Σάββατο 02 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες

Θετικά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών απαντά το 56% των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Κατά της τεκνοθεσίας τάσσεται το 58%.

Το τελευταίο διάστημα η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει έρθει στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφύλων όμως μετρά τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» βουλευτών πριν φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σε αυτή τη συγκυρία, πανελλαδική έρευνα της aboutpeople για λογαριασμό του Eteron-Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, θέτει το ερώτημα: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε: Να επιτραπούν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών;» με το 56,2% να απαντά ότι συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί έναντι 38,9% που απαντά ότι διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Δημογραφικά χαρακτηριστικά

Στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των απαντήσεων πρέπει είναι «καθαρό» ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο θετικές από τους άντρες (63,3% έναντι 49%) καθώς και οι πιο νέοι συγκριτικά με τους γηραιότερους. Το πιο μεγάλο ποσοστό θετικών απαντήσεων σημειώνεται στις ηλικίες 17-24 (67,7%) και το πιο χαμηλό στις ηλικίες 65+ (49,6%). Πάντως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες υπερτερούν οι θετικές απαντήσεις.

Οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σαφώς πιο θετικοί από αυτούς της δευτεροβάθμιας (61,1% έναντι 48,2%). Πιο θετικοί είναι και κάτοικοι της Αττικής (60,7%) έναντι αυτών της περιφέρειας (52,8%).

Με βάση την ψήφο στις εκλογές του Ιουνίου

Σε ό,τι αφορά τώρα τις απαντήσεις με βάση την ψήφο στις εκλογές του Ιουνίου, παρατηρούμε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πλέον θετικοί με 85,8%, ακολουθούμενοι-ες από αυτούς-ές του ΚΚΕ (79,1%), της Πλεύσης Ελευθερίας (59,5%), του ΠΑΣΟΚ (57,9%), της Νέας Δημοκρατίας (46,2%), της Νίκης (26%), του της Ελληνικής Λύσης (21,9%) και των Σπαρτιατών (18,3%).

Μεγάλη πορεία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Σε ό,τι αφορά την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, φαίνεται ότι όσο πιο αριστερά τοποθετούνται οι ερωτώμενοι-ες, τόσο πιο θετικοί-ες είναι στους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών. Στην Αριστερά οι θετικές απαντήσεις είναι 86,1%, στο Κέντρο 57,4% και στη Δεξιά 27,2%.

Από την έρευνα προκύπτει ότι:

 • Είναι πολύ υψηλό ποσοστό θετικών απαντήσεων των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (79,1%).
 • Το ποσοστό των θετικών απαντήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με αυτό των ψηφοφόρων του Κέντρου.
 • Οι αρνητικές απαντήσεις στους ψηφοφόρους της ΝΔ υπερτερούν οριακά (49,8% έναντι 46,2%).
 • Είναι συντριπτική απόρριψη των γάμων των ομόφυλων από τους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς.
 • Οι απαντήσεις όσων δεν πιστεύουν στους ιδεολογικούς διαχωρισμούς (45,7%), μοιάζουν με αυτές των ψηφοφόρων της ΝΔ (46,2%).
 • Οι απαντήσεις των ψηφοφόρων της Πλεύσης τοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού/ιδεολογικού άξονα.

Δεν είναι έγκλημα να είσαι gay

Η τεκνοθεσία

Στην ίδια έρευνα τέθηκε η ερώτηση «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις τεκνοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια;».

 • Το 37,2% απάντησε ότι συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί.
  Το 58,6% απάντησε ότι διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Στις απαντήσεις βλέπουμε ουσιαστικά την αντιστροφή της εικόνας της ερώτησης για τον γάμο, με τις αρνητικές απαντήσεις να σημειώνουν καθαρό προβάδισμα.

Γενικά, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα με αυτή των ερωτήσεων για τον γάμο. Οι γυναίκες είναι πιο θετικές από τους άντρες (43,4% έναντι 30,9%) καθώς και πιο νέοι συγκριτικά με τους γηραιότερους. Οι μόνες ηλικιακές ομάδες που εμφανίζονται πλειοψηφικά θετικές και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά είναι οι 17-24 (63,4%) και 25-34 (52,6%). Το μικρότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων εντοπίζεται στις ηλικίες 65+ (23,8%).

Δεν είναι πολύ μεγάλη η διαφορά στις απαντήσεις των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έναντι αυτών της δευτεροβάθμιας (39,8% έναντι 33,1%), καθώς και των κατοίκων της Αττικής (41,9%) έναντι αυτών της περιφέρειας (33,7%)

Με βάση την ψήφο στις εκλογές του Ιουνίου

Σε ό,τι αφορά τώρα τις απαντήσεις με βάση την ψήφο στις εκλογές του Ιουνίου, παρατηρούμε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικοί-ές σε μεγάλο ποσοστό (68,1%) και ακολουθούνται από αυτούς-ές του ΚΚΕ που τοποθετούνται πλειοψηφικά θετικά (60,5%). Οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων είναι αρνητικοί-ές σε μεγάλα ή και συντριπτικά ποσοστά. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ λένε όχι στις τεκνοθεσίες σε ποσοστό 65,9%, της Νέας Δημοκρατίας 73,1%, της Νίκης 83,9%, των Σπαρτιατών 91,9% και της Ελληνικής Λύσης 95,9%.

Όλες οι οικογένειες ίσες

Σε ό,τι αφορά την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, θετικοί είναι οι πολίτες που πρόσκεινται στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά (74% και 52,7%) ενώ το Κέντρο, η Κεντροδεξιά και η Δεξιά τοποθετούνται κατηγορηματικά αρνητικά (66,5%, 79,5% και 82,2% αντίστοιχα). Όσες-οι δεν πιστεύουν στους ιδεολογικούς διαχωρισμούς τοποθετούνται αρνητικά σε ποσοστό 65,8%.

Από την έρευνα προκύπτει ότι:

 • Είναι υψηλό το ποσοστό των θετικών απαντήσεων των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (60,5%).
 • Το ποσοστό των θετικών απαντήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με αυτό των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται στο Κέντρο.
 • Οι αρνητικές απαντήσεις στους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι συντριπτικά αρνητικές με 73,1%.
 • Είναι καθολική απόρριψη της τεκνοθεσίας από τους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς.
 • Οι οι απαντήσεις όσων δεν πιστεύουν στους ιδεολογικούς διαχωρισμούς (29,8% θετικές), μοιάζουν με αυτές των ψηφοφόρων της ΝΔ (24,6%).
 • Οι απαντήσεις των ψηφοφόρων της Πλεύσης είναι πιο κοντά στα αριστερά του πολιτικού/ιδεολογικού άξονα.

9ο THSSALONIKI PRIDE

Από την έρευνα που διενεργήθηκε σε 3.058 άτομα τον Οκτώβριο του 2023 προκύπτει μια καθαρή στήριξη των ερωτηθέντων στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και μια καθαρή αντίθεση στην τεκνοθεσία. Οι προσκείμενοι-ες στην Αριστερά είναι οι κατεξοχήν θετικά διακείμενοι-ες τόσο στον γάμο όσο και στην τεκνοθεσία. Στους/στις ψηφοφόρους της ΝΔ οι αρνητικές απαντήσεις για τον γάμο έχουν ελαφρύ προβάδισμα, ενώ για την τεκνοθεσία έχουν συντριπτική υπεροχή.

Από δεύτερη πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε και πάλι από την aboutpeople, σε 4.182 άτομα τον Μάρτιο του 2023, προέκυψαν σχεδόν ανάλογα με την πρώτη συμπεράσματα.

Sports in

Η βαλβίδα, η «απειλή» Τεντόγλου και ο Καρλ Λιούις

Ο Τεντόγλου θεωρεί πως αν καταργηθεί η βαλβίδα θα χαθεί η τεχνική του αγωνίσματος και ο βαθμός δυσκολίας που υπάρχει κι αυτό θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το άλμα εις μήκος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 02 Μαρτίου 2024