Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πλούσιες οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τον Ιανουάριο
Φωτογραφία αρχείου

Πλούσιες οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τον Ιανουάριο

Συναυλίες σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής, ρεσιτάλ και χορωδίες, αλλά και συμπόσια και συζητήσεις πρωταγωνιστούν στις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τον πρώτο μήνα του 2012.

Συναυλίες σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής, ρεσιτάλ και χορωδίες, αλλά και συμπόσια και συζητήσεις πρωταγωνιστούν στις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τον πρώτο μήνα του 2012.

Η ελληνική μουσική κυριαρχεί στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής με: τη Συμφωνική Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (19/1), ένα μοναδικό αφιέρωμα στα όργανα της οικογένειας του λαούτου με δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής (14-15/1) και δύο συναυλίες του Μανώλη Μητσιά με τίτλο «Σταθμοί και Δρομολόγιο».

Οι πολυταξιδεμένες μελωδικές αποσκευές του Μανώλη Μητσιά, γεμάτες με το πολύτιμο υλικό των 65 δίσκων του θα ανοίξουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Το πρόγραμμα της συναυλίας- οδοιπορικού στο ελληνικό πεντάγραμμο από τον Μανώλη Μητσιά, εμπλουτίζεται και με παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του που ο Μακεδόνας ερμηνευτής έχει εντάξει στο ρεπερτόριό του από το ξεκίνημα της πορείας του στο τραγούδι.

Μια μουσική παράσταση εμπνευσμένη από την ποιητική συλλογή του Γιάννη Σκαρίμπα, «Εαυτούληδες» παρουσιάζει ο Διονύσης Τσακνής (16/1). Η ειρωνική γλώσσα του Σκαρίμπα, το κατακερματισμένο ύφος και η πρωτοφανής θεματική του που συνιστούν στοιχεία μιας νεωτερικής ποιητικής ενέπνευσαν τον ανήσυχο δημιουργό που μελοποίησε 12 ποιήματα της συλλογής «Εαυτούληδες». Οι συνθέσεις αυτές γίνονται το αντικείμενο της μουσικο- θεατρικής παράστασης που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο. Τον ίδιο τον Σκαρίμπα ενσαρκώνει ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης σε κείμενα που έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Τσακνής.

Μια από τις δημοφιλέστερες όπερες, το αριστούργημα του Σάρλ Γκουνό, Φάουστ, παρουσιάζει τον πρώτο μήνα του χρόνου, η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία, χορογραφία, κινησιολογία Ρενάτο Τζανέλλα (20-21-22-24-25-27-28-29/1). Το έργο, grand opera σε πέντε πράξεις με μπαλέτο που παρουσιάστηκε τελευταία φορά στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90, βασίζεται στο γνωστό έργο του Γκαίτε, με τον ηλικιωμένο επιστήμονα Φάουστ να πουλά τη ψυχή του στον Μεφιστοφελή, με αντάλλαγμα τη νιότη και τον έρωτα.

Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής ανοίγει μουσικά τη χρονιά με ένα αφιέρωμα σε έναν από τους μεγάλους αιρετικούς της αμερικανικής μουσικής του 20ού αιώνα, τον πρωτοπόρο Τσαρλς Αιβς (12/1), ενώ με σύγχρονη μουσική κλείνει και ο πρώτος μήνας του χρόνου με μια συναυλία του Ergon Ensemble, με τίτλο Μινιμαλισμός (26/1). Στη Σειρά Rising Stars το Μέγαρο φιλοξενεί τον φλαουτίστα Έρικ Μπόσγκραφ και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Μοντιλιάνι (18/1).

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Megaron Plus περιλαμβάνει για τον Ιανουάριο: μια εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Το έλλειμμα της ηγεσίας» (11/1), συμπόσιο για την ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα (16/1), διάλεξη του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου με θέμα «Εμείς και η παγκοσμιοποίηση» (19/1) και ένα αφιέρωμα στη μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ (1913-2010) που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και σκέψης (25/1).

Τέλος, για λίγες ακόμη ημέρες θα έχει την ευκαιρία το φιλότεχνο κοινό να επισκεφθεί το εικαστικό αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο, δάσκαλο και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση. Στην έκθεση που αναπτύσσεται στις δύο μεγάλες αίθουσες του Νέου Εκθεσιακού Χώρου του Μεγάρου, έμφαση δίνεται στα έργα των δύο τελευταίων χρόνων, αλλά παράλληλα εκτίθενται και αρκετά παλαιότερα, ορισμένα εκ των οποίων για πρώτη φορά (μέχρι 10/1).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024