Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μύκονος: «Αυτοψία» σε αυθαιρεσίες - Επέκταση «ημιυπαίθριου» σε διατηρητέο μνημείο

Μύκονος: «Αυτοψία» σε αυθαιρεσίες – Επέκταση «ημιυπαίθριου» σε διατηρητέο μνημείο

Ένα από τα παραδείγματα αυθαιρεσιών στη Μύκονο με την κάμερα του in

Στο πλαίσιο της αυτοψίας που κάνουν στη Μύκονο, εκπρόσωποι των αρχαιολόγων και άλλων συλλόγων του υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή τη «μαφιόζικού τύπου» επίθεση σε βάρος του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού και του απειλητικού και συκοφαντικού μηνύματος σε άλλη αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκε και επιτόπια έρευνα σε ένα από τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», για το οποίο έχουν καταγγελθεί αυθαιρεσίες και τις οποίες αποκάλυψε το in. Πρόκειται για το Sea Satin, που βρίσκεται κοντά στους Κάτω Μύλους, στη Χώρα της Μυκόνου.

Στο βίντεο του in διακρίνονται τα αποτελέσματα των εργασιών για την επέκταση του «ημιυπαίθριου» χώρου και για τις οποίες εκδόθηκαν δύο σήματα διακοπής εργασιών από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Στο διατηρητέο μνημείο συγκροτήματος των Κάτω Μύλων

Ειδικότερα, οι αυθαιρεσίες αφορούσαν εργασίες που γίνονταν χωρίς την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας στο «κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος» Sea Satin, που βρίσκεται πολύ κοντά στους Κάτω Μύλους.

Το συγκεκριμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου Μνημείου συγκροτήματος των Κάτω Μύλων. Δηλαδή, το ποια μορφή θα πάρει οποιοδήποτε κτίσμα εκεί θα επηρεάσει την εικόνα που σχηματίζουν όσοι προσεγγίζουν αυτό το διατηρητέο μνημείο, αλλά και τη θέα που θα έχουν από αυτό προς τη Χώρα.

Στο σημείο δραστηριοποιούνταν για χρόνια το καφέ – εστιατόριο «Sea Satin», σε κτίσμα που προϋπήρχε του ρυμοτομικού σχεδίου και περιβάλλοντα χώρο που γίνεται προσπάθεια να γίνει «ημιυπαίθριος» ή και στην πράξη στεγασμένος.

Για τη λειτουργία χρειάζονταν φυσικά ειδικές άδειες και από την Πολεοδομία και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, εν προκειμένω την αρμόδια Εφορεία Κυκλάδων. Μάλιστα, στο παρελθόν θα υπάρξει ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε το συγκεκριμένο κατάστημα να συμμορφωθεί με την πολεοδομική νομοθεσία και τη νομοθεσία για την αρχαιολογική προστασία. Μάλιστα, το 2019 αναγκάστηκε να γκρεμίσει αυθαίρετες κατασκευές για να μπορέσει να πάρει ξανά άδεια.

Εργασίες πριν εκδοθεί η άδεια

Στις 4/11/2022 το συγκεκριμένο οικόπεδο και το κτίσμα εντός του εκμισθώθηκε στην «Πάνορμος Τουριστική ΙΚΕ», η οποία έχει στα σχέδιά της να καταλάβει πολύ περισσότερο χώρο από αυτόν στον οποίο λειτουργούσε το Sea Satin μέχρι πέρσι, χώρο που καταλαμβάνει και τον αιγιαλό και την παραλία της περιοχής. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το in, οι εργασίες ξεκίνησαν πριν λάβει η επιχείρηση την άδεια.

Στις 23 Ιανουαρίου 2023 έλαβαν από την πολεοδομία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, όμως ήδη πραγματοποιούσαν εργασίες και μάλιστα στον κοινόχρηστο αιγιαλό.

Τρεις μέρες πριν την άδεια της πολεοδομίας, στις 20/01/2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είχε στείλει στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου σήμα για διακοπή εργασιών «απόρριψης ογκωδών λίθων και επίστρωσης με αμμοχάλικο που εκτελούνται στον αιγιαλό χωρίς την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη θέση “Αρώνια” της Χώρας Μυκόνου», υπογραμμίζοντας ότι είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ότι βρίσκεται στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου Μνημείου συγκροτήματος των Κάτω Μύλων, εντός του προστατευόμενου οικισμού της Χώρας Μυκόνου.

Το σήμα αυτό ήταν τεκμηριωμένο με φωτογραφίες που έδειχναν ακριβώς τις εργασίες που γίνονταν χωρίς άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Η επιχείρηση κατέθεσε τελικά τον Φεβρουάριο νέα αίτηση για άδεια εργασιών που αφορούσε κυρίως τον ακάλυπτο χώρο: ανάμεσα στα άλλα περιλάμβανε νέα πέργκολα έκτασης 391 τμ., σκαλάκια και διάστρωση του ακάλυπτου χώρου με ξύλινο ντεκ και βότσαλο. Βεβαίως μια ματιά στις τρισδιάστατες απεικονίσεις του σχεδίου δείχνει μια αρκετά πιο «εντυπωσιακή» κατασκευή, που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί απλώς μια «μικρής κλίμακας παρέμβαση».

Παρότι η επιχείρηση είχε καταθέσει αίτημα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία στις 13/02/2023 για «Διαμορφώσεις ακαλύπτου χώρου, επισκευές και μικροτροποποιήσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση σε υπάρχον κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος», και παρά το πρώτο σήμα διακοπής, οι κατασκευές συνεχίστηκαν χωρίς καμία άδεια.

Τελικά επιλήφθηκε και πάλι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που έστειλε δεύτερο σήμα διακοπής εργασιών στις 7 Μαρτίου 2023, για εργασίες οικοδομικές μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Και πάλι το σήμα συνοδευόταν από φωτογραφικό υλικό που τεκμηρίωνε την «υλοποίηση αυθαίρετων εγκαταστάσεων στον χώρο». Παραθέτουμε μέρος αυτού του φωτογραφικού υλικού, που είχε φέρει στο φως το in.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024