Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σιμωνίδης ο Κείος, η δύναμη του γνήσιου αισθήματος (Μέρος Γ’)

Σιμωνίδης ο Κείος, η δύναμη του γνήσιου αισθήματος (Μέρος Γ’)

Η αστάθεια της ανθρώπινης μοίρας

Στα Επινίκια του Σιμωνίδη, το αθλητικό γεγονός μαζί με τις τεχνικές λεπτομέρειές του δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο, αλλά παρεμβάλλεται με χαρακτηριστικά που συχνά υποδηλώνονται μόνο φευγαλέα, ως τμήμα ενός κόσμου που κυριαρχείται από το πνευματικό στοιχείο, τρέφεται από την παράδοση του μύθου και ξέρει να τοποθετεί το καθετί στο πλαίσιο μιας ζωντανής σχέσης με θεμελιώδη προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μολονότι τα ελάχιστα σπαράγματα από τα Επινίκια του Σιμωνίδη δε μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε μια καθαρή αντίληψη γι’ αυτά, είναι σαφές ότι τα εν λόγω ποιήματα περιείχαν στοιχεία που δεν ήταν δυνατόν να ταιριάξουν με την αυστηρή σοβαρότητα των επινικίων του Πινδάρου.

Ο Σιμωνίδης άπλωσε και εγκατέστησε το χορικό λυρισμό και σε άλλες πλευρές του ανθρώπινου βίου. Ο θρήνος για το θάνατο αγαπημένων ανθρώπων και η παρηγοριά στον πόνο παίρνουν μια νέα μορφή στους χορικολυρικούς Θρήνους του Σιμωνίδη, από τους οποίους διατηρούνται μόνο μερικές μικρές ομάδες στίχων.

Πάντως, γνωρίζουμε ότι αφορμή για τη δημιουργία ενός εξ αυτών στάθηκε ένα παράξενο και συγκλονιστικό γεγονός: η κατάρρευση μιας οικίας σε ένα συμπόσιο των Σκοπαδών και ο φρικτός θάνατος των εορταστών, των συγκεντρωμένων μελών της περιώνυμης γενιάς. Ο ποιητής αναλογίζεται την αστάθεια της ανθρώπινης μοίρας, την ταχύτητα μεταβολής της ανθρώπινης τύχης, την οποία παρομοιάζει με το γρήγορο πέταγμα μιας μύγας από μια θέση στην άλλη.

Σιμωνίδης ο Κείος, η δύναμη του γνήσιου αισθήματος (Μέρος Α’)

Σιμωνίδης ο Κείος, η δύναμη του γνήσιου αισθήματος (Μέρος Β’)

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024