«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στο Twitter, μετά την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σημείωσε: «Καλή επικοινωνία με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO, όπου θα λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για την τρομοκρατία και την αποτροπή και την άμυνα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

«Η Σουηδία πρέπει να μην επιτρέπει τις διαδηλώσεις των υποστηρικτών του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Στοκχόλμη», προκειμένου να πάρει το πράσινο φως στην προσπάθεια ένταξής της στο ΝΑΤΟ, είπε ο Ερντογάν στον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Τουρκία είχε μια «εποικοδομητική στάση», ωστόσο η αλλαγή της νομοθεσίας της Σουηδίας για την τρομοκρατία, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Άγκυρας ήταν «κενή περιεχομένου», καθώς οι υποστηρικτές τού PKK πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη χώρα, αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας»

«Η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας που συνήψε με την Τουρκία σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και έχει έρθει η ώρα η τουρκική βουλή να ξεκινήσει την διαδικασία επικύρωσης του σουηδικού αιτήματος ένταξης ώστε να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», δήλωσε λίγες μέρες πριν ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ.

«Η άποψή μας είναι ότι κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε, τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης η τουρκική βουλή», τόνισε μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί επίθεση της Ρωσίας στη χώρα»

Παράλληλα, έκθεση της επιτροπής εθνικής άμυνας του σουηδικού κοινοβουλίου αναφέρει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ρωσία να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Σουηδίας, μετέδωσε στις 20 Ιουνίου η σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, επικαλούμενη πηγές της.

Η Σουηδία σπεύδει να ενισχύσει την άμυνά της και υπέβαλε αίτημα να ενταχθεί στο NATO πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η διαδικασία εισδοχής της, ωστόσο, εμποδίζεται ως αυτό το στάδιο μόνο από δύο χώρες – από την Τουρκία και την Ουγγαρία.