Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Ο πίνακας χειρισμού «βαφτίστηκε» τηλεδιοίκηση μετά την τραγωδία - Άδειασμα από σιδηροδρομικούς

Τέμπη: Ο πίνακας χειρισμού «βαφτίστηκε» τηλεδιοίκηση μετά την τραγωδία – Άδειασμα από σιδηροδρομικούς

Φιάσκο η επίσκεψη του υφυπουργού Μεταφορών στην Λαρισα προκειμένου να απαντήσει στα ψέματα Τσίπρα.

Ως «τοπική τηλεδιοίκηση» επιχειρούν να «βαφτίσουν» στην κυβέρνηση τον τοπικό πίνακα χειρισμού στη Λάρισα προκειμένου να στηρίξουν την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε και ο υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή, δεχόμενος πυρά από την Αντιπολίτευση.

Μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο υπό κατασκευή κέντρο τηλεδιοίκησης και την καταγγελία ότι επί 20 ημέρες η κυβέρνηση λέει ψέματα, ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, επισκέφθηκε και εκείνος το σταθμαρχείο Λάρισας για να «απαντήσει» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε στον «τόπο του εγκλήματος» προκειμένου να αποδείξει ότι η «τηλεδιοίκηση» λειτουργούσε και μάλιστα είχε δίπλα του έναν σταθμάρχη για να υπάρξουν χειροπιαστές αποδείξεις και «απτή εικόνα». Ωστόσο οι απαντήσεις μάλλον εξέθεσαν τον υφυπουργό με την επίσκεψη από «φιέστα» να εκτυλίσσεται σε φιάσκο.

«Ήρθαμε να δείξουμε ότι αυτός ο πίνακας, το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργεί»

«Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των παιδιών που χάθηκαν. Περαστικά σε όσους συμπολίτες μας νοσηλεύονται και σε όσους ταλαιπωρήθηκαν. Μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών η κυβέρνηση υποσχέθηκε να κάνει τρία πράγματα. Το πρώτο είναι η σε βάθος διερεύνηση του δυστυχήματος και η απόδοση ευθυνών, όπου κι αν βρίσκονται. Το δεύτερο είναι ότι η επανεκκίνηση του τρένου θα γίνει με ασφάλεια και το τρίτο είναι ότι θέλουμε όλη αυτή την περίοδο να λειτουργήσουμε με απόλυτη διαφάνεια, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα», είπε αρχικά ο υφυπουργός Μεταφορών.

«Προσθέτω σήμερα ένα τέταρτο που λέει ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ούτε εντός, ούτε εκτός της Βουλής να παραπληροφορεί την ελληνική κοινωνία γι’ αυτό είμαστε εδώ στο σταθμαρχείο της Λάρισας για να δείξουμε αυτό που είπαμε στη Βουλή και δυστυχώς κάποιοι δεν το κατάλαβαν και έκαναν ακριβώς το αντίθετο», είπε ακόμα αφήνοντας έτσι «αιχμές» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε το Κέντρο Τηλεδιοίκησης Λάρισας, το οποίο είναι ένα γιαπί.

«Να δείξουμε ότι αυτός ο πίνακας το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργεί, ο χειρισμός του οπτικού ελέγχου που έχει αλλά και της χάραξης των διαδρομών. Έχει παραδοθεί από τον Νοέμβριο του 2022. Ένα σύστημα που λειτουργούσε και τη νύχτα του δυστυχήματος, δυστυχώς δεν χρησιμοποιήθηκε», συμπλήρωσε και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον σταθμάρχη, οι απαντήσεις του οποίου όμως άφησαν έκθετο τον κ. Παπαδόπουλο.

«Δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση αυτή τη στιγμή, υπάρχει ο τοπικός χειρισμός»

Ο σταθμάρχης ξεκίνησε εξηγώντας πως λειτουργεί ο πίνακας. «Έχουμε μια εικόνα για 8 χιλιόμετρα. Έχουμε τη γραμμή καθόδου και τη γραμμή ανόδου. Η διαδικασία που ακολουθούμε όταν έχουμε ένα τρένο είναι να κάνουμε την αυτόματη χάραξη. Ο πρώτος κανόνας είναι η αυτόματη χάραξη για την είσοδο του τρένου, είναι πολύ απλή διαδικασία και με δύο κουμπιά, δουλεύει το σύστημα και μας χαράζει τη διαδρομή. Βλέπετε εδώ για την άνοδο και συνεχίζουμε μετά για την έξοδο του τρένου», είπε αρχικά.

«Όταν έχουμε ένα τρένο για Θεσσαλονίκη έχουμε μια χάραξη δρομολογίου από την είσοδο του σταθμού μέχρι την έξοδο του τρένου», προσέθεσε αλλά όπως είπε ξεκάθαρα «αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση είναι τοπικός χειρισμός. Δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ο τοπικός χειρισμός».

«Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα έβλεπε ο σταθμάρχης μέχρι το Πλατύ, αλλά βγήκε τελείως εκτός του Ιούλιο του 2019, αλλά και μέχρι το 2019 υπολειτουργούσε. Το τρένο το βλέπαμε σε ένα πολύ μικρό κομμάτι μέχρι την είσοδο των Νέων Πόρων για να καταλάβετε. Όλα τα υπόλοιπα ήταν κόκκινα», εξήγησε ο σταθμάρχης.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος πήρε και πάλι τον λόγο «βαφτίζοντας» εκ νέου τον τοπικό πίνακα χειρισμού ως «τοπική τηλεδιοίκηση». «Αυτός ο τοπικός χειρισμός, του τοπικού πίνακα τηλεδιοίκησης όπως τον λέμε λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2022. Αν είχε χρησιμοποιηθεί τη μοιραία νύχτα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά γιατί θα έβλεπε το τρένο. Η τηλεδιοίκηση όπως έχουμε πει θα είναι περίπου έτοιμη στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να προλάβει ο σταθμάρχης το λάθος».

Ωστόσο όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Παπαδόπουλο ότι αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση έδειξε εκνευρισμένος και έφυγε από το σημείο χωρίς να πει κάτι άλλο.

«Ο σταθμάρχης το μοιραίο βράδυ δεν μπορούσε να δει αν τα δύο τρένα βρίσκονται στην ίδια τροχιά»

Εξηγώντας για το αν πρόκειται για τηλεδιοίκηση η σταθμάρχης Λάρισας, Αγαθή Γκούμα ανέφερε πως πρόκειται για πίνακα χειρισμού με τον οποίο οι σταθμάρχες χειρίζονται διάφορους ελιγμούς εντός του σταθμού και τις διερχόμενες αμαξοστοιχίες.

Σε ερώτηση του MEGA, αν το πει κάποιος απλά μπορεί να αναφερθεί σαν «μία μικρότερη τηλεδιοίκηση που βλέπει κάποιο πιο μικρό τμήμα ως προς την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών. Προς Θεσσαλονίκη εκτός των ορίων του σταθμού βλέπει για άλλα 3,5 χιλιόμετρα βόρεια δηλαδή και νότια περίπου δύο χιλιόμετρα, ένα εύρος 8,5 χιλιομέτρων στην άνοδο και στην κάθοδο».

Όπως εξήγησε ο σταθμάρχης το μοιραίο βράδυ δεν μπορούσε να δει αν τα δύο τρένα βρίσκονται στην ίδια τροχιά. «Ο πίνακας στον σταθμό της Λάρισας δεν μπορεί να το δει αυτό. Θα μπορούσε να το δει μέσα στα κυκλώματα του σταθμού, αλλά από ένα σημείο και πάνω βόρεια, δεν μπορούμε να το δούμε», είπε ακόμα.

Η κυρία Γκούμα στη συνέχεια εξήγησε ότι κατά το παρελθόν η τηλεδιοίκηση «έβλεπε» από το σταθμό του Δομοκού μέχρι το Πλατύ, Ημαθίας, συμπεριλαμβανομένου και τους χειρισμούς του τοπικού πίνακα στο σταθμαρχείο της Λάρισας.

Στη συνέχεια η σταθμάρχης ανέφερε πώς η αυτόματη χάραξη διαδρομής γίνεται πατώντας δύο κουμπιά ταυτόχρονα, που μπορεί να ακούγεται εύκολο, ωστόσο οι συνθήκες μέσα στο σταθμαρχείο είναι πιεστικές, γεγονός που απαιτεί ψύχραιμη διαχείριση.

Για τον 59χρονο σταθμάρχη είπε η κυρία Γκούμα: «Πριν από τέσσερις νύχτες που εργάζονταν στο σταθμό, όπως αποδείχθηκε, τα πήγε περίφημα. Τη συγκεκριμένη βραδιά δεν μπορούμε να ξέρουμε και ποιες άλλες συνθήκες υπήρχαν στο γραφείο».

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024