Η πόλη της Αλεξανδρούπολης και η ευρύτερη περιοχή είναι υψίστης προτεραιότητας γεωστρατηγικά, τόνισε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας με τη διπλωματική συντάκτρια στο in.gr, Αλεξάνδρα Φωτάκη, στο City Hub Events: East Macedonian & Thrace Forum II, που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είπε, η περιοχή «έχει εξελιχθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε κρίσιμο σταυροδρόμι και διακομιστικό κόμβο στρατιωτικού υλικού».

Αναφερόμενος στον ενεργειακό  μετασχηματισμό της Ευρώπης, εξήγησε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει «όλα τα προσόντα για να δει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης να απογειώνονται».

«Ό,τι χρειάζεται να έχει μια περιοχή συγκεντρώνονται εδώ. Από εδώ ξεκινάει η Ελλάδα, δεν τελειώνει», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν έχει συντελέσει μόνο η γεωγραφία της ως πύλη εισόδου, αλλά και ο παράγων της εξέλιξης των πραγμάτων. Σήμερα όλα ξεκινούν από εδώ».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με την διπλωματική συντάκτρια του in

«Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τη ναυτική της παρουσία εκεί όπου υπάρχουν κίνδυνοι»

Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στην πρωτογενή παραγωγή, την αλιευτική παραγωγή, το γεγονός ότι αποτελεί ενεργειακό κόμβο, ενώ διαθέτει και ορυκτό και μεταλλευτικό πλούτο. «Υπάρχει» συμπλήρωσε, «και πολυπολιτισμικό αποτύπωμα και εσχάτως η περιοχή είναι πόλος έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος», καθώς και «ακαδημαϊκός κόμβος με την αναβάθμιση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου».

Μιλώντας για τις υποδομές σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, την Εγνατία Οδό και τη σιδηροδρομική σύνδεση που αναπτύσσεται και υπάρχουν περιθώρια προόδου.

Για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι «με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, οι οδοί ναυσιπλοΐας δεν είναι ασφαλείς και υπάρχει εκτόξευση κόστους εμπορευμάτων. Η Ελλάδα συνδράμει τις σύμμαχες χώρες συμβάλλοντας στην ασφάλεια», είπε αναφερόμενος στην αποστολή «Ασπίδες».

«Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκει τρόπους να εντείνει τη ναυτική της παρουσία εκεί όπου υπάρχουν κίνδυνοι», εξήγησε. «Η προσπάθεια για την ανανέωση των δυνατοτήτων του Στόλου πρέπει να συνεχιστεί», κατέληξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.