Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναυάγιο: Ανακρίνονται 8 ύποπτοι ως διακινητές - Στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας ο επικεφαλής της Frontex

Ναυάγιο: Ανακρίνονται 8 ύποπτοι ως διακινητές – Στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας ο επικεφαλής της Frontex

Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκινά τις διαδικασίες για τον εντοπισμό αγνοουμένων του ναυαγίου 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προανάκριση στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας για το τραγικό ναυάγιο, καθώς μέχρι στιγμής 8 άτομα έχουν περάσει από την προανακριτική διαδικασία ως ύποπτοι για την παράνομη μεταφορά των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Αιγύπτιους που φέρονται ως ύποπτοι για διακίνηση.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς, βρέθηκε στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες.

«Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους, που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές», δήλωσε ο κ. Λάιτενς .

Όπως είπε, η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του, ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμά του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.

Ασυνόδευτοι μεταξύ των διασωθέντων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μεταξύ των 104 διασωθέντων, υπάρχουν και 6-8 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας.

Εκεί θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες και, στη συνέχεια, θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για ανήλικους άνω των 16 ετών.

Τσίπρας: «Κάνω ερωτήσεις που αφορούν τα πρωτόκολλα Frontex και ΕΕ»

Τα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Frontex, βάσει των οποίων γίνονται οι επιχειρήσεις από τις λιμενικές αρχές των κρατών – μελών, ζήτησε να μάθει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, σε έναν έντονο διάλογο που είχε με τον υπηρεσιακό υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευαγγελο Τουρνά, στο λιμάνι της Καλαμάτας.

«Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Τις απαντήσεις δεν τις ζητάει κάποιος άλλος ή εγώ, τις ζητάει ο ανθρωπισμός μας. Να καταλάβουμε λίγο ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε, όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη, γιατί εδώ υπάρχει και η Frontex», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσέθεσε: «Υπάρχει η Frontex, υπάρχει το ελληνικό Λιμενικό, το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της Frontex, και το τελευταίο που με απασχολεί εμένα τούτη την ώρα είναι να δώσω ευθύνες για τα αίτια. Αλλά όμως οφείλουμε να πάρουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις για κάτι το οποίο θα επαναληφθεί, αν δεν δώσουμε κάποιες απαντήσεις».

«Το Λιμενικό έχει υποχρέωση επιχείρησης διάσωσης»

Μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή «Live News», ο ποινικολόγος, Κώστας Ντάλτας, αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που αφορά στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε διεθνή ύδατα, εστιάζοντας στην «υποχρέωση» που έχει το Λιμενικό να διεξάγει μία τέτοια επιχείρηση, ανεξαρτήτως αν το πλοίο που βρίσκεται σε κίνδυνο αρνείται τη βοήθεια.

«Στα διεθνή ύδατα ισχύει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που την έχουν υπογράψει όλες οι χώρες πλην της Τουρκίας, της Αμερικής, του Περού, του Ισραήλ, της Βενεζουέλας και της Συρίας. Εκτός από αυτές τις έξι χώρες, όλες οι άλλες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι χώρες που δεν την έχουν υπογράψει, δεν την έχουν υπογράψει γιατί έχουν υποχρεώσεις που θέλουν να αποφύγουν, όπως η Τουρκία από τη μεριά του Αιγαίου», είπε αρχικά ο κ. Ντάλτας.

Ο ποινικολόγος εξήγησε τι ισχύει εάν ένα πλοίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και ποια χώρα πρέπει να αναλάβει την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

«Όταν είμαστε σε διεθνή ύδατα, καμία χώρα δεν έχει αρμοδιότητα εκτός από τη χώρα της σημαίας επί του πλοίου, γιατί τότε θεωρείται έδαφος επί της θάλασσας. Αν έχει ελληνική σημαία, είναι ελληνικό έδαφος στη θάλασσα. Σε αυτή την περίπτωση, βρίσκεται στα διεθνή ύδατα και εκεί υπάρχει το FIR Αθηνών. Είναι δικό μας και γι’ αυτό οι Ιταλοί έστειλαν σε εμάς και δεν πήγαν εκείνοι», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει υποχρέωση επιχείρησης διάσωσης»

Ο Κώστας Ντάλτας πάντησε στο ερώτημα για το τι πρέπει να κάνει η χώρα που έχει την ευθύνη, όταν ένα πλοίο πλέει σε διεθνή ύδατα χωρίς σημαία, χωρίς όνομα, αλλά με πολύ κόσμο, η ζωή των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο.

Κατηγορηματικά και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη λέξη «υποχρέωση», ο ποινικολόγος τόνισε ότι «υπάρχει υποχρέωση από τη Διεθνή Σύμβαση της Θάλασσας και την ευθύνη που διέπουν την ευθύνη των παράκτιων κρατών να υπάρξει επιχείρηση διάσωσης. Επαναλαμβάνω: υποχρέωση. Η έννοια της επιχείρησης διάσωσης ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που ξεκινάει ο κίνδυνος», είπε αρχικά.

«Όταν κάποιος κινδυνεύει, μπορεί να μην μπορεί να στείλει και σήμα. Αν ο καπετάνιος σού λέει ότι δεν κινδυνεύει, αλλά έχεις δει το σκάφος να έχει πάρει νερά και να μπατάρει, τι νόημα έχει τι σου λέει ο καπετάνιος; Επομένως, υπάρχει υποχρέωση επιχείρησης διάσωσης», κατέληξε χαρακτηριστικά.

«Ήταν σίγουροι τριπλάσιοι μέσα στο πλοίο»

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των τοπικών αρχών στην Καλαμάτα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Θανάσης Βασιλόπουλος.

«Κινητοποιήσαμε τις διαδικασίες όλες, συνεργαστήκαμε με τις υγειονομικές δομές της περιοχής και όχι μόνο, τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Λακωνίας και της Αρκαδίας, ήρθαν εδώ ασθενοφόρα απ’ όλη την Πελοπόννησο, γιατί είχαμε την ελπίδα ότι θα κληθούμε να διαχειριστούμε πάρα πολλούς διασωθέντες», ανέφερε.

«Ο νεκροί είναι 78, εκ των οποίων μία γυναίκα κι αυτό επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν γυναίκες μέσα στην ομάδα αυτή που ήταν στο σκάφος, όπως έλεγαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Δεν ήταν μόνο 182 άτομα, ήταν σίγουρα τριπλάσιοι», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Ο κ. Βασιλόπουλος έδωσε έμφαση στη βοήθεια που παρείχαν οι κάτοικοι της Καλαμάτας.

«Φάνηκε και χθες η κινητικότητα της κοινότητας της Καλαμάτας. Παρότι έχουμε δημοτικά μαγειρεία και είχαμε ετοιμάσει το χθεσινοβραδινό φαγητό, τελικά δεν το φέραμε, διότι έφεραν εδώ οι φορείς της περιοχής 160 μερίδες που προμηθεύτηκαν από κέτερινγκ για να φάνε οι άνθρωποι εδώ, όπως και οι διασώστες που παραμένουν εδώ όλη την ημέρα. Και σήμερα συνεχίζουν φορείς και πολίτες να φέρνουν και νερό και ρούχα και φαγητό. Ήρθαν από χθες καινούργια ρούχα, παντόφλες, εσώρουχα, παπούτσια, από επιχειρήσεις τις περιοχής μας», σημείωσε.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκινά διαδικασίες για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Κλιμάκιο του Τομέα Αναζητήσεων & Restoring Family Links (RFL) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έφτασε την Πέμπτη στην Καλαμάτα, προκειμένου να συντονίσει από το σημείο τις ενέργειες για την αναζήτηση των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου, όπως τονίζει ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού.

Παρακαλούνται οι πολίτες που αναζητούν τους οικείους τους να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Αναζητήσεων & RFL του Ε.Ε.Σ. στα 210 5230 043 και 210 5140440 (Τηλεφωνική γραμμή Τηλεδιερμηνείας για μεταναστευτικούς πληθυσμούς) και μέσω email στο tracingstaff@redcross.gr.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024