Ο Έλον Μασκ μιλώντας σε μια σπάνια και εκτενή συνέντευξη στο BBC υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το Twitter.

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ρωτήθηκε για σχεδόν μία ώρα από τον ανταποκριτή τεχνολογίας του BBC, James Clayton, στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα έξι συμπεράσματα που βγήκαν από την συνέντευξή του.

 1. Αρνείται ότι η ρητορική μίσους στο Twitter έχει αυξηθεί κατά πολύ

Ο Μασκ αρνήθηκε να δεχτεί ότι υπάρχει περισσότερο περιεχόμενο μίσους στην πλατφόρμα από τότε που ανέλαβε.

Ορισμένοι γνώστες του Twitter υποστήριξαν ότι η εταιρεία δεν είναι πλέον σε θέση να προστατεύσει τους χρήστες από το τρολάρισμα, την κρατικά συντονισμένη παραπληροφόρηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, μετά τις απολύσεις και τις αλλαγές υπό τον ιδιοκτήτη Μασκ.

Τον Μάρτιο, το Twitter δήλωσε ότι αφαίρεσε 400.000 λογαριασμούς μόνο μέσα σε έναν μήνα για να βοηθήσει να γίνει το Twitter ασφαλέστερο.

Για να αξιολογήσει κανείς, όμως πλήρως τους ισχυρισμούς του Μσκ θα χρειαζόταν δύο πράγματα που δεν είναι γνωστά προς το παρόν – πρόσβαση στα δεδομένα του Twitter πριν και μετά την εξαγορά του και, κυρίως, μια σαφή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορίζει την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους.

2. Ψήφισε τον Τζο Μπάιντεν

Σχεδόν η μισή χώρα ψήφισε τον κ. Τραμπ στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, είπε ο κ. Μασκ, αλλά πρόσθεσε «δεν ήμουν ένας από αυτούς. Ψήφισα τον Μπάιντεν».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υπερασπίστηκε τον τερματισμό της απαγόρευσης του Twitter για τον κ. Τραμπ, ο οποίος είχε αφαιρεθεί το 2021, όταν η πλατφόρμα τον κατηγόρησε για υποκίνηση βίας.

3. Ισχυρίστηκε ότι το Twitter κερδίζει τα bots στον πόλεμο κατά της παραπληροφόρησης

Ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι οι προσπάθειές του να διαγράψει τα «bots», δηλαδή αυτοματοποιημένους λογαριασμούς  μείωσαν την παραπληροφόρηση στο Twitter μετά την εξαγορά του.

«Η εμπειρία μου είναι ότι υπάρχει λιγότερη παραπληροφόρηση παρά περισσότερη», δήλωσε στον δημοσιογράφο.

Ωστόσο, ορισμένοι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες διαφωνούν. Συγκεκριμένα, μια μελέτη της Newsguard που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, διαπίστωσε ότι η εμπλοκή με δημοφιλείς λογαριασμούς που διαδίδουν παραπληροφόρηση αυξήθηκε μετά την εξαγορά του Έλον Μασκ.

Την εβδομάδα που ακολούθησε την εξαγορά του Twitter από τον ίδιο, οι πιο δημοφιλείς, αναξιόπιστοι λογαριασμοί απολάμβαναν σχεδόν 60% αύξηση της εμπλοκής με τη μορφή likes και retweets, σύμφωνα με την έρευνα.

4. Είναι κατά της απαγόρευσης του TikTok

Ο Μασκ ανέφερε ότι δεν χρησιμοποιεί την εφαρμογή του TikTok,  αλλά είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε κίνηση για το κλείσιμό της.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με την κινεζική ιδιοκτησία του TikTok. Ορισμένες άλλες χώρες το έχουν απαγορεύσει από τα τηλέφωνα των κυβερνητικών υπαλλήλων.

«Είμαι γενικά κατά της απαγόρευσης πραγμάτων», δήλωσε ο κ. Musk, αν και λέει ότι μια απαγόρευση θα ωφελούσε το Twitter επειδή μπορεί να σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα περνούν χρόνο στην πλατφόρμα του.

5. Για πόσα χρήματα θα πωλούσε το twitter

Ο Μασκ υποστήριξε αρχικά στη συνέντευξη ότι αν κάποιος προσφερόταν να αγοράσει το Twitter αυτή τη στιγμή για όσα πλήρωσε ο ίδιος γι’ αυτό, θα αρνιόταν.

Αν πουλούσε, είπε ότι θα ήταν πιο σημαντικό να βρει έναν αγοραστή που να αγαπά την αλήθεια παρά το πόσα θα πλήρωνε, γιατί, όπως λέει «δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα».

Αλλά κατά πόσο είναι αλήθεια αυτό;

Ο Mασκ, παλιότερα είχε πει ότι το Twitter έχει μόλις λίγους μήνες ζωής , καθώς όταν ανέλαβε η διοίκηση ήταν σαν μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.

Επιπλέον στα τελευταία αποτελέσματα της πλήρους χρήσης που δημοσιεύτηκαν, πριν αναλάβει ο Έλον Μασκ, οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν τα 5 δισ. δολάρια το 2021, αλλά τα έξοδα και οι δαπάνες έφτασαν τα 5,5 δισ. δολάρια. Στην πραγματικότητα, είχε μόνο δύο κερδοφόρα έτη από το 2012.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το Twitter είναι πλέον κοντά στο να βγάλει τα έξοδά του. Αλλά έχει επίσης δραστηριοποιηθεί ενεργά στην εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση των πωλήσεων μέσω πραγμάτων.

Οπότε, το Twitter μπορεί να πλησιάζει στο ισοζύγιο, λόγω της δραστικής περικοπής κόστους, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να διατηρήσει αυτή την πορεία προς την κερδοφορία και να κάνει την εταιρεία να αξίζει την τιμή των 44 δισ. δολαρίων.

6. Θα υποχωρήσει στον τρόπο με τον οποίο χαρακτηρίζεται το BBC

Ο Μασκ επιβεβαίωσε ότι θα αλλάξει την ετικέτα του BBC στο Twitter από «χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση» σε «χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο».

&;