Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Παραγουάη: Διαψεύδει ότι διαπράχθηκε νοθεία η εφορευτική επιτροπή - Βίαιες διαδηλώσεις

Εκλογές στην Παραγουάη: Διαψεύδει ότι διαπράχθηκε νοθεία η εφορευτική επιτροπή – Βίαιες διαδηλώσεις

Τι ζητάει ο εκλεγμένος δεξιός πρόεδρος, Σαντιάγο Πένια.

Το εκλογοδικείο – η εθνική εφορευτική επιτροπή – της Παραγουάης διέψευσε κατηγορηματικά χθες Τρίτη πως διαπράχθηκε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ενώ ο δεξιός εκλεγμένος πρόεδρος, Σαντιάγο Πένια απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία μετά τις βίαιες διαδηλώσεις οπαδών του υποψηφίου που ήρθε τρίτος και καταγγέλλει παρατυπίες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε περίπου 70 προσαγωγές σε διάφορες τοποθεσίες της χώρας της Λατινικής Αμερικής τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη για διατάραξη της δημόσιας τάξης ή απείθεια, χωρίς να κάνει λόγο για τραυματισμούς.

Αναφέρθηκαν επίσης σποραδικοί αποκλεισμοί δρόμων, όμως η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί παντού χθες το πρωί.

Στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, μερικές εκατοντάδες οπαδοί του «αντισυστημικού» υποψήφιου Παραγουάιο Κούμπας διαδήλωσαν το βράδυ προχθές Δευτέρα και αναφέρθηκαν αψιμαχίες με την αστυνομία κοντά στο εκλογοδικείο, που άρχισε διαδικασία για να επαληθεύσει τα αποτελέσματα χθες.

Δείτε βίντεο

Νίκη του Σαντιάγο Πένια

Ο 44χρονος οικονομολόγος Σαντιάγο Πένια, 44 ετών, υποψήφιος του κόμματος Κολοράδο (δεξιά), που βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν αδιάλειπτα για πάνω από επτά δεκαετίες στην Παραγουάη, αναδείχθηκε με μεγάλη διαφορά νικητής στις προεδρικές εκλογές, αφού έλαβε το 42% των ψήφων, έναντι 27% του βασικού του αντιπάλου, του κεντροαριστερού υποψήφιου Εφραίν Αλέγκρε.

Θα διαδεχθεί τον Αύγουστο για πέντε χρόνια τον απερχόμενο πρόεδρο Μάριο Άμπντο Μπενίτες.

Ο Παραγουάιο Κούμπας, υποψήφιος με ρητορική εναντίον του κοινοβουλευτισμού, της δημόσιας διοίκησης και του πελατειακού συστήματος, εξέπληξε αρκετούς καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με πάνω από το 22% των ψήφων.

Ο κ. Κούμπας και το κόμμα του Cruzada Nacional («Εθνική Σταυροφορία»), καταφέρθηκε εναντίον της «μαφίας», των «διακινητών ναρκωτικών», που κατ’ αυτόν «κέρδισαν ενώ η Παραγουάη έχασε», μιλώντας για παρατυπίες και ασυνέπειες στην καταμέτρηση και καλώντας τους οπαδούς του να βγουν στον δρόμο.

«Καμιά πιθανότητα για νοθεία»

«Δεν υπήρξε καμιά πιθανότητα για νοθεία, τα αποτελέσματα είναι η έκφραση της βούλησης των πολιτών, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι», δήλωσε στον Τύπο ο Κάρλος Λουβέτικ, στέλεχος και εκπρόσωπος του εκλογοδικείου.

Εξάλλου, η εφορευτική επιτροπή κατέθεσε μήνυση εναντίον διαδηλωτών που «αποπειράθηκαν να εμποδίσουν φορτηγά που μετέφεραν κάλπες».

Η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) από την πλευρά της διαβεβαίωσε στην προκαταρκτική έκθεσή της χθες Τρίτη πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων που παρουσιάστηκαν» από τις εκλογικές αρχές.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν «συνάδουν με τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι παρατηρητές μας», σημείωσε ο επικεφαλής της αποστολής Λουίς Λαουρέδο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Πένια έκρινε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως τα επεισόδια ήταν μάλλον «προβλέψιμα» από πλευράς των οπαδών του κ. Κούμπας (σ.σ. ο οποίος είχε συλληφθεί το 2016 επειδή χτύπησε δικαστή, ενώ το 2021 επιτέθηκε σε εκλογικό αξιωματούχο).

Αναφερόμενος στην παράταξη του κ. Κούμπας, ο κ. Πένια μίλησε για πολιτική δύναμη που θέλει «αναρχία, αστάθεια», στο πλαίσιο της «στρατηγικής» της με σκοπό «την κεφαλαιοποίηση της οργής, της απελπισίας, της έλλειψης ευκαιριών για πολύ κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024