Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρχιμάκης: Τις μεταρρυθμίσεις σταμάτησε η ανατροπή Παπανδρέου από Βενιζέλο

Καρχιμάκης: Τις μεταρρυθμίσεις σταμάτησε η ανατροπή Παπανδρέου από Βενιζέλο

«Αντιαισθητικό» χαρακτηρίζει το «δεξιό ΠΑΣΟΚ» ο Μιχάλης Καρχιμάκης υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Β' Αθηνών σε συνέντευξή του στο in.gr. Υποστηρίζει πως όλες οι μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το διάστημα 2009-2011 έμειναν στη μέση, λόγων της ανατροπής του από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την ομάδα του. Στη βάση αυτή υποστηρίζει πως ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί προοδευτικό και σταθεροποιητικό παράγοντα και θα διαδραματίσει ρόλο εγγυητικό μετά τις εκλογές.

«Αντιαισθητικό» χαρακτηρίζει το «δεξιό ΠΑΣΟΚ» ο Μιχάλης Καρχιμάκης υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Β’ Αθηνών σε συνέντευξή του στο in.gr. Υποστηρίζει πως όλες οι μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το διάστημα 2009-2011 έμειναν στη μέση, λόγων της ανατροπής του από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την ομάδα του. Διαβεβαιώνει ακόμη πως το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στη βάση αυτή υποστηρίζει πως ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί προοδευτικό και σταθεροποιητικό παράγοντα και πως είναι αναγκαίο να διαδραματίσει ρόλο εγγυητικό μετά τις εκλογές.

Συνέντευξη στο Θανάση Κουκάκη

Κύριε Καρχιμάκη υποθέτω ότι διαρκώς σας ρωτούν, πώς ένα στέλεχος με πορεία από το 1974 στο ΠΑΣΟΚ σαν και εσάς αποφάσισε σε αυτή την ιδιαίτερη χρονική στιγμή να συνταχθεί με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και να κατέβει ως υποψήφιος με αυτό στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας. Είναι λόγοι αισθητικής ή ουσίας που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Πρωτίστως ουσίας, αλλά ναι! Και αισθητικής! Πολιτικής αισθητικής! Κοιτάξτε. Όντως, μετά από 40 χρόνια στράτευσης και αγώνων με πυξίδα τις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη, σίγουρα δεν ήταν εύκολη η απόφαση να εγκαταλείψω το ΠΑΣΟΚ. Πιστέψτε με, όμως, το ΠΑΣΟΚ και η ηγετική του ομάδα εγκατέλειψε εμένα όπως και τα εκατομμύρια κόσμου που αποτελούσαν την ψυχή και τη συνείδησή του και όχι εμείς αυτό. Η συνειδητή επιλογή της ηγεσίας του να το ενσωματώσει σε πολιτικές βαθιά συντηρητικές που θύμιζαν παλιά σκληρή δεξιά, δημιούργησε την ανάγκη σε μεγάλο μέρος του προοδευτικού κόσμου να θέλει να εκφραστεί μέσω ενός άλλου, νέου και βαθιά δημοκρατικού φορέα. Αυτό και κάναμε. Αφήσαμε πίσω μας ένα δεξιό ΠΑΣΟΚ. Και ένα δεξιό ΠΑΣΟΚ, κ. Κουκάκη, δε μπορεί παρά να ‘ναι, εκτός των άλλων και αντιαισθητικό…

Ποια η διαφορά μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου; Γιατί ο παραδοσιακός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ που έχει ζήσει την επώδυνη πρόσφατη ιστορία να επιλέξει να μεταπηδήσει στο Κίνημα;

Σας ευχαριστώ για το ουσιαστικό ερώτημα. Ποτέ δεν ξεχάσαμε ότι αναγκαστήκαμε το 2010 να αναμετρηθούμε με την διαδρομή μας, την πολιτική μας συνείδηση, τους ανθρώπους μας τους οποίους στενοχωρήσαμε. Το προτιμήσαμε, όμως, από το να τους αφήσουμε να ζήσουν τον απόλυτο εφιάλτη μιας άτακτης χρεοκοπίας που έζησαν Αργεντινή, Περού, Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση Καραμανλή μας παρέδωσε μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Ένα έλλειμμα 36 δισ. ευρώ, αλλά και με μία χρεοκοπημένη εθνική αξιοπιστία. Όλοι τα θυμόμαστε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέδωσε στατιστική λαθροοχειρία στην κυβέρνηση Καραμανλή ενώ αντίθετα απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση Παπανδρέου επειδή όπως υπογραμμίζει, επέδειξε αποφασιστική στάση τον Μάη του ’10 και απέτρεψε την ολική καταστροφή.

Από κει και πέρα, όμως δεν παραδοθήκαμε στις επιταγές της τρόικας. Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις και βήματα που θα μας έκαναν πιο βατό τον δρόμο για έξοδο από την κρίση. Ψηφίσαμε την άρση του απορρήτου καταθέσεων πίσω από το οποίο οχυρωνόταν η μεγάλη φοροδιαφυγή, περάσαμε νόμο για το λαθρεμπόριο καυσίμων απ’ όπου αν εφαρμοζόταν θα εξοικονομούσε το κράτος, πακτωλό εσόδων που δυστυχώς έχασε. Ζητήσαμε έλεγχο των Ελλήνων εμβασματούχων του εξωτερικού και αντ’ αυτού απάλλαξαν από τον έλεγχο με νόμο, πιθανούς μεγαλοφοροφυγάδες για 9 ολόκληρα χρόνια.

Δημιουργήσαμε το επαναστατικό πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ εγκαινιάζοντας στην Ελλάδα, την απόλυτη διαφάνεια για την οικονομική λειτουργία του Δημοσίου.

Όλα αυτά, κύριε Κουκάκη, έμειναν στη μέση από τότε που ο Παπανδρέου ανατράπηκε από τον Βενιζέλο και την ομάδα του. Η απραξία του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία το κατέστησε σκιά της ΝΔ και των προσωπικών περί διακυβέρνησης αντιλήψεων του κ. Σαμαρά. Διακυβέρνησης με τροπολογίες, διαδικασίες εξπρές και αλλαγές συνθέσεων θερινών βουλευτικών τμημάτων και άλλα.. Όλα αυτά συνιστούν τις χασματώδεις διαφορές μεταξύ Παπανδρέου – Βενιζέλου.

Ο Παπανδρέου πρεσβεύει την λογική του συμμετοχικού ρόλου του πολίτη και της διενέργειας δημοψηφισμάτων σε θέματα μεγάλης εθνικής σημασίας,, κάτι που για Βενιζέλο και Σαμαρά, αποτελεί εφιάλτη όπως αποδείχθηκε το 2011.

Έχετε δημόσια υποστηρίξει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέτρεψε τον Γιώργο Παπανδρέου για να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Σαμαράς Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Συγκεκριμένα υποστηρίξατε πως ο κ. Βενιζέλος είχε προτρέψει το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή «να πάρουν» το κόμμα από τον κ. Παπανδρέου μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Θεωρείτε πως εάν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είχε αλλάξει κάτι την τελευταία τριετία; Αν ναι σε ποιο πεδίο;

Πρώτα – πρώτα στο πεδίο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Τόσο με την προαναφερόμενη άρση απορρήτου τραπεζικών καταθέσεων, όσο και με το νόμο κατά του λαθρεμπορίου των καυσίμων. Τόσο με τον έλεγχο των χρημάτων που βγήκαν στο εξωτερικό και πιθανότητα να είχαν αποφέρει έναν σημαντικό κουμπαρά στα κρατικά ταμεία, όσο και με τον έλεγχο των 7.000 off shore εταιριών από τις οποίες τελικά ελέγχθηκαν μέχρι σήμερα όχι πάνω από 200. Τόσο με τον τριπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή αυτών των εταιριών, όσο και με την κάθετη αύξηση της φορολογίας των ειδών πολυτελείας και των θυρίδων που επιβάλαμε το ’10.

Πού άραγε είναι η αξιοποίηση αυτών των τομών που τόλμησε ο Παπανδρέου; Πού ήταν οι αναγκαίες παρεμβάσεις του Βενιζέλου προς αυτήν την κατεύθυνση;

Απέρριψε ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου την πρόταση νόμου από τον Γρηγόρη Νιώτη και 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για την αναδρομική φορολόγηση αστρονομικών ποσών που εξήχθησαν αφορολόγητα στο εξωτερικό από το 2001 και εντεύθεν. Μόνο με απλή περαίωση, θα μπορούσαν να έχουν αποφέρει πάνω από 30 δις.

Μέσα σ’ αυτό το ναρκοπέδιο που κληθήκαμε να κυβερνήσουμε, κύριε Κουκάκη, δεν παραλείψαμε να θεσπίσουμε τον Καλλικράτη. Να θεσπίσουμε το ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Να προχωρήσουμε στην κατά πρώτη φορά απογραφή των Δημοσίων Υπαλλήλων. Να ανοίξουμε έναν εθνικό διάλογο με τη Δικαιοσύνη που αν συνεχιζόταν μέχρι σήμερα, θα συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο της πολυπόθητης ανάπτυξης στον βαθμό που αυτή περνάει από την Δικαιοσύνη. Θωρακίσαμε με νόμο την πρώτη κατοικία του πολίτη μη διστάζοντας να έρθουμε για άλλη μια φορά σε μετωπική σύγκρουση με τις τράπεζες.

Αν εξαντλούσε την τετραετία του, κ. Κουκάκη, ο Παπανδρέου, θα είχαν προχωρήσει όλα αυτά και δεν θα ήμασταν τώρα ανέτοιμοι να βγούμε από το πρόγραμμα στον προγραμματισμένο χρόνο.

Τι απαντάτε σε όσους σας ζητούν λύσεις για θέματα όπως η ανεργία, η υπερφορολόγηση, αλλά και η διαφθορά; Ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 δεν μπόρεσε ως Πρωθυπουργός ευρείας αποδοχής να τα αντιμετωπίσει. Γιατί μπορεί να το κάνει σήμερα;

Τα αντιμετώπισε εν μέσω στείρων αντιπολιτεύσεων, αριστερών λεωνταρισμών και δεξιών Ζαππείων…, άθλιων κατηγοριών για προδοσίες…, υποκινήσεις αγανακτισμένων που ω του θαύματος ξαφνικά μετά την ανατροπή Παπανδρέου λύθηκαν τα προβληματά τους, ανελέητου πολέμου από το σύνολο σχεδόν των μίντια, ανετοιμότητας της Ευρώπης να αντιληφθεί έγκαιρα το πρόβλημα και απειλών κάθε φορά εκ μέρους της, ότι αν δεν συμφωνήσει ο Σαμαράς δεν θα μας δοθεί η δόση. Τώρα ο κ. Σαμαράς σηκώνει το λάβαρο της τετραετούς διακυβέρνησης, κάτι που το ’11 το αγνοούσε. Απαντάμε, λοιπόν, ότι πρέπει το συντομότερο να υιοθετηθούν λογικές μεταρρυθμίσεων και τομών, που εμείς είχαμε εισαγάγει και που για να αποδώσουν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν λογικές αγκιστρωμένες στις μικροκομματικές φιλοδοξίες και προσωπικούς πόθους…

Αν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών εισέλθει στη Βουλή θα συνεργασθεί με το πρώτο κόμμα που φαινομενικά θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Ο Γιώργος Παπανδρέου, κύριε Κουκάκη, αποτελεί τον προοδευτικό και σταθεροποιητικό παράγοντα που είναι ανάγκη να διαδραματίσει ρόλο εγγυητικό για τα αναγκαία βήματα, μετεκλογικώς. Για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως ενώ από την Δεξιά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίστηκαν πρόχειρα και με λογικές εκκαθάρισης, από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζονται αμήχανα και φοβικά.

Είναι ανάγκη να προωθηθούν προγραμματικές πρωτοβουλίες με περιεχόμενο και οι οποίες θα διαμορφώσουν τα μέτωπα συγκρούσεων αλλά και συμμαχιών. Αυτό θα καθορίσει και τις προοπτικές μετεκλογικών συγκλίσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024