Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Bacha bazi» ή «αγόρια χωρίς γένια»: Η φρικτή ιστορία των σεξουαλικών σκλάβων του Αφγανιστάν

«Bacha bazi» ή «αγόρια χωρίς γένια»: Η φρικτή ιστορία των σεξουαλικών σκλάβων του Αφγανιστάν

Το Bacha bazi, ή «παιχνίδι αγοριών», είναι ένα αφγανικό έθιμο που περιλαμβάνει αγόρια ηλικίας εννέα ετών, τα οποία αναγκάζονται να ντυθούν γυναίκες και να χορέψουν σαγηνευτικά για ένα κοινό μεγαλύτερων ανδρών.

Το Bacha Bazi είναι ένα έθιμο που υπάρχει στην αφγανική παράδοση εδώ και αιώνες. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, λόγω της φτώχειας και των αμέτρητων τραγωδιών στην κοινωνία της περιοχής, η παράδοση αυτή παραμορφώθηκε σε βαθμό που πλέον παραβιάζει άμεσα τα ανθρώπινα και παιδικά δικαιώματα.

Η πρακτική αυτή γιγαντώθηκε μόλις οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν. Η στρεβλή υποκουλτούρα της αφγανικής παιδοφιλίας αυτή τη στιγμή αποτελεί μια από τις πιο φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Η ιστορία του Bacha Bazi

Το Bacha Bazi ή αγόρια χορευτές (από τα περσικά: bacheh – αγόρι, και bazi – παιχνίδι) είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται σε ορισμένα μέρη του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Αναφέρεται σε μια πρακτική στο Αφγανιστάν που εμπλέκει αρσενικά παιδιά και αρσενικούς ενήλικες. Η πρακτική αυτή έχει μετατραπεί σε παράδοση αιώνων και περιλαμβάνει τη σεξουαλική κακοποίηση και τη δουλεία νεαρών αγοριών από μεγαλύτερους ισχυρούς άνδρες, συχνά Παστούν (New Line Institute, 2021).

Αυτά τα προεφηβικά αγόρια, που ονομάζονται Bacha Bareesh ή αγόρια χωρίς γένια, προέρχονται από εξαθλιωμένες οικογένειες και χρησιμεύουν ως διασκεδαστές για τους ισχυρούς Αφγανούς. Ντυμένα ως κορίτσια, με μακιγιάζ, χορεύουν για τους αφέντες τους, οι οποίοι αργότερα τα παίρνουν μαζί τους προκειμένου να εμπλακούν σε σεξουαλική σχέση. Με αυτόν τον τρόπο τα αγόρια αυτά εξασφαλίζουν τις οικογένειές τους.

Photo: YouTube

Μέχρι να βγάλουν γένια

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά αυτά απομακρύνονται συχνά από τους γονείς τους με τη δικαιολογία ότι θα τους παρασχεθεί εκπαίδευση και ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Όταν φτάσουν στην εφηβική ηλικία και μόλις αρχίσουν να μεγαλώνουν τα γένια τους, οι υπηρεσίες τους δεν είναι πλέον επιθυμητές και απελευθερώνονται. Εδώ είναι που η τραγική ζωή τους συνεχίζει να επιδεινώνεται λόγω της ψυχολογικής βλάβης που προκαλείται και λόγω της πολύ δύσκολης επανένταξης στην κοινωνία.

Καθώς οι δράστες είναι πάντοτε εξουσιοδοτημένοι πολέμαρχοι που κατέχουν σημαντικές θέσεις στο διεφθαρμένο σύστημα της αφγανικής κυβέρνησης, της αστυνομίας και του στρατού, η πρακτική αυτή, που χρονολογείται αρκετούς αιώνες πίσω στην ιστορία της χώρας, αποτελεί πρόκληση όσον αφορά την εξάλειψή της. Ως ένα βαθιά ριζωμένο έθιμο, αποτελεί μέρος του πολιτισμού τους, του οποίου οι αρχαϊκές πτυχές δεν ξεχνιούνται εύκολα. Βρίσκουμε τους προγόνους του σε πολιτισμούς σε ολόκληρη την κεντρική Ασία (Human Rights Bright Blue, 2017).

Παρ’ όλα αυτά, η φρικιαστική πρακτική που είναι γνωστή σήμερα πήρε τη μορφή της τον 19ο αιώνα. Καθώς οι γυναίκες απαγορεύεται να χορεύουν επαγγελματικά, αυτά τα νεαρά αγόρια, αφού τα παίρνουν από τις οικογένειές τους, διδάσκονται πώς να χορεύουν με γυναικεία ρούχα φορώντας κουδούνια δεμένα στα πόδια τους και ένα μαντήλι στο πρόσωπό τους.

Το μόνο που λαμβάνουν μετά την ξεδιάντροπη χρήση τους είναι μάρκες χρημάτων και φαγητού (The Diplomat, 2014). Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης των Ταλιμπάν τη δεκαετία του ’90, η πρακτική αυτή τέθηκε εκτός νόμου, καθώς δεν θεωρούνταν ισλαμική και δεν ήταν ευθυγραμμισμένη με το νόμο της Σαρία. Όσοι ασκούσαν αυτή την παράδοση τιμωρούνταν με θάνατο (Human Rights Bright Blue, 2017).

Δείτε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Dancing Boys of Afghanistan»

Οι δράστες του Bacha Bazi στη σύγχρονη εποχή

Παρόλο που κατά τη διάρκεια του καθεστώτος των Ταλιμπάν το Bacha Bazi ήταν παράνομο και όλοι όσοι εμπλέκονταν σε αυτό θα τιμωρούνταν, μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2001, οι πρώην μουτζαχεντίν ξεσηκώθηκαν ξανά και επανέφεραν το έθιμο αυτό στη ζωή. Έκτοτε, το έθιμο Bacha Bazi εξελίχθηκε και η παιδοφιλία έφτασε στο αποκορύφωμά της. Σε ολόκληρο το άνομο Αφγανιστάν νεαρά αγόρια απήχθησαν, βιάστηκαν, διακινήθηκαν και πουλήθηκαν ως σεξουαλικοί σκλάβοι (Foreign Policy, 2013).

Πολλοί από αυτούς τους νεοσύστατους διοικητές των μουτζαχεντίν έγιναν ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες, όπως κυβερνήτες, υπουργοί, αστυνομικοί και στρατιωτικοί σεφ. Κατά συνέπεια, η παράδοση αυτή έγινε ακόμη και πρακτικά θεσμοθετημένη, καθώς πολλές από τις προαναφερθείσες προσωπικότητες υποστήριζαν με την παρουσία τους αυτά τα τρομερά πάρτι και γεγονότα.

Η κατάσταση και η νοοτροπία στο Αφγανιστάν διαστρεβλώθηκαν τόσο πολύ που οι οικογένειες αυτών των αγοριών παρέδωσαν συναινετικά τους γιους τους γνωρίζοντας ακριβώς ποια ήταν η μοίρα τους. Το γεγονός ότι το έθιμο αυτό εξελίχθηκε σε θεσμοθετημένη πρακτική σε ορισμένες περιοχές είναι πέρα για πέρα ανησυχητικό. Όλες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την καταστολή της πρακτικής απέτυχαν λόγω του επιπέδου διαφθοράς της αφγανικής κυβέρνησης και της εμπλοκής της σε αυτήν.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ δεν θέλησαν ποτέ να παρέμβουν στα εσωτερικά ζητήματα του Αφγανιστάν, εξ ου και η εξέλιξη αυτού του απεχθούς εγκλήματος. Παρόλο που ο ποινικός νόμος του Αφγανιστάν τιμωρούσε τον βιασμό και την παιδεραστία βάσει του άρθρου 427 (Relief Web, 2017), το Bacha Bazi δεν είχε οριστεί σαφώς ως παράνομο μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 (Human Rights Bright Blue, 2017).

Τότε ήταν που η αφγανική κυβέρνηση έκανε επιτέλους ένα βήμα προς τα εμπρός για την ποινικοποίηση της πρακτικής. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της ευρείας πολιτισμικής έγκρισης του εθίμου, η εφαρμογή του νόμου παραμένει πρόκληση και το έθιμο εξακολουθεί να γίνεται σιωπηρά αποδεκτό.

Η πρακτική αυτή έχει μετατραπεί σε παράδοση αιώνων / Photo: Wikimedia Commons

Διεθνής συμμετοχή και συμβάσεις

Μόλις το έθιμο επέστρεψε μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2001, τα μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων μπορούσαν να ακούσουν από τις κουκέτες τους αφγανικά μέλη της πολιτοφυλακής να κακοποιούν σεξουαλικά αγόρια στη βάση τους, ωστόσο δεν τους επιτρεπόταν να αναλάβουν δράση και τους συμβούλευαν να «κάνουν τα στραβά μάτια γιατί είναι η κουλτούρα τους» (The New York Times, 2015). Παρ’ όλα αυτά, το 2011 ένας από τους λοχαγούς των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων ξυλοκόπησε έναν Αφγανό της Εθνικής Αστυνομίας (ANP) επειδή κρατούσε ένα Αφγανό αγόρι δεμένο στο κρεβάτι του ως σεξουαλικό σκλάβο (AP News, 2015).

Αυτό ήταν ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός για τη διεθνή κοινότητα ώστε να φέρει το θέμα αυτό στη δημοσιότητα, παρόλο που ο λοχαγός αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τις Ειδικές Δυνάμεις επειδή παρενέβη.

Υπήρχαν και κάποια άλλα μέλη του αμερικανικού στρατού που ισχυρίζονταν ότι κάθε φορά που θα προσπαθούσαν να σταματήσουν τον βιασμό παιδιών ή να παρέμβουν με οποιαδήποτε άλλη μορφή, θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τον στρατό, καθώς η παρέμβαση θα έβλαπτε τον υπηρεσιακό τους φάκελο (AP News, 2015). Με βάση αυτά τα γεγονότα, συνάγεται ότι για πολιτικούς λόγους, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ έκλειναν τα μάτια στις θηριωδίες που έπαιζαν οι Αφγανικές Εθνικές Ειδικές Δυνάμεις (ANSF).

Η παραμέληση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την υποστήριξη πολιτικών συμφερόντων έχει το τίμημά της. Απέτυχαν να προστατεύσουν τα αφγανικά αγόρια Bacha Bazi, επομένως, απέτυχαν να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν που κατέλαβαν ξανά το Αφγανιστάν ορκίστηκαν να απαγορεύσουν το Bacha Bazi, γεγονός που βρήκε απήχηση στους εξαθλιωμένους Αφγανούς που έδειξαν υποστήριξη.

Αποκάλυψη του κακόβουλου εθίμου στο κοινό

Μετά από αρκετές μεμονωμένες προσεγγίσεις από τα μέλη των αμερικανικών δυνάμεων για να φέρουν το ζήτημα αυτό στη δημοσιότητα, η διεθνής κοινότητα επέβαλε τις κατηγορίες της. Το 2010, το PBS Frontline στις ΗΠΑ μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Dancing Boys of Afghanistan» που εξέθεσε αυτή την αρχαία πρακτική. Ένας Αφγανός δημοσιογράφος, ο Najibullah Quraishi, είχε λεπτομερείς συνομιλίες με ορισμένα από τα αγόρια του Bacha Bazi και μάλιστα διείσδυσε στον κύκλο των ισχυρών ανδρών για να αποκαλύψει την εμπλοκή τους (PBS, 2010).

Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «U.S. Soldiers Told to Ignore Sexual Abuse of Boys by Afghan Allies»( Αμερικανοί στρατιώτες τους είπαν να αγνοήσουν τη σεξουαλική κακοποίηση αγοριών από Αφγανούς συμμάχους τους).

Το άρθρο χρησίμευσε ως ξεκάθαρη απόδειξη για το πώς η πολιτική προκάλεσε άμεσα παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντί να τα προστατεύει και να αγωνίζεται γι’ αυτά. Λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2015, ο Ειδικός Γενικός Επιθεωρητής για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν (SIGAR) ξεκίνησε έρευνα για το Bacha Bazi και δημοσίευσε σχετική έκθεση. Η έκθεση ανέφερε ότι «οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας συμμετείχαν σε τουλάχιστον 75 σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το 2010 έως το 2016, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και σεξουαλικών επιθέσεων σε παιδιά» (VOA, 2018).

Η συνεχής πίεση από το διεθνές κοινό οδήγησε στην αναθεώρηση του ποινικού κώδικα στο Αφγανιστάν. Η αναθεωρημένη έκδοση του ποινικού κώδικα δημοσιεύθηκε στις 15 Μαΐου 2017 στην Επίσημη Εφημερίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Αφγανιστάν (LSE, 2018). Αυτή τη φορά υπήρχε ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στην ποινικοποίηση της πρακτικής Bacha Bazi. Ανάλογα με το επίπεδο του αδικήματος, ο δράστης μπορεί να αντιμετωπίσει 7 χρόνια φυλάκιση ή ισόβια κάθειρξη. Ο εν λόγω ποινικός κώδικας ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 2019), αλλά λόγω των αφγανικών κοινωνικών προτύπων και του φόβου εκδίκησης, οι υποθέσεις Bacha Bazi εξακολουθούν να μην καταγγέλλονται επαρκώς.

Photo: Wikimedia Commons

Μια φρικτή πρακτική που δυστυχώς συνεχίζεται

Ακόμη και με την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, δεν υπήρχαν πολλές ελπίδες ότι το Bacha Bazi θα αντιμετώπιζε επιτέλους το τέλος του. Καθώς οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Αφγανιστάν και τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών ήρθαν στο προσκήνιο, το κοινό δικαίως ανησύχησε για το πώς θα ήταν η ζωή του υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα δικαιώματα των γυναικών καταπιέστηκαν σοβαρά και οι δραστηριότητες και η κινητικότητά τους ελαχιστοποιήθηκαν, η πρακτική του Bacha Bazi και η παιδεραστία παρέμειναν παρούσες. Αν και κάποτε απαγόρευσαν την πρακτική αυτή, οι Ταλιμπάν, εκτός από τη σεξουαλική κακοποίηση αγοριών, τα χρησιμοποιούν επίσης ως στρατιώτες και σωματοφύλακες ή βομβιστές αυτοκτονίας (Washington Examiner, 2022).

Το νομικό σύστημα στη χώρα αυτή έχει γίνει πιο πολύπλοκο μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, αλλά είναι σαφές ότι η πρακτική του Bacha Bazi συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς συνέπειες για τους δράστες, οι οποίοι παραμένουν ισχυρά άτομα που κυβερνούν το μεταβατικό Αφγανιστάν. Η πρόσφατη δυναμική της εξουσίας κατέστησε τον εθνικό νόμο ασυνεπή και, ως εκ τούτου, υπόκειται σε υπονόμευση. Από την άλλη πλευρά, οι οικογένειες των αγοριών του Bacha Bazi αρνούνται να καταγγείλουν τις υποθέσεις τους, καθώς η πρακτική αυτή ντροπιάζει το όνομά τους και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο νομικό σύστημα.

Photo: YouTube

Πώς μπορεί να δοθεί τέλος σε αυτό το τραγικό έθιμο;

Παρά τις ανοιχτές έρευνες σχετικά με το Bacha Bazi, κάποια κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και την αλλαγή του αφγανικού ποινικού κώδικα το 2018, η πρακτική αυτή έχει λάβει ελάχιστη προσοχή από την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Τα δικαιώματα των γυναικών και οι διακρίσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Το έθιμο είναι βαθιά ριζωμένο στην αφγανική κουλτούρα και ιστορία και, ως εκ τούτου, δεν εξαλείφεται εύκολα.

Φαίνεται ότι ο μόνος τρόπος καταπολέμησης της πρακτικής του Bacha Bazi και της αδικίας των φύλων είναι ο εκσυγχρονισμός του αφγανικού νομικού συστήματος και η επίλυση του ζητήματος από την πολιτιστική-θρησκευτική οπτική γωνία. Είναι απολύτως απαραίτητο να εκκαθαριστούν οι παιδόφιλοι από σημαντικές θέσεις στο αφγανικό σύστημα, όπως η κυβέρνηση, η αστυνομία και ο στρατός. Η εξάλειψη αυτής της στρεβλής πρακτικής θα συμβεί μόνο σε ένα Αφγανιστάν χωρίς παιδόφιλους, όπου οι αρχαϊκές πτυχές της αφγανικής κουλτούρας των πολέμαρχων θα περιθωριοποιηθούν πλήρως.

Δείτε το βίντεο

*Με στοιχεία από humanium.org

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024