«Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε και νέα όπλα για να καταπολεμήσουμε το τέρας της ακρίβειας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σε σημερινή του τηλεοπτική συνέντευξη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε πολλές κατηγορίες από τα προϊόντα τα οποία έχουν ανακοινωθεί για «Μόνιμη Μείωση Τιμής», η έκπτωση είναι μεγαλύτερη από το ελάχιστον υποχρεωτικό του 5%.

«Στα αλεύρια, η έκπτωση είναι πάνω από 5%, είναι 10%. Οι νέες τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι χαμηλότερες κατά 10% από τις τιμές πριν τις 19 Σεπτεμβρίου. Το 5% είναι η ελάχιστη μείωση τιμής. Πολλές εταιρείες επιλέγουν να έχουν μεγαλύτερη μείωση τιμής», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.

«Ξεπεράσαμε τα 740 προϊόντα. Στόχος μας να προσεγγίσουμε τα 1.000 διαφορετικά προϊόντα»

Για τα προϊόντα που συμμετέχουν στη «Μόνιμη Μείωση Τιμής», ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «ο στόχος ήταν να έχουμε 500 προϊόντα. Ήδη χθες ξεπεράσαμε τα 740 προϊόντα από 63 εταιρείες και σε 50 διαφορετικές κατηγορίες. Στόχος μας να προσεγγίσουμε τα 1.000 διαφορετικά προϊόντα. Παρακινούμε τους καταναλωτές να αξιοποιούν το καλάθι του νοικοκυριού και την πρωτοβουλία «Μόνιμης Μείωσης Τιμής» γιατί τονώνει τον ανταγωνισμό και οδηγεί προς τα κάτω τις τιμές».

740 προϊόντα από 63 εταιρείες συμμετέχουν στη «Μόνιμη Μείωση Τιμής»

Πρώτη χώρα η Ελλάδα που επέβαλε πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείες

Όπως υπογράμμισε, «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της ακρίβειας και γι’ αυτό εξαντλούμε το σύνολο του νομικού οπλοστασίου που έχουμε. Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε και νέα όπλα για να καταπολεμήσουμε το τέρας της ακρίβειας».

Ερωτηθείς για το πώς θα περιοριστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Με ελέγχους για την αισχροκέρδεια. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, η οποία έχει περάσει νόμο στη Βουλή των Ελλήνων, έχει βάλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών, όπου το περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να ξεπερνάει το περιθώριο κέρδους που είχε η εταιρεία το 2021, πριν ξεκινήσει η ακρίβεια. Αν πάει να βγάλει παραπάνω κέρδος σήμερα που υπάρχει αυτή η εκρηκτική κατάσταση για τα νοικοκυριά. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επέβαλε πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείες. Και θα ξαναβάλουμε αν δούμε ότι αισχροκερδούν σε σχέση με το 2021», σημειώνοντας ότι «σχεδιάζουμε μία νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα πετύχουμε μόνιμα χαμηλές τιμές στο ράφι».