Η κυβέρνηση του Περού διέψευσε πως εφαρμόζει πολιτική συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρατσισμού στη χώρα, απορρίπτοντας έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία για την καταστολή των αντικυβερνητικών μαζικών κινητοποιήσεων που ξέσπασαν τον Δεκέμβριο (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Hugo Curotto).

«Κατάφωρες παραβιάσεις»

«Η κυβέρνηση (…) τονίζει κατηγορηματικά πως δεν υφίσταται στο Περού ούτε πολιτική μαζικής και συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε αυτό που χαρακτηρίστηκε ‘συστημικός ρατσισμός’ στις ενέργειες των αρχών», τόνισε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Σαββατοκύριακο.

Στην έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την περουβιανή κυβέρνηση πως διέπραξε «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων».

Για τη ΜΚΟ, ο τρόπος που ενεργούν οι αρχές έδειξε τη «βαθιά ριζωμένη ρατσιστική προκατάληψη» στο Περού, καθώς στο στόχαστρο μπήκαν «πληθυσμοί που υφίστανται διακρίσεις ιστορικά».

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Περού πριν δυο μήνες και πλέον, με κεντρικά αιτήματα να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, να διεξαχθούν άμεσα βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και να ιδρυθεί Συντακτική Συνέλευση που θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα.

Τουλάχιστον 48 νεκροί

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, τουλάχιστον 48 πολίτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, στη μεγάλη πλειονότητά τους στις περιοχές των Ανδεων, νότια και νοτιοδυτικά.

«Η φονική καταστολή αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της περιφρόνησης της αστυνομίας για τον πληθυσμό των ιθαγενών και των αγροτών», επισημαίνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του τόνισε πως προώθησε έρευνες για να βρεθούν «οι υπεύθυνοι των παραβιάσεων του δικαιώματος στη ζωή», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει «συναίσθηση» του γεγονότος πως «ο αγώνας εναντίον των διακρίσεων συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες προκλήσεις».

Η κυρία Μπολουάρτε ανέλαβε τα καθήκοντά της την 7η Δεκεμβρίου, μετά την παύση από το Κογκρέσο, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορείται για απόπειρα «πραξικοπήματος», διότι προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο. Οι εξελίξεις ξεσήκωσαν τους υποστηρικτές του.

Η πρόεδρος, που εξελέγη αντιπρόεδρος με το μαρξιστικής έμπνευσης κόμμα του κ. Καστίγιο, χαρακτηρίζεται «προδότρια» από τους διαδηλωτές, μέλη κυρίως αυτόχθονων φυλών όπως ακριβώς και ο προκάτοχός της.

Πηγή: ΑΠΕ