Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρούσμα λευχαιμίας σε Έλληνα λοχία που υπηρέτησε στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη παραδέχεται το ΓΕΕΘΑ

Κρούσμα λευχαιμίας σε Έλληνα λοχία που υπηρέτησε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη παραδέχεται το ΓΕΕΘΑ

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ένας λοχίας τεθωρακισμένων που υπηρετούσε την περίοδο 1997 - 1998 στην ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (ΕΛΔΥΒ) νοσηλεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με διάγνωση λευχαιμίας και τώρα έχει πάρει αναρρωτική άδεια. Η ασθένεια του Έλληνα στρατιωτικού δεν συνδέεται σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις με τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου και το αποκαλούμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων».

37

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ένας λοχίας τεθωρακισμένων που υπηρετούσε την περίοδο 1997 – 1998 στην ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη (ΕΛΔΥΒ) νοσηλεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με διάγνωση λευχαιμίας και τώρα έχει πάρει αναρρωτική άδεια. Η ασθένεια του Έλληνα στρατιωτικού δεν συνδέεται σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις με τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου και το αποκαλούμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων».

Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα το ΓΕΕΘΑ, «μετά την ανακοίνωση νεότερων στοιχείων που αναφέρονται σε κρούσματα μόλυνσης από DU (απεμπλουτισμένου ουρανίου) στρατιωτικών στελεχών από χώρες του ΝΑΤΟ (Ιταλία, Βέλγιο κ.ά.) που συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όχι μόνον στο Κόσοβο αλλά και σε άλλες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο κ. ΥΕΘΑ διέταξε την επέκταση της υγειονομικής εξέτασης άνευ χρονικού περιορισμού σε διαρκή βάση όλου του προσωπικού, που έχει υπηρετήσει στις υπόψη περιοχές. Επίσης, διερευνάται ενδεχόμενη σχέση της νόσου λευχαιμίας που διαπιστώθηκε πρόσφατα (Αύγουστος 2000) σε Έλληνα υπαξιωματικό -ο οποίος επανήλθε το 1999 στην Ελλάδα μετά από υπηρεσία στη Βοσνία- και της υπηρεσίας του παλαιότερα στην περιοχή αυτή.»


Ωστόσο, νωρίτερα το ΓΕΕΘΑ διέψευδε κατηγορηματικά ότι νοσηλεύεται ή έχει νοσηλευτεί ποτέ στρατιωτικός που έχει υπηρετήσει στο Κόσοβο (ΕΛΔΥΚΟ) ή στη Βοσνία (ΕΛΔΥΒ). Από την πλευρά του και απαντώντας σε σχετικές καταγγελίες, ο υποδιευθυντής του 424 ΓΣΝΘ, ταξίαρχος Γεώργιος Κιούπκιολης, δήλωνε το πρωί ότι «σήμερα δεν νοσηλεύεται κανένας στρατιωτικός με διάγνωση λευχαιμίας», ενώ για το προηγούμενο διάστημα παρέπεμπε στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ΓΕΣ.


Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, πρόκειται περί «απεμπλουτισμένης» βλακείας του αρμόδιου αξιωματικού (υποστράτηγου) των υγειονομικών υπηρεσιών του ΓΕΣ, ο οποίος ξέχασε να ενημερώσει (!) τους ανωτέρους του κατά τη σύσκεψη υπό τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχο Αντώνιο Αντωνιάδη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για το στρατιώτη που πάσχει από λευχαιμία και έχει υπηρετήσει στη Βοσνία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλείας πριν από την ανάπτυξη των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (IFOR – SFOR) ουδέποτε διενεργήθηκαν, αφού η Συμμαχία δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην περιοχή αυτή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εντούτοις, το θέμα φαίνεται να «ανοίγει» πολύ, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο να απαιτεί εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι οι Ιταλοί ειρηνευτές που πέθαναν από λευχαιμία δεν υπηρέτησαν στο Κόσοβο, αλλά στη Βοσνία. Εν αναμονή, λοιπόν, των συμπερασμάτων από τη συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιανουαρίου.


Το «σύνδρομο των Βαλκανίων», πάντως, έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρη την κυβέρνηση και, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής το μεσημέρι, το θέμα συζητείται αυτή την ώρα σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου, του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου, ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, Τύπου Δημήτρη Ρέππα και του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αποστολάκη.



Εύη Κούρτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024