Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Γκλόρια Στάινεμ ίδρυσε στα 70s ένα πρωτοποριακό περιοδικό «για τις γυναίκες σε όλη τους τη διαφορετικότητα»

Η Γκλόρια Στάινεμ ίδρυσε στα 70s ένα πρωτοποριακό περιοδικό «για τις γυναίκες σε όλη τους τη διαφορετικότητα»

Το 1972, η πρωτοπόρος φεμινίστρια, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Γκλόρια τάινεμ -που πλέον κλείνει τα 90 της χρόνια- συνίδρυσε το Ms Magazine, βάζοντας στο προσκήνιο συζητήσεις για την ισότητα των φύλων, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Το θεμέλιο αυτού του περιοδικού, και αυτό που το κάνει να διαφέρει από τα άλλα, είναι ότι απλά θεωρεί ότι οι γυναίκες είναι ανθρώπινα όντα – αυτό δεν ακούγεται πολύ επαναστατικό, αλλά είναι», δήλωσε η Γκλόρια Στάινεμ -που έκλεισε πλέον τα 90 της χρόνια – στο BBC το 1973, καθώς εξηγούσε γιατί αισθάνθηκε υποχρεωμένη να ξεκινήσει το πρωτοποριακό, φεμινιστικό περιοδικό Ms – το πρώτο περιοδικό που ανήκε, διευθύνθηκε και γράφτηκε από γυναίκες.

Καθισμένη σε ένα γραφείο, περιτριγυρισμένη από χαρτιά και μπροστά από αφίσες που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των γυναικών, η Στάινεμ ήταν τότε ήδη μία από τις πιο γνωστές φεμινίστριες στις ΗΠΑ.

Ευφράδης, ενεργητική και αφοσιωμένη, είχε δημιουργήσει ένα όνομα για τον εαυτό της στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 μέσω της δημοσιογραφίας της

Photo: Wikimedia Commons

Παθιασμένη και αποφασισμένη

Ευφράδης, ενεργητική και αφοσιωμένη, είχε δημιουργήσει ένα όνομα για τον εαυτό της στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 μέσω της δημοσιογραφίας της, η οποία περιελάμβανε μυστική αποστολή ως «κουνελάκι» στο Playboy Club της Νέας Υόρκης για να αποκαλύψει τις συνθήκες εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Ήταν επίσης μια παθιασμένη ακτιβίστρια, έχοντας ιδρύσει, μαζί με την Brenda Feigen και την Dorothy Pitman-Hughes, τη Women’s Action Alliance το 1971 – μια ομάδα για την ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να καταπολεμήσουν τον σεξισμό στην κοινωνία.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με τα βιώματα των γυναικών» θα δηλώσει η ίδια στο BBC, το 1973.

Photo: Public Domain

Δεν έμοιαζε με τις άλλες γυναίκες

Ως δημοσιογράφος, ένιωθε ότι ακόμη και οι εκδόσεις στις οποίες έγραφαν γυναίκες δεν αντανακλούσαν τις δικές της εμπειρίες ή τις εμπειρίες των γυναικών που γνώριζε. Ούτε προσέφεραν συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν τον σεξισμό, τα εμπόδια και την παρενόχληση με τα οποία είχαν να κάνουν καθημερινά.

«Ξεκίνησε από απόγνωση, νομίζω, επειδή υπήρχαν πάρα πολλές γυναίκες συγγραφείς και συντάκτριες που δεν καταλάβαιναν ότι είχαν την ευκαιρία να είναι πραγματικά ειλικρινείς σχετικά με τις δικές τους εμπειρίες σε ένα περιοδικό», είπε.

Εκείνη την εποχή, ενώ υπήρχαν στα περίπτερα glossy εκδόσεις που απευθύνονταν αποκλειστικά σε γυναίκες, η συντριπτική πλειονότητά τους αφορούσε συμβουλές για το νοικοκυριό, συμβουλές για γονείς ή αφιερώματα στη μόδα και την ομορφιά. Κανένα από αυτά τα περιοδικά δεν φάνηκε στη Στάινεμ να εκφράζει ή να περιγράφει τους αγώνες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Δείτε το σχετικό βίντεο 

Η Συμμαχία Γυναικείας Δράσης

Στην αρχή, σχεδίαζε να παράγει ένα ενημερωτικό δελτίο για να συγκεντρώσει χρήματα για τη Συμμαχία Γυναικείας Δράσης, όπως είπε στο BBC Witness History το 2022, κυρίως «ως έναν τρόπο να βγάζουμε προς τα έξω το είδος των γραπτών που μας ενδιέφεραν.

Και, τότε, η Φλόρινς Κένεντι, μια υπέροχη δικηγόρος, εξωφρενική γυναίκα, είπε: «Κανείς δεν διαβάζει ενημερωτικά δελτία. Τι θα λέγατε για ένα περιοδικό;»».

Σκέφτηκαν διάφορα πιθανά ονόματα, μεταξύ των οποίων το Bimbo -το οποίο απορρίφθηκε επειδή θεωρούσαν ότι δεν είχαν την πολυτέλεια της ειρωνείας- και το Sojourner, ως φόρο τιμής στη Σότζερνερ Τρουθ , την αφροαμερικανίδα καταργήτρια και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, το οποίο απέρριψαν επειδή φοβήθηκαν ότι θα ακουγόταν περισσότερο σαν ταξιδιωτικό περιοδικό. Τελικά η Στάινεμ και οι υπόλοιπες συνιδρίτριες κατέληξαν στο όνομα Ms – ένας τίτλος για μια γυναίκα, παντρεμένη ή μη.

Photo: Wikimedia Commons

Το επόμενο πρόβλημα ήταν πώς θα το χρηματοδοτούσαν

«Στη συνέχεια αρχίσαμε να προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε χρήματα, κάτι που αποδείχθηκε αδύνατο, όλοι έλεγαν: «Είστε τρελοί και τα περιοδικά δεν βγάζουν λεφτά»».

Η Στάινεμ είχε βοηθήσει στην ίδρυση του New York Magazine το 1968 και έπεισε τον εκδότη του Κλέι Φέλκερ να χρηματοδοτήσει την κυκλοφορία του Ms ως ένθετο 40 σελίδων στο τεύχος Δεκεμβρίου 1971.

«Πραγματικά, το μόνο πράγμα που μας επέτρεψε να έχουμε ένα δοκιμαστικό τεύχος για να απεικονίσουμε και έτσι να αποδείξουμε ότι οι γυναίκες ήθελαν πραγματικά αυτό το είδος περιοδικού ήταν ότι το New York Magazine, του οποίου ήμουν στην ιδρυτική ομάδα πριν, μας έδωσε αρκετά χρήματα για να βγάλουμε ένα δοκιμαστικό τεύχος», είπε η ίδια.

Το πρώτο τεύχος του Ms. Magazine 

Τα κάνει όλα και συμφέρει

Το πρώτο εξώφυλλο περιείχε μια εικόνα της ινδουιστικής θεάς Κάλι, έγκυο, χρησιμοποιώντας και τα οκτώ της χέρια για να χειρίζεται ένα σωρό δουλειές – μαγείρεμα, καθάρισμα, δακτυλογράφηση, οδήγηση – ενώ το ένα χέρι της κρατούσε έναν καθρέφτη για να υποδηλώνει την πίεση να δείχνει καλή ενώ τα κάνει όλα αυτά.

Photo: Public Domain

Το συνοδευτικό άρθρο «Click: The Housewife’s Moment of Truth» της συνιδρύτριας Jane O’Reilly περιγράφει λεπτομερώς τη στιγμή της διαύγειας που έρχεται στις γυναίκες όταν αναγνωρίζουν τις προκαταλήψεις μέσα στην κοινωνία.

Παρουσιάστηκε επίσης η πρωτοποριακή αίτηση «We Have Had Abortions», στην οποία απαριθμούνται περισσότερες από 50 διακεκριμένες γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Νόρα Έφρον, η Billie Jean King, η Susan Sontag και η ίδια η Γκλόρια Στάινεμ, οι οποίες υπέγραψαν με το όνομά τους ένα δημόσιο μανιφέστο με αίτημα τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

Δείτε το σχετικό βίντεο 


*Με στοιχεία από bbc.com

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024