Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Ταϊβάν: Ξύπνησαν μνήμες 1999 - Πολίτες εγκλωβισμένοι σε σήραγγες και 50 αγνοούμενοι

Σεισμός στην Ταϊβάν: Ξύπνησαν μνήμες 1999 – Πολίτες εγκλωβισμένοι σε σήραγγες και 50 αγνοούμενοι

Το επίσημο κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Ταϊβάν χαρακτήρισε τον σεισμό ως τον μεγαλύτερο από το 1999, όταν μια δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο περίπου 2.400 ανθρώπων.

Μνήμες από τον φονικό και καταστροφικό σεισμό του 1999 ξύπνησαν στην Ταϊβάν καθώς η δόνηση άνω των επτά Ρίχτερ που συντάραξε το νησί έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον εννέα νεκρούς, 934 τραυματίες και 150 εγκλωβισμένους, ενώ αγνοείται η τύχη 50 ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν καθ’ οδόν προς ένα εθνικό πάρκο.

Σημασία της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι στους συνεχιζόμενους σεισμικούς κινδύνους

Οι Αρχές έχουν χάσει επαφή με 50 ταξιδιώτες που επέβαιναν σε τέσσερα μίνι μπας και κατευθύνονταν σε ξενοδοχείο μέσα στο εθνικό πάρκο Ταρόκο.

Η δόνηση ήταν 7,5 βαθμών, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ή 7,4, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, και 7,2, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν. Μετά τον σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ταϊβάν, στις νήσους της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας και σε πολλές επαρχίες των Φιλιππίνων, η οποία στη συνέχεια ήρθη.

Το εστιακό βάθος του υποθαλάσσιου σεισμού, που σημειώθηκε σε ώρα κατά την οποία οι κάτοικοι κατευθύνονταν στη δουλειά τους και τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο, ήταν 15,5 χιλιόμετρα.

Αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ταϊβάν δήλωσαν ότι η ένταση του σεισμού στην κομητεία Χουάλιεν μετρήθηκε στην 6η βαθμίδα της 7βαθμης κλίμακας.

Οι ίδιοι εξήγησαν ότι ένας σεισμός τέτοιας σφοδρότητας προκαλεί κατάρρευση τοίχων εκτός αν είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένο μπετόν και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και πρέπει να συρθούν προκειμένου να μετακινηθούν.

Πού έχασαν τη ζωή τους οι πολίτες

Υπενθυμίζεται ότι τρεις από τους νεκρούς έκαναν πεζοπορία στο φαράγγι Ταρόκο, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όταν βράχοι άρχισαν να πέφτουν καταπλακώνοντάς τους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα θύματα βρίσκονται στην ορεινή, αραιοκατοικημένη κομητεία Χουαλιέν, στην  ανατολική Ταϊβάν, όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο το σεισμού.

Οι Αρχές δήλωσαν ότι οι τρεις, ανήκαν σε μια ομάδα επτά ατόμων που έκαναν πεζοπορία νωρίς το πρωί στους λόφους που περιβάλλουν την πόλη και καταπλακώθηκαν μέχρι θανάτου από ογκόλιθους που έπεσαν εξαιτίας του σεισμού.

Ακόμα  οι οδηγοί ενός φορτηγού και ενός αυτοκινήτου έχασαν τη ζωή τους όταν τα οχήματά τους χτυπήθηκαν από πέτρες που έπεσαν, ενώ ένας άλλος άνδρας έχασε τη ζωή του σε ένα ορυχείο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Χουαλιέν  έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ταϊβάν, καθώς εξαιτίας του σεισμού υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, όπως δρόμοι, γέφυρες, σήραγγες, ενώ αρκετά κτίρια απέκτησαν κλίση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Βίντεο δείχνουν διασώστες με σκάλες να προσπαθούν να απομακρύνουν κατοίκους από παράθυρα κτιρίων, ενώ σε άλλα σημεία της Ταϊβάν προκλήθηκαν μεγάλες κατολισθήσεις.

Προβλήματα από κατολισθήσεις σε σήραγγες

Σημαντικά προβλήματα προέκυψαν από κατολισθήσεις σε σήραγγες, όπου έχουν υπάρξει πολλί εγκλωβισμοί. Περίπου 60 από τους περίπου εγκλωβισμένους βρίσκονται στη σήραγγα Τζινγουέν στη Χουαλιέν σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία της Πυροσβεστικής (NFA). Ξεχωριστά, 15 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στη σήραγγα Ντατσινγκσούι, επίσης στη Χουαλιέν.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους είναι και πολίτες ξένων χωρών. Ειδικότερα, δύο Καναδοί είναι μεταξύ 12 ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στο φαράγγι Ταρόκο. Οι 12 άνθρωποι περιμένουν διάσωση στο μονοπάτι Σακαντάνγκ.

Δύο Γερμανοί πολίτες που είχαν παγιδευτεί σε μια σήραγγα στον αυτοκινητόδρομο στην εθνική οδό Σουχούα απεγκλωβίστηκαν σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Η προεδρία της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα, επισκέφθηκε την Χουάλιεν.

«Στον παρόντα χρόνο το σημαντικότερο, η πρώτη προτεραιότητα, είναι να διασωθούν άνθρωποι», δήλωσε ο πρόεδρος μιλώντας έξω από ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν στην Χουάλιεν.

Όπως είπε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους, η σιδηροδρομική σύνδεση με την περιοχή αναμένεται να ανοίξει εκ νέου αύριο, Πέμπτη.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην κινεζική επαρχία Φουτζιάν, ενώ κάτοικος της Σανγκάης δήλωσε στο Ρεθτερσότι η δόνηση έγινε και εκεί αισθητή.

Πρόβλημα στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ο σεισμός προκάλεσε προβλήματα και στο σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου της Ταϊπέι, ο οποίος έκλεισε προσωρινά για να απομακρυνθούν οι επιβάτες παρότι σύντομα επαναλειτούργησαν οι περισσότερες σιδηροδρομικές γραμμές.

Η διαχειρίστρια εταιρεία σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας ανακοίνωσε ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές ούτε τραυματισμοί στα τρένα της παρότι θα καθυστερήσουν τα δρομολόγια προκειμένου να γίνει επιθεώρηση.

Η εταιρεία ηλεκτροδότησης Taipower ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης και ότι οι δύο πυρηνικοί σταθμοί της νήσου δεν επηρεάστηκαν από τον σεισμό.

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι το γεγονός ότι στην περιοχή αυτή βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις της Ταϊβάν. Το υπουργείο Άμυνας κάνει απολογισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού του για να ελέγξει για τυχόν ζημιές. Όμως υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί κάποιο από το στρατιωτικό υλικό ή τις συσκευές να έχει επηρεαστεί.

Πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η Ταϊβάν

Το επίσημο κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Ταϊβάν χαρακτήρισε τον σεισμό ως τον μεγαλύτερο που έχει πλήξει το νησί από το 1999, όταν μια δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο περίπου 2.400 ανθρώπων και κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε 50.000 κτίρια.

Η Ταϊβάν βρίσκεται μέσα στο αποκαλούμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» ή «Πύρινο στέφανο του Ειρηνικού» κατά μήκος του οποίου εντοπίζονται ορισμένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου και λαμβάνει χώρα μεγάλος αριθμός σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων, καθώς οι τεκτονικές πλάκες πιέζονται μεταξύ τους.

Περιλαμβάνει 452 ηφαίστεια και περιέχει πάνω από το 75% των ενεργών και ανενεργών ηφαιστείων του κόσμου. Περίπου το 90% των παγκόσμιων σεισμών και το 81% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου συμβαίνουν κατά μήκος του «Δαχτυλιδιού της Φωτιάς».

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών περίπου 2.000 σεισμοί μεγέθους 4 ή μεγαλύτερου έχουν πλήξει την Ταϊβάν και τα γύρω ύδατα από το 1980. Περισσότεροι από 100 από αυτούς είχαν μέγεθος άνω των 5,5 Ρίχτερ.

«Αυτό το υψηλό επίπεδο σεισμικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί δυστυχώς για εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον», δήλωσε ο σεισμολόγος ο Στίβεν Γκάο στο AP. «Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι στους συνεχιζόμενους σεισμικούς κινδύνους», προσέθεσε.

Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε πολλά κτίρια στο Χουαλιέν, αλλά μόνο μικρές ζημιές στην Ταϊπέι, παρά το γεγονός ότι έγινε έντονα αισθητός εκεί. Χτύπησε στη μέση της πρωινής ώρας αιχμής, αλλά εκτροχίασε ελάχιστα τις τακτικές μετακινήσεις.

«Η ετοιμότητα της Ταϊβάν για σεισμούς είναι από τις πιο προηγμένες στον κόσμο», δήλωσε ακόμα ο Γκάο, που είναι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι.

Η κυβέρνηση αναθεωρεί συνεχώς το επίπεδο αντισεισμικής προστασίας

«Το νησί έχει εφαρμόσει αυστηρούς οικοδομικούς κώδικες, ένα σεισμολογικό δίκτυο παγκόσμιας κλάσης και εκτεταμένες εκστρατείες εκπαίδευσης του κοινού για την ασφάλεια από τους σεισμούς», προσέθεσε.

Η κυβέρνηση αναθεωρεί συνεχώς το επίπεδο αντισεισμικής προστασίας που απαιτείται για τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια και προσφέρει επιδοτήσεις στους κατοίκους που επιθυμούν να ελέγξουν την αντισεισμική αντοχή των κτιρίων τους.

Μετά τον σεισμό του 2016 στην Ταϊνάν, στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, πέντε άτομα που συμμετείχαν στην κατασκευή μιας πολυκατοικίας 17 ορόφων, η οποία ήταν το μόνο μεγάλο κτίριο που κατέρρευσε, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, κρίθηκαν ένοχα για αμέλεια και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης.

Η Ταϊβάν προωθεί επίσης ασκήσεις σεισμού σε σχολεία και χώρους εργασίας, ενώ τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τα κινητά τηλέφωνα μεταφέρουν τακτικά ανακοινώσεις σχετικά με την ασφάλεια από σεισμούς.

«Τα μέτρα αυτά έχουν ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα της Ταϊβάν στους σεισμούς, συμβάλλοντας στον μετριασμό των πιθανών καταστροφικών ζημιών και της απώλειας ανθρώπινων ζωών», δήλωσε ο Γκάο.

Sports in

Μπακς – Πέισερς 109-94: Με μπροστάρη τον Λίλαρντ 1-0 το Μιλγουόκι

Με τους 35 πόντους του φοβερού Ντέμιαν Λίλαρντ, οι Μπακς έκαναν το 1-0 στη σειρά με τους Πέισερς (109-94), παρά την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024