Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τι συμβαίνει με τα δώρα των υπουργών του Μητσοτάκη;

Τι συμβαίνει με τα δώρα των υπουργών του Μητσοτάκη;

Άραγε, μέσα σε δύο ολόκληρα χρόνια, τόσοι υπουργοί δεν έλαβαν περισσότερα δώρα;

Εύλογα ερωτηματικά αφήνει η δημοσιευμένη λίστα με τα δώρα που έλαβαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το διάστημα 2022-2023, λόγω της μορφής, του «φτωχού» περιεχομένου της, αλλά ίσως και του… μερικού καταχωνιάσματός της, όπως διαπιστώνει το Vouliwatch.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ν. 4829/2021 προβλέπεται η δημοσίευση λίστας στον ιστότοπο της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με όλα τα δώρα που έχουν λάβει τα μέλη της Κυβέρνησης και οι Υφυπουργοί κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και τα ονόματα των δωρητών.

Ενώ η δημοσίευση μιας τέτοιας έκθεσης είναι ένα θετικό βήμα που ενισχύει τη διαφάνεια, ωστόσο, η δημοσίευση ήρθε πολύ καθυστερημένα -μετά από 2,5 έτη- και κατόπιν οχλήσεων του Vouliwatch, που προσέφυγε ακόμα και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, για να «ταρακουνήσει» την κυβέρνηση.

Ακόμα όμως και όταν δημοσιεύτηκε η έκθεση στις 8 Μάϊου, τα μέλη του έγκριτου Vouliwatch είδαν με έκπληξη πόσα λίγα δώρα έλαβαν τόσοι πολλοί υπουργοί που έχει διορίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ως αποδέκτες των 25 συνολικά δώρων εμφανίζονται μόνο 4 πρόσωπα, ο πρωθυπουργός, δύο υπουργοί Εξωτερικών και η υπουργός Τουρισμού, με την πλειονότητα των δώρων να έχουν δοθεί στον πρωθυπουργό.

Ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Ιούνιος 2023.

Σύμφωνα, όμως με το Vouliwatch, ο αριθμός των (δηλωθέντων) και δημοσιευθέντων δώρων προς τα μέλη της κυβέρνησης -μόλις 25- μοιάζει υπερβολικά μικρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή αποτελείται από τον πρωθυπουργό και 60 υπουργούς.

Κάνοντας κανείς τη σύγκριση, μόνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε συνολικά ότι έλαβε 85 δώρα, δηλαδή πάνω από το τριπλάσιο του αντίστοιχου αριθμού 61 μελών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Προφανώς, ως θεσμός, η Πρόεδρος λαμβάνει αρκετά δώρα, αλλά μέσα σε δύο ολόκληρα χρόνια, τόσοι υπουργοί δεν κατάφεραν να λάβουν περισσότερα;

«Άραγε, όλα τα υπόλοιπα δώρα όλων των υπόλοιπων μελών της Κυβέρνησης ήταν κάτω της αξίας των 200 ευρώ και όχι υποχρεωτικώς δηλωθέντα;» αναρωτιούνται οι ερευνητές του Vouliwatch, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι άλλη μια υπόθεση διαφάνειας στη χώρα μας, πραγματοποιείται μετά από έντονη πίεση, εσπευσμένα, αλλά και… πρόχειρα.

Πράγματι, το εν λόγω αρχείο -όντας καταχωνιασμένο σε κάπως δυσεύρετο σημείο-, δεν ήταν παρά ένα έγγραφο δίχως ημερομηνία, υπογραφή ή κάποιο άλλο στοιχείο που να υποδεικνύει την υπηρεσία έκδοσης, όπως συνέβη υποδειγματικά με τα δώρα της Προέδρου τη Δημοκρατίας.

Την Δευτέρα, 13 Μαΐου, το Vouliwatch απέστειλε τα σχετικά ερωτήματα στην αρμόδια Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, αναμένοντας απάντηση.

Sports in

Τι σχολίαζαν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για την παραφιλολογία περί ανάμειξης του Βαγγέλη Μαρινάκη στο μπάσκετ

Τι αναφέρουν στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ για όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024