Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οικονόμου στο MEGA: Ποτέ δεν είπαμε ότι λειτουργεί η τηλεδιοίκηση σε όλο το μήκος του σιδηροδρόμου».

Οικονόμου στο MEGA: Ποτέ δεν είπαμε ότι λειτουργεί η τηλεδιοίκηση σε όλο το μήκος του σιδηροδρόμου».

«Ποτέ δεν είπαμε ότι λειτουργεί η τηλεδιοίκηση σε όλο το μήκος του σιδηροδρόμου».

Στο στούντιο του MEGA βρέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για να δώσει απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη και ιδιαίτερα για το επίμαχο ζήτημα που έχει φέρει και πολιτική κόντρα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν λειτουργούσε ή όχι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να απαντήσει αν «η κυβέρνηση παίζει ένα παιχνίδι με τις λέξεις» και «σκοπίμως μπερδεύεται το κτίριο της τηλεδιοίκησης με το σταθμαρχείο και το σύστημα της τηλεδιοίκησης με τον τοπικό πίνακα ελέγχου».

Ο κ. Οικονόμου απάντησε εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγόρησε για εργαλειοποίηση της τραγωδίας. «Κανένα παιχνίδι δεν παίζουμε με λέξεις, αυτό που εξελίσσεται στα μάτια μας είναι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης και του κυρίου Τσίπρα προσωπικά και δεν είναι η πρώτη φορά να μετατρέψει τον πόνο σε θέαμα», είπε αρχικά και σημείωσε πως η κυβέρνηση μίλησε εξ αρχής για τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το έργο της τηλεδιοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι, διαφωνούμε στο ποιος παρέδωσε τι, ποια ήταν η πορεία υλοποίησης του έργου. Όλα αυτά με τα έγγραφα και την πραγματικότητα που έρχεται στο φως, θα ξεδιαλυθεί και θα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Τα πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής είναι οι καλύτεροι μάρτυρες του τι λειτουργούσε και τι όχι», προσέθεσε.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι λειτουργεί η τηλεδιοίκηση σε όλο το μήκος του σιδηροδρόμου»

«Ποτέ δεν είπαμε ότι λειτουργεί η τηλεδιοίκηση σε όλο το μήκος του σιδηροδρόμου αυτό είναι κάτι που είναι στην εργαλειοθήκη του κ. Τσίπρα για να κάνει την αντιπολίτευση, όπως θεωρεί ότι πρέπει να την κάνει πάνω σ’ αυτή την τραγωδία. Αυτό που είπαμε και που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση είναι ότι στο σταθμαρχείο της Λάρισας υπάρχει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στο οποίο μπορεί να γίνει αυτόματη χάραξη, στο οποίο μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία των τρένων», εξήγησε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σύστημα που λειτουργούσε στο σταθμαρχείο Λάρισας. «Ένα σύστημα τηλεδιοίκησης είναι να μπορείς πάνω στον πίνακα να χαράξεις αυτόματα τη γραμμή, να μπορείς να παρακολουθείς την πορεία του τρένου, να μπορείς να δεις αν πάνω στην ίδια γραμμή κινούνται δύο τρένα. Ο σταθμάρχης μπορούσε να κάνει μέρος της τηλεδιοίκησης σε έναν πίνακα εκεί. Μπορούσε να χαράξει την πορεία του τρένου για να μην πάει σε λάθος γραμμή, να παρακολουθεί την πορεία του τρένου για 5,5 χιλιόμετρα», προσέθεσε.

«Μπορούσε να δει πριν φθάσει στα Τέμπη, μπορούσε να δει ο σταθμάρχης ότι έχει βάλει δύο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια κατεύθυνση και έτσι να αποτραπεί η σύγκρουση. Είχε γίνει αυτό μία ώρα πριν το δυστύχημα και 3-4 φορές στην προηγούμενη βάρδια κάτι που επιβεβαιώνεται από όλους. Θα έβλεπε ότι στη γραμμή ανόδου είχε βάλει ένα τρένο, το οποίο πηγαίνει στην αντίθετη γραμμή», είπε ακόμα ο κ. Οικονόμου.

«Ο κ. Τσίπρας πήρε τις κάμερες παραμάσχαλα για να κάνει αυτό το σόου»

Ακόμα σχολίασε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπό κατασκευή κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακό σόου. «Εάν ο κ. Τσίπρας δεν συνοδευόταν σήμερα από έναν άνθρωπο που λείπει καμιά 12ετια λόγω σύνταξης από τον ΟΣΕ και νομίζω είναι από την Ξάνθη και συνοδευόταν από κάποιον τοπικό σταθμάρχη στη Λάρισα, θα μπορούσε να τον πάρει από το χέρι και να τον πάει στο σταθμαρχείο και να το δει», είπε ακόμα.

«Αφού έκανε τον κόπο και τη μέρα που συνεδρίασε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πήρε τις κάμερες παραμάσχαλα για να κάνει αυτό το σόου, θα μπορούσε να πάει λίγο παραπέρα», συμπλήρωσε και απαντώντας σε ερώτηση αν και ο υφυπουργός Μεταφορών που βρέθηκε επίσης στη Λάρισα έκανε επίσης σόου:

«Όχι ένα πράγμα είναι να αναδεικνύεται η πραγματικότητα και η αλήθεια, ένα άλλο πράγμα είναι να άλλο πράγμα μία προπαγάνδα χυδαία πάνω στον ανθρώπινο πόνο μ,ε ψέματα. Να χρησιμοποιείς ένα ντεκόρ για να υποστηρίξεις τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που έχει στήσει το σκηνικό το οποίο έχεις στήσει πίσω σου. Αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε και ζητήθηκε συγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης γιατί η εθνική τραγωδία έγινε με την Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας.

«Εμείς δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν είπαμε ποτέ ότι όλα τα κάναμε τέλεια. Δεν θα πούμε στιγμή ότι φταίνε μόνο οι προηγούμενοι. Δεν είπαμε και δεν θα πούμε στιγμή ότι οι παθογένειες οι οποίες γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν αφορούν κι εμάς γιατί δεν τρέξαμε πιο γρήγορα, γιατί δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε το έργο, γιατί δεν προλάβαμε μια σειρά από συμπτώματα του βαθέως κράτους που έφερε στην επιφάνεια η τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι πολύ πιθανό αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 πλήρως να μην υπήρχε αυτή η τραγική κατάληξη»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είπε χαρακτηριστικά «είναι πολύ πιθανό αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 πλήρως να μην υπήρχε αυτή η τραγική κατάληξη».

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τι ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού η κατάσταση στον ΟΣΕ απάντησε: «Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι είχαν προβλήματα. Γνώριζε ότι υπήρχαν αδυναμίες σε μεγάλο κομμάτι των σιδηροδρόμων. Ο πρωθυπουργός ήξερε ότι το έργο ήταν σε καθυστέρηση. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να γνώριζε ο πρωθυπουργός το χάος που υπήρχε στο σταθμαρχείο της Λάρισας».

«Να μην μείνουμε στην απόδοση των ευθυνών για τα Τέμπη γενικά και περιγραφικά»

Αναφορικά με τις ευθύνες και πώς επιμερίζονται απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. «Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες προσωπικές που έχουν αναδειχθεί και από τη δικαστική έρευνα. Η αλληλουχία ανθρώπινων λαθών που έγινε εκείνο το βράδυ. Υπάρχουν θέματα που αφορούν την καθυστέρηση της υλοποίησης του δικτύου και υπάρχουν και ζητήματα οργάνωσης μέσα στη διοίκηση μέσα στον ΟΣΕ. Όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους», είπε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

»Να μην μείνουμε στην απόδοση των ευθυνών γενικά και περιγραφικά. Να προσωποποιηθούν, να έχουν μία δίκαιη δίκη όσοι αναδειχθούν ότι είχαν ευθύνες», σημείωσε.

«Ο θάνατος 57 ανθρώπων είναι μία τραγωδία»

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την εθνική τραγωδία στα Τέπμη που έκανε λόγο για ευκαιρία για την κυβέρνηση να χαράξει νέες πολιτικές διαχωριστικές γραμμές ή για αναφορές που χαρακτήρισαν «θυσία» την τραγωδία ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε: «Ο θάνατος 57 ανθρώπων είναι μία τραγωδία. Ο θάνατος αυτός των 57 ανθρώπων μας υπαγορεύει το χρέος σε όσους είμαστε στη δημόσια ζωή να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με ειλικρίνεια, να μην το ξαναζήσουμε».

«Δεν γνωρίζω κάτι για την παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ»

Η Άρτεμις Σίφορντ, είχε υπάρξει σύμβουλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού Think tank Atlantic Council.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New york Times, η Άρτεμις Σίφορντ, βρέθηκε σε καθεστώς παρακολούθησης μέσω του emvolio.gr.

Για το ζήτημα ανέφερε ο κ. Οικονόμου: «Όχι δεν γνωρίζω κάτι για αυτό. Δεν μου φαίνεται να έχει βάση αυτό. Οτιδήποτε έχει σχέση με τα παράνομα λογισμικά δεν έχει καμία σχέση με καμία επίσημη ελληνική αρχή».

«Δεν μου φαίνεται να είναι πολύ πιθανό να είναι διαβλητή η πλατφόρμα του εμβολίου», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα»

Αναφορικά με τις εκλογές 2023 ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε: «Ο πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Το σημαντικό είναι ότι είχαμε πει ότι οι εκλογές θα είναι την άνοιξη, δεν νομίζω ότι αυτός ο σχεδιασμός θα ξεφύγει από αυτό το χρονοδιάγραμμα. Πολύ  σύντομα, νομίζω, θα έχουμε συγκεκριμένες ειδήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πριν το Πάσχα αποκλείεται να γίνουν εκλογές. Κοντά στο Πάσχα, θεωρώ,  θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024