Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φιλιππίνες: Πέντε νεκροί και 31 τραυματίες από κατολίσθηση στη Μανίλα λόγω ισχυρής βροχόπτωσης

Φιλιππίνες: Πέντε νεκροί και 31 τραυματίες από κατολίσθηση στη Μανίλα λόγω ισχυρής βροχόπτωσης

Τουλάχιστον 20 εργάτες παγιδεύτηκαν μέσα σε δύο λεωφορεία έξω από τα μεταλλεία χρυσού

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 31 τραυματίστηκαν εξαιτίας κατολίσθησης έπειτα από ισχυρή βροχόπτωση σε ορεινή περιοχή στις νότιες Φιλιππίνες, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Η κατολίσθηση έπληξε τη νύχτα χωριό στο οποίο λειτουργούν ορυχεία, εγκλωβίζοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους μέσα σε δυο λεωφορεία που θάφτηκαν στη λάσπη, δήλωσε στο AFP ο υπεύθυνος για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην επαρχία, Έντουαρντ Μακαπίλι.

Τα λεωφορεία, που θάφτηκαν στη λάσπη λόγω και της ισχυρής βροχόπτωσης, βρίσκονταν έξω από ένα μεταλλείο χρυσού όπου αποβιβάζουν και παραλαμβάνουν εργάτες

Από τους 28 επιβαίνοντες, οκτώ εργάτες κατάφεραν να διαφύγουν από τα παράθυρα.

Όπως μεταδίδει το NDTV, η κατολίσθηση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε ένα χωριό όπου λειτουργούν μεταλλεία χρυσού στην επαρχία Νταβάο ντε Όρο στο νησί Μιντανάο.

Τα λεωφορεία βρίσκονταν έξω από ένα ορυχείο που εκμεταλλεύεται η φιλιππινέζικη εταιρεία Apex Mining στο χωριό Μασάρα, όπου τα λεωφορεία αποβιβάζουν και παραλαμβάνουν εργάτες.

Πέντε σοροί ανασύρθηκαν από τη λάσπη, δήλωσε ο Μακαπίλι, αλλά δεν ήταν σαφές αν οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονταν στο λεωφορείο.

Δεκάδες πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Άλλοι 31 χωρικοί τραυματίστηκαν επίσης, δύο εκ των οποίων σοβαρά οι οποίοι μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε νοσοκομείο της πόλης Νταβάο. «Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα σημειωνόταν κατολίσθηση επειδή οι βροχές σταμάτησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή είχε ήδη ηλιοφάνεια και ζέστη», δήλωσε ο Μακαπίλι προσθέτοντας ότι ένας σεισμός συγκλόνισε το χωριό λίγο μετά την κατολίσθηση.

Η προσπάθεια αναζήτησης σταμάτησε τα μεσάνυχτα, αλλά συνεχίστηκε με το πρώτο φως της ημέρας. «Οι εργασίες διάσωσης παρεμποδίζονται από την περιορισμένη ορατότητα και τις διαλείπουσες κατολισθήσεις», ανέφερε η Apex Mining σε δήλωση στην ιστοσελίδα της.

Δεν είναι σαφές αν άλλοι εργαζόμενοι στο ορυχείο επλήγησαν επίσης από την κατολίσθηση ή αν άλλοι χωρικοί αγνοούνται.

Εν τω μεταξύ, 285 οικογένειες από τη Μασάρα και τέσσερα κοντινά χωριά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο στρατός συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης. Όπως ανέφερε στο Facebook, η στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικού Μιντανάο, «οι δρόμοι παραμένουν αδιάβατοι και δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή».

Η βροχή πλήττει τμήματα του Μιντανάο κατά διαστήματα εδώ και εβδομάδες, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να καταφύγουν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις και πλημμύρες στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η εθνική υπηρεσία καταστροφών στην τελευταία της ενημέρωση.

Οι κατολισθήσεις αποτελούν συχνό κίνδυνο σε μεγάλο μέρος της χώρας λόγω του ορεινού εδάφους, των ισχυρών βροχοπτώσεων και της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται τακτικά από καταιγίδες, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι γίνονται όλο και πιο ισχυρές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024