανακάλυψαν στην προκείμενη περίπτωση οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore, με επικεφαλής τον Μπεν Σαντερ, είναι τον ανομοιογενή ρυθμό εποχιακής αλλαγής στην ατμόσφαιρα, πάνω από τις εύκρατες ζώνες των βόρειων και νότιων ημισφαιρίων.

Ενώ η θέρμανση του πλανήτη είναι ήδη γνωστή, τα καλοκαίρια στην τροπόσφαιρα θερμαίνονται ταχύτερα από τους χειμώνες, με τρόπο που η Φυσική θα υπαγόρευε εάν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ήταν ο πραγματικός ένοχος.

Τα δεδομένα από τους δορυφόρους και τα μοντέλα ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εποχική αλλαγή της θερμοκρασίας συμφωνούν μεταξύ τους ως προς τη μέτρηση της μέσης ετήσιας αύξησης της θερμοκρασίας.

Για κάθε χρόνο, στο 38 ετών δορυφορικό αρχείο, οι ερευνητές μέτρησαν τα κατώτερα και ανώτερα επίπεδα των μηνιαίων θερμοκρασιών.

Στα πρώτα χρόνια, οι διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες ήταν μικρές. Μέχρι το τέλος, όμως, του συνόλου δεδομένων που εξετάστηκαν το 2016, οι διακυμάνσεις ήταν μεγαλύτερες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Science, επισημαίνει ότι τα μοντέλα υπολογισμού της κλιματικής αλλαγής είναι ατελή και αφήνει να εννοηθεί ότι η προσομοίωση της θερμοκρασίας έχει ξεπεράσει τις πραγματικές θερμοκρασίες.

«Ο ισχυρισμός ότι η υπερεκτίμηση της θέρμανσης οφείλεται αποκλειστικά σε μεγάλο λάθος στην ευαισθησία του κλιματικού μοντέλου έχει δοκιμαστεί αλλού και δεν είναι αξιόπιστη», γράφουν οι συγγραφείς.

«Υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι ο κύκλος των εποχών αλλάζει και είναι επίσης ένα από τα πράγματα που είναι πιο εμφανή στην καθημερινή ζωή με τα δέντρα να ανθίζουν νωρίτερα. Αλλά μέχρι στιγμής αυτό ήταν δύσκολο να αποδειχθεί επίσημα και με μεγάλη στατιστική σημασία από τη φυσική μεταβλητότητα», σχολιάζει ο Φρεντερικ Οττο, αναπληρωτής καθηγητής στο πρόγραμμα έρευνας του κλίματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο Σαντερ θεωρεί τη νέα μελέτη μια δυσάρεστη υπενθύμιση της γενικής κλιματικής αλλαγής και λέει: «Η συσσώρευση αποδεικτικών στοιχείων με ανησυχεί. Αυτά είναι καταστάσεις που κανείς δεν θέλει να έχει δίκιο».

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024