Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Το Chat GPT δεν είναι η κοπέλα σου: Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να σεξουαλικοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη

Το Chat GPT δεν είναι η κοπέλα σου: Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να σεξουαλικοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη

Το GPT-4.o είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της τεχνητής νοημοσύνης.

Το «Shoggoth» είναι το τελευταίο viral meme που παραμονεύει στους στοιχειωμένους διαδρόμους του X. Το τέρας, εμπνευσμένο από το δημιούργημα του Χ. Φ. Λάβκραφτ, συνήθως παρουσιάζεται να κρύβεται πίσω από μια χαριτωμένη «ανθρώπινη» μάσκα με χαμόγελο – η ιδέα είναι ότι πίσω από κάθε τεχνητή νοημοσύνη που επιδεικνύει ανθρώπινη συμπεριφορά κρύβεται μια άγνωστη οντότητα με δυνητικά τερατώδεις διαστάσεις.

Μία από τις κριτές είναι το μοντέλο AI Emily Pellegrini, που κατασκευάστηκε από έναν ανώνυμο δημιουργό, ο οποίος δήλωσε ότι ρώτησε το Chat GPT ποια είναι η κοπέλα των ονείρων του μέσου άνδρα και σχεδίασε την Pellegrini αναλόγως

Μερικές φορές αναφέρεται ως Shoggoth with Smiley Face, το meme έχει γίνει ένας σύντομος τρόπος για να περιγράψει πώς οι εταιρείες AI εκπαιδεύουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα για να μεταμφιεστούν ώστε να φαίνονται ευγενικά και ευχάριστα για εμπορική χρήση. Το αστείο είναι ότι, όπως το Shoggoth, η πραγματική φύση της τεχνητής νοημοσύνης είναι άγνωστη και εντελώς ξένη προς εμάς.

View this post on Instagram

A post shared by Sika Moon (@sika.moon)

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη, οπότε, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την παγκόσμια σκοτεινή κατάσταση που θα μπορούσε να επιφέρει αυτό, την αναδιαμορφώνουν κατά τη δική τους εικόνα – κάτι που είναι, ομολογουμένως, μια πολύ ανθρώπινη παρόρμηση.

«Αν σας αρέσει το GPT-4o, γιατί δεν δοκιμάζετε να μιλήσετε με μια πραγματική γυναίκα»

Το τελευταίο GPT-4o της OpenAI, το οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και μιλάει και αστειεύεται σαν πραγματικός άνθρωπος, ή πιο συγκεκριμένα, σαν γυναίκα. Γελάει με τα κακά σας αστεία και φλερτάρει κιόλας, μπαίνοντας στην λίστα με τα AI κορίτσια, όπως ακριβώς συμβαίνει στις εφαρμογές εικονικής συντροφιάς Replika και το Candy.ai.

«Οι φεμινίστριες στη δεκαετία του 1970 καταδίκαζαν ήδη τον τρόπο με τον οποίο το πατριαρχικό σύστημα χρησιμοποιούσε την τεχνοεπιστήμη για να παρακολουθεί και να πειθαρχεί τα γυναικεία σώματα»

Όλα αυτά είναι παραδείγματα τεχνολογίας που σχεδιάστηκαν από άνδρες για να ακούγονται σαν γυναίκες για κατανάλωση από άνδρες. Τον Νοέμβριο, βγήκε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς πώς οι άνδρες είναι δύο φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη από ό,τι οι γυναίκες, ενώ η αγορά των AI girlfriend προβλέπεται να φθάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η πολυαναμενόμενη ενημέρωση δεν άργησε να απογειωθεί στο memescape, με τους χρήστες να επισημαίνουν τις ανατριχιαστικές ομοιότητες μεταξύ του GPT-4o και του χαρακτήρα της Σκάρλετ Γιόχανσον στην ταινία Her (2013) του Spike Jonze, στην οποία ένας μοναχικός συγγραφέας αναπτύσσει μια ασυνήθιστη σχέση με ένα λειτουργικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί κάθε του ανάγκη.

«Αν σας αρέσει το GPT-4o, γιατί δεν δοκιμάζετε να μιλήσετε με μια πραγματική γυναίκα», γράφει η λεζάντα ενός meme.

Κατάκτηση, κυριαρχία και εκμετάλλευση

Πέρυσι, η Replika επανέφερε το ερωτικό παιχνίδι ρόλων για ορισμένους χρήστες, αφού παραπονέθηκαν ότι οι σύντροφοι τεχνητής νοημοσύνης τους δεν ανταποκρίνονταν πλέον στις σεξουαλικές υποδείξεις. Τον περασμένο μήνα, η Open AI, η εταιρεία πίσω από το Chat GPT, ανακοίνωσε ότι εξετάζει την «υπεύθυνη» παραγωγή πορνό με τεχνητή νοημοσύνη. Πιο παράξενο, ωστόσο, είναι ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς στον κόσμο για τη Miss AI, ο οποίος φέρνει αντιμέτωπες γυναίκες που δημιουργούνται από υπολογιστή (και είναι συμβατικά ελκυστικές) για ένα χρηματικό έπαθλο 20 χιλιάδων δολαρίων. Μία από τις κριτές είναι το μοντέλο AI Emily Pellegrini, που κατασκευάστηκε από έναν ανώνυμο δημιουργό, ο οποίος δήλωσε ότι ρώτησε το Chat GPT ποια είναι η κοπέλα των ονείρων του μέσου άνδρα και σχεδίασε την Pellegrini αναλόγως.

Αυτό στηρίζεται στην ανδρική ανάγκη για κατάκτηση, κυριαρχία και εκμετάλλευση. Το GPT-4o είναι ανησυχητικό για τον ίδιο λόγο που είναι και οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Her (2013), το Automata (2014) και το Ex Machina (2014) – η καθεμία αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος προσδίδει ανθρώπινα χαρακτηριστικά στην τεχνητή νοημοσύνη, μπερδεύοντας το χαμογελαστό Shoggoth με έναν πραγματικό άνθρωπο.

Ποια είναι ιστορικά η σχέση μεταξύ γυναικών και τεχνολογίας;

«Οι φεμινίστριες στη δεκαετία του 1970 καταδίκαζαν ήδη τον τρόπο με τον οποίο το πατριαρχικό σύστημα χρησιμοποιούσε την τεχνοεπιστήμη για να παρακολουθεί και να πειθαρχεί τα γυναικεία σώματα», λέει η Laura Tripaldi, συγγραφέας του βιβλίου Gender Tech. «Οι αναπαραγωγικές τεχνολογίες,  το αντισυλληπτικό χάπι και το υπερηχογράφημα αποτελούν παραδειγματικές περιπτώσεις αυτού».

Αυτή η άποψη θεωρείται αμφιλεγόμενη για πολλούς, λόγω της σύγχρονης ανάγκης ύπαρξης τους, ωστόσο οι φεμινίστριες της εποχής θέλησαν να θίξουν το πώς η γυναικεία αναπαραγωγή και το σώμα τέθηκαν υπό τον έλεγχο ενός συστήματος πλασμένο από άνδρες.

Τα chatbots, τα therapy bots, τα service bots, τα sex bots είναι όλα παραδείγματα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν κατασκευαστεί για να φαίνονται θηλυκά – σε αντίθεση, ας πούμε, με τον πρόσφατο AI DJ του Spotify, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να ακούγεται σαν μεσήλικας λευκός άνδρας. Ακόμα και το περίφημο τεστ Turing, με στόχο τη διάκριση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, βασίστηκε σε ένα παιχνίδι όπου κάποιος προσπαθεί να ξεχωρίσει έναν άνδρα από μια γυναίκα, υπογραμμίζοντας τη συγγένεια μεταξύ γυναικών και μηχανών μέσα στην κοινωνία.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, υπήρξαν αρκετά παραδείγματα του LLM Shoggoth εν δράσει. Το Bumble, η εφαρμογή γνωριμιών, ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται ένα chatbot που θα μιλάει για λογαριασμό των χρηστών του, ενώ παράλληλα βίντεο από ανθρωποειδή ρομπότ στην Κίνα μπορούν να κινούνται και να μιλούν με αλλόκοτους τρόπους.

Είναι μια παράξενη πραγματικότητα όταν μια μηχανή με απεριόριστη δύναμη και σχεδόν απεριόριστη μνήμη και ικανότητα επεξεργασίας αποκτά ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ίσως ήρθε η ώρα να βγάλουμε το χαμόγελο και να αποδεχτούμε το Shoggoth γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

*Πηγή: Dazed | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Forever Voices

inSports

Δεν πάει στο Προολυμπιακό ο Παπαπέτρου – «Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική» (pic)

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μείνει εκτός του Προολυμπιακού τουρνουά με την Εθνική, εξήγησε με ανάρτησή του ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024