Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρκίνος προστάτη: Ανακάλυψη νέων γονιδίων και υπό δοκιμή διαγνωστικό τεστ

Καρκίνος προστάτη: Ανακάλυψη νέων γονιδίων και υπό δοκιμή διαγνωστικό τεστ

Ήδη, οι επιστήμονες σχεδιάζουν κλινική δοκιμή του γενετικού τεστ για να δουν στην πράξη κατά πόσο είναι πράγματι δυνατό να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη, αν εντοπισθούν οι άνδρες υψηλού κινδύνου και τους δοθούν έγκαιρα συμβουλές ή εφαρμοσθεί σε αυτούς προληπτική θεραπεία

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε νέους γενετικούς δείκτες στο DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, θέτοντας τις βάσεις για νέα διαγνωστικά εργαλεία και μέτρα πρόληψης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Genetics, οι ερευνητές εστίασαν στο DNA περισσοτέρων από 140.000 ανδρών, παγκοσμίως, και εντόπισαν 63 νέους γενετικούς δείκτες που σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη. Έτσι αυξάνεται ο αριθμός των επικίνδυνων γενετικά περιοχών σε πάνω από 170 και οι ειδικοί ελπίζουν ότι έτσι θα καταφέρουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ διάγνωσης και θεραπείας, προσφέροντας στους κλινικούς γιατρούς ισχυρά διαγνωστικά μέσα.

Για τον εντοπισμό των νέων γενετικών δεικτών οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ειδικοί από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας αλλά και από τη Σουηδία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Μαλαισία και την Κροατία, χρησιμοποίησαν την αναλυτική μέθοδο DNA «OncoArray» και συνέκριναν πάνω από μισό εκατομμύριο μονο-γραμματικές αλλαγές στον κώδικα του DNA σχεδόν 80.000 ανδρών με καρκίνο του προστάτη και πάνω από 61.000 χωρίς τη νόσο.

Έτσι εντόπισαν 63 νέες μεταλλάξεις στο DNA που όταν ο άνδρας τις κληρονομούσε αυξανόταν ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη.

Εν ολίγοις τα ευρήματα δείχνουν ότι το 1% των ανδρών με τον υψηλότερο κίνδυνο είχαν 5,7 φορές περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ανακάλυψη των νέων αυτών γενετικών δεικτών κινδύνου αλλάζει καθοριστικά και το θεραπευτικό πεδίο της νόσου, αφού πολλές από τις μεταλλάξεις εντοπίστηκαν σε γονιδιακές περιοχές που εμπλέκονται στην επικοινωνία μεταξύ των ανοσοκυττάρων και άλλων κυττάρων του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι γενετικά λάθη στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, γεγονός που  μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την πιθανότητα αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη στο άμεσο μέλλον με ανοσοθεραπεία.

Προς το παρόν πάντως η προσπάθεια των ειδικών έχει εστιαστεί στην ανάπτυξη ενός νέου διαγνωστικού τεστ που θα στοχεύει στο 1% των ανδρών υψηλού κινδύνου νόσησης, με βάση πάντα τις νεο-ανακαλυφθείσες γενετικές μεταλλάξεις συνδυαστικά με τις ήδη γνωστές.

Ήδη, οι επιστήμονες σχεδιάζουν κλινική δοκιμή του γενετικού τεστ για να δουν στην πράξη κατά πόσο είναι πράγματι δυνατό να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη, αν εντοπισθούν οι άνδρες υψηλού κινδύνου και τους δοθούν έγκαιρα συμβουλές ή εφαρμοσθεί σε αυτούς προληπτική θεραπεία.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024