Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηγέτες ανά τον κόσμο αποχαιρετούν τον Χένρι Κίσινγκερ

Ηγέτες ανά τον κόσμο αποχαιρετούν τον Χένρι Κίσινγκερ

Φόρο τιμής αποτίουν παγκόσμιοι ηγέτες στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ

Τζορτζ Μπους, Βλαντίμιρ Πούτιν, Τζόρτζια Μελόνι και Σι Τζινπίνγκ, εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους, πλέκοντας το εγκώμιο του νομπελίστα, πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 100 ετών.

Ο 56ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πέθανε την Τετάρτη το βράδυ, στο σπίτι του στο Κονέκτικατ, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδρυμα που ίδρυσε και φέρει το όνομά του.

Τα συλλυπητήρια των ηγετών από όλο τον κόσμο

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους απέτισε φόρο τιμής στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσιντζερ, κρίνοντας πως η Αμερική απώλεσε «μια από τις πιο αξιόπιστες και διακεκριμένες φωνές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Το γεγονός ότι ο πρόσφυγας που έφυγε από τη ναζιστική Γερμανία μπόρεσε να γίνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και βασικός διαμορφωτής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας πιστοποιεί «το δικό του μεγαλείο όσο και το μεγαλείο της Αμερικής», έκρινε ο πρώην πρόεδρος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το κέντρο που φέρει το όνομά του.

«Ο Χένρι Κίσιντζερ διαμόρφωσε την αμερικανική εξωτερική πολιτική»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έπλεξε το εγκώμιο του εκλιπόντος Χένρι Κίσιντζερ, του γεννημένου στη Γερμανία πρόσφυγα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου που έγινε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και κορυφαίος διπλωματικός διαμεσολαβητής στη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

«Ο Χένρι Κίσιντζερ διαμόρφωσε την αμερικανική εξωτερική πολιτική όσο λίγοι άλλοι. Η δέσμευσή του στη διατλαντική φιλία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία ήταν σημαντική και παρέμενε ανέκαθεν κοντά στη γερμανική πατρίδα του. Ο κόσμος χάνει ένα σπουδαίο διπλωμάτη», έγραψε σήμερα ο Σολτς σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Σοφός και οραματιστής», λέει ο Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα τη μνήμη ενός «σοφού και οραματιστή κρατικού άνδρα».

«Το όνομα του Χένρι Κίσιντζερ είναι στενά δεμένο με μια πραγματιστική πολιτική η οποία επέτρεψε να φθάσουμε σε μια ύφεση των διεθνών εντάσεων και σε πολύ σημαντικές αμερικανοσοβιετικές συμφωνίες που συνέβαλαν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας», υπενθύμισε ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, σε συλλυπητήριο μήνυμα που απηύθυνε στη σύζυγο του εκλιπόντος.

«Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω προσωπικά πολλές φορές μ’ αυτό το βαθύ, εξαιρετικό άνδρα και αναμφίβολα θα κρατήσω απ’ αυτόν την πιο ζεστή ανάμνηση», προσέθεσε.

Παγκόσμιοι ηγέτες στέλνουν συλλυπητήρια μηνύματα για τον Χένρι Κίσινγκερ

Παλιός καλός φίλος ο Κίσινγκερ για την Κίνα

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Αμερικανό oμόλογό του Τζο Μπάιντεν για τον θάνατο του βετεράνου αμερικανού διπλωμάτη Χένρι Κίσιντζερ, δήλωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Κίσιντζερ ήταν ένας «παλαιός καλός φίλος» του κινεζικού λαού και θα μείνει στη μνήμη μας για την ειλικρινή αφοσίωσή του στις σινοαμερικανικές σχέσεις, είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.

Το υπουργείο χαιρέτισε την «ιστορική συμβολή» του Κίσιντζερ και όπως είπε ο εκπρόσωπός του: «Ο κ. Κίσιντζερ υποστήριζε επί μακρόν την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Κίνα περισσότερες από εκατό φορές και συνεισέφερε ιστορικά στην προώθηση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». «Μια τεράστια απώλεια»: Η κρατική τηλεόραση και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.

«Σημείο αναφοράς στην παγκόσμια διπλωματία ο Κίσινγκερ»

Με την σειρά της, η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του πρών υπουργού Εξωτερικών. «Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν σημείο αναφοράς στη στρατηγική πολιτική και την παγκόσμια διπλωματία.

Ήταν προνόμιο που είχα πρόσφατα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του τα διάφορα θέματα της διεθνούς ατζέντας» αναφέρει η Τζόρτζια Μελόνι και προσθέτει: «Ο θάνατός του μας λυπεί και εκφράζω τα προσωπικά μου συλλυπητήρια και τα συλλυπητήρια της ιταλικής κυβέρνησης στην οικογένειά του και στους οικείους του.»

Τα συλλυπητήρια του Μακρόν

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον αμερικανό διπλωμάτη Χένρι Κίσιντζερ, ο οποίος απεβίωσε χθες, Τετάρτη, σε ηλικία 100 ετών, χαιρετίζοντας «ένα γίγαντα της Ιστορίας» σε μήνυμα που ανήρτησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Ο αιώνας του των ιδεών και της διπλωματίας είχε διαρκή επιρροή στην εποχή του και στον κόσμο μας», εκτιμά ο αρχηγός του γαλλικού κράτους γι’ αυτόν τον πρωταγωνιστή της παγκόσμιας διπλωματίας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών επί Ρίτσαρντ Νίξον και στη συνέχεια επί Τζέραλντ Φορντ.

«Ακόμη και στα 100 του, η σοφία του και η σκέψη του έλαμπαν»

Στο Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα πως, με το θάνατο του Χένρι Κίσιντζερ, ο κόσμος έχασε ένα «σπουδαίο κρατικό λειτουργό».

«Ακόμη και στα 100 του, η σοφία του και η σκέψη του έλαμπαν. Ήταν ένας σπουδαίος κρατικός λειτουργός και ένας βαθιά σεβαστός διπλωμάτης, ο οποίος θα λείψει πολύ από τη διεθνή σκηνή», χαιρέτισε στην X ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024