Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Σκουπίδι από το εργαστήριο φέρεται να έπεσε σε σπίτι στη Φλόριντα

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Σκουπίδι από το εργαστήριο φέρεται να έπεσε σε σπίτι στη Φλόριντα

Μεταλλικός κύλινρος που διαπέρασε τη στέγη και τα πατώματα μιας μονοκατοικίας ήταν πιθανότατα τμήμα παλιάς μπαταρίας.

Ένα κυλινδρικό μεταλλικό αντικείμενο που διαπέρασε τη στέγη και τα πατώματα μιας διώροφης κατοικίας στη Φλόριντα ήταν πιθανότατα σκουπίδι από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Μόνο οι δύο γιοι του Αλεχάντρο Οτέρο βρισκόταν στο σπίτι τους όταν η κάμερα ασφάλειας κατέγραψε τον γδούπο μιας πρόσκρουσης στις 14.34 τοπική ώρα στις 8 Μαρτίου, αναφέρει το Ars Technica.

Πέντε λεπτά νωρίτερα, στις 14.29 τοπική ώρα, η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος είχε καταγράψει τα σκουπίδια που είχαν απορριφθεί από τον σταθμό να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού και να κατευθύνονται προς τη Φλόριντα.

Ο κύλινδρος, βάρους περίπου ενός κιλού, φαίνεται πως προήλθε από μια παλέτα με εννέα παλιές μπαταρίες που είχε απορριφθεί από το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο τρία χρόνια νωρίτερα, το 2021.

H παλέτα με τις μπαταρίες απελευθερώθηκε από τον ρομποτικό βραχίονα του ISS το 2021 (NASA)

Οι παλιές μπαταρίες σχεδιαζόταν αρχικά να σταλούν πίσω στη Γη, όμως η αποστολή επιστροφής αναβλήθηκε και η NASA αποφάσισε τελικά να τις ξεφορτωθεί με μη ελεγχόμενη επανείσοδο.

Εκπρόσωπος της NASA δήλωσε ότι η υπηρεσία συνέλεξε τον ύποπτο κύλινδρο και τον μετέφερε για εξέταση στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. «Περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν διαθέσιμες όταν ολοκληρωθεί η ανάλυση» είπε.

Σύμφωνα με τη NASA, η παλέτα με τα απορρίμματα είχε συνολικό βάρος 2,6 τόνους. Το γεγονός ότι οι μπαταρίες αποτελούνται κυρίως από μέταλλα εμπόδισε την πλήρη καταστροφή τους κατά τη μετεωρική κάθοδο στην ατμόσφαιρα.

Ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστρονόμος του Χάρβαρντ που ειδικεύεται στην παρακολούθηση διαστημικών αντικειμένων, εκτίμησε με ανάρτησή του στο Χ ότι το αντικείμενο που έπεσε στο σπίτι του Οτέρο θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από τον ISS.

Από την πλευρά του, o Oτέρο ανέφερε ότι περιμένει να επικοινωνήσουν μαζί τους οι «αρμόδιες υπηρεσίες» για την αποκατάσταση των ζημιών στη σκεπή και τα δάπεδα.

Ο ίδιος ή η ασφαλιστική εταιρεία του θα μπορούσαν δυνητικά να αξιώσουν αποζημιώσεις από τη NASA, αν και η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι η παλέτα που μετέφερε τις μπαταρίες ανήκει στην ιαπωνική υπηρεσία Διαστήματος.

Sports in

Ολυμπιακός: «Προστατεύουμε την ομάδα και τη στηρίζουμε με φωνή, πάθος και καρδιά»

Ο Ολυμπιακός με νέα ενημέρωση του καλεί τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στην αναμέτρηση της Πέμπτης (9/5) με αντίπαλο την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024