Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Carla Carniel) αύξησε οριακά στις 9 μονάδες το προβάδισμά του έναντι του νυν αρχηγού του κράτους, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την 30ή Οκτωβρίου.

Δέχθηκαν επικρίσεις

Ο Λούλα συγκεντρώνει το 51% των προθέσεων ψήφου ενώ ο αντίπαλός του το 42%, υπέδειξε κυλιόμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC – του πρώην IBOPE – τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Δείτε ακόμα – Βραζιλία: Για πρώτη φορά δύο τρανς γυναίκες εκλέχθηκαν στο Κογκρέσο

Η δημοσκόπηση του IPEC διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 ψηφοφόρων από την 8η ως την 10η Οκτωβρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το IPEC είναι ανάμεσα στα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων που δέχθηκαν επικρίσεις στη Βραζιλία, καθώς αποδείχθηκε πως υποτιμούσαν το ποσοστό του Ζαΐχ Μπολσονάρου (έλαβε 43%) ενόψει του πρώτου γύρου της 2ης Οκτωβρίου.

Αλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, τα ευρήματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, είχε υποδείξει ότι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο με το 53% των ψήφων έναντι 47% του αντιπάλου του.

Λένε «ψέματα»

Την παραμονή των εκλογών, το Νταταφόλια προέβλεπε πως ο Λούλα θα εξασφάλιζε το 50% των εγκύρων ψήφων (εξαιρουμένων άκυρων και λευκών) και ο κ. Μπολσονάρου το 36%.

Το βράδυ των εκλογών, πανηγυρίζοντας την επίδοσή του στον πρώτο γύρο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας αποφάνθηκε πως «νικήσαμε τα ψέματα» των δημοσκοπήσεων.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους, ο οποίος φερόταν να οδεύει σε βαριά ήττα εδώ και μήνες, δεν έχει πάψει να διατείνεται πως τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων λένε «ψέματα».