Οι άντρες που συμμετείχαν στο πείραμα της τετραήμερης εργασίας περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Για έξι μήνες από τον περασμένο Ιούνιο, περίπου 2.900 εργαζόμενοι σε 61 εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο δούλευαν το 80% των συνηθισμένων ωρών τους —με την ίδια αμοιβή— με αντάλλαγμα την υπόσχεση να παραδώσουν το 100% της συνήθους εργασίας τους. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών που συμμετείχαν ποτέ σε μια τέτοια δοκιμή, σύμφωνα με τους διοργανωτές 4 Day Week Global (4DWG), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Περίπου 1.238 εργαζόμενοι συμπλήρωσαν μια τελική έρευνα σχετικά με την εμπειρία τους. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, σύμφωνα με το CNN.

Ο χρόνος που αφιέρωναν οι άντρες εργάτες φροντίζοντας τα παιδιά τους αυξήθηκε κατά 27%. Συγκριτικά, οι γυναίκες συμμετέχουσες ανέφεραν αύξηση 13% στη φροντίδα των παιδιών.

Μεταξύ όλων των εργαζομένων, το 60% είπε ότι ήταν σε καλύτερη θέση να συνδυάσει τη δουλειά με την φροντίδα των παιδιών, ενώ το 62% είπε ότι ήταν ευκολότερο να έχουν μια κοινωνική ζωή.

Ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες επωφελήθηκαν από το νέο πρόγραμμα , «η εμπειρία των γυναικών είναι γενικά καλύτερη», δήλωσε ο Δρ Dale Whelehan, διευθύνων σύμβουλος της 4DWG.

Η ζωή αλλάζει

Πέρυσι, διευθυντές και υπάλληλοι περιέγραψαν στο CNN πώς η επιπλέον ημέρα άδειας άλλαξε τη ζωή τους προς το καλύτερο, δίνοντάς τους περισσότερο χρόνο για να κάνουν δουλειές, να ασχοληθούν με χόμπι και απλώς να επαναφορτιστούν.

Αυτό το πείραμα ήταν ακόμη πιο επιτυχημένο: καμία από τις 27 εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα της 4DWG δεν είπε ότι έκλινε ή σχεδίαζε να επιστρέψει στην προηγούμενη πενθήμερη ρουτίνα της.

Οι εκκλήσεις για μείωση της εργάσιμης εβδομάδας έχουν αυξηθεί.  Έγιναν δε πιο έντονες αφού εκατομμύρια εργαζόμενοι μεταπήδησαν σε εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σταμάτησαν να μετακινούνται, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.