Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
A23a: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε κίνηση μετά από 30 χρόνια

A23a: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε κίνηση μετά από 30 χρόνια

Με έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το Λονδίνο.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο κινείται έπειτα από περισσότερα από 30 χρόνια που ήταν κολλημένο στον πυθμένα του ωκεανού. Το επονομαζόμενο Α23a αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986 και τώρα βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας Weddell σχηματίζοντας ουσιαστικά ένα νησί από πάγο.

Με έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το Λονδίνο. Πρόκειται για έναν κολοσσό με πάχος περίπου 400 μέτρων. Τον τελευταίο χρόνο παρασύρεται με ταχύτητα και είναι έτοιμο να ξεπεράσει τα ύδατα της Ανταρκτικής ενώ πριν αποκολληθεί φιλοξενούσε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό.

Η Μόσχα έστειλε μια αποστολή για να απομακρύνει τον εξοπλισμό από τη βάση Druzhnaya 1, φοβούμενη ότι θα χαθεί. Ωστόσο, το παγόβουνο δεν απομακρύνθηκε πολύ από την ακτή, προτού «αγκυροβολήσει» στις λάσπες του βυθού της θάλασσας Weddell.

Η έκτασή του σε σύγκριση με το Λονδίνο, τη Χαβάη και την Κύπρο/BBC

Γιατί, λοιπόν, μετά από σχεδόν 40 χρόνια, το Α23a κινείται τώρα;

Ο ειδικός από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα Ανταρκτική, British Antarctic Survey (BAS), Dr Andrew Fleming, απευθύνθηκε σε μερικούς συναδέλφους τους για να πάρει απαντήσεις αν υπάρχει κάποια πιθανή αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού που θα μπορούσε να προκαλέσει την κίνηση.

«Ήταν καθηλωμένο από το 1986, αλλά τελικά έπρεπε να μειωθεί αρκετά σε μέγεθος, προκειμένου να αρχίσει να κινείται. Εντόπισα την πρώτη κίνησή του το 2020» σημείωσε στο BBC ο Fleming.

Το παγόβουνο, τους τελευταίους μήνες κινείται ταχύτερα εξαιτίας των ανέμων και των ρευμάτων και τώρα περνάει το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου.

Η πορεία που ακολουθεί

Όπως τα περισσότερα παγόβουνα από την θάλασσα Weddell, το Α23a είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει το ανταρκτικό πολικό ρεύμα, το οποίο θα το ρίξει προς τον Νότιο Ατλαντικό σε μια διαδρομή που έχει γίνει γνωστή ως «λεωφόρος των παγόβουνων».

Πρόκειται για την ίδια κίνηση που ακολούθησε ο διάσημος εξερευνητής Sir Ernest Shackleton το 1916 για να διαφύγει από την Ανταρκτική μετά την απώλεια του πλοίου του, του Endurance.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την την πορεία του παγόβουνου. Εφόσον προσαράξει στο Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος της Νοτίου Γεωργίας, υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις φώκιες, τους πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί.

«Με πολλούς τρόπους αυτά τα παγόβουνα δίνουν ζωή»

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι τα παγόβουνα είναι αντικείμενα κινδύνου. Κινούμενα απελευθερώνουν ορυκτή σκόνη που αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών για οργανισμούς που αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας των ωκεανών.

«Με πολλούς τρόπους αυτά τα παγόβουνα δίνουν ζωή: είναι το σημείο εκκίνησης για πολλές βιολογικής δραστηριότητας» , δήλωσε η Dr. Catherine Walker, από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024