Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάρθα Γκράχαμ: «Η μόνη αμαρτία είναι η μετριότητα»

Μάρθα Γκράχαμ: «Η μόνη αμαρτία είναι η μετριότητα»

Ένα νέο βιβλίο για τη ζωή της πρωτοπόρου χορογράφου που ακροβατούσε στη μουσική του χρόνου. Η Μάρθα Γκράχαμ ως ουράνια φλόγα, υπέρτατη, αυστηρή και άγνωστη: αυτή είναι η ιστορία.

«Όταν άρχισα να γράφω για τον χορό στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η περίφημη ομάδα σύγχρονου χορού της Μάρθα Γκράχαμ  μόλις είχε βγει από ένα τρομακτικό λήθαργο» γράφει η κριτικός βιβλίου Claudia La Rocco με αφορμή το βιβλίο «Μάρθα Γκράχαμ, Όταν ο Χορός έγινε Μοντέρνος» του Νιλ Μπάλντουιν.

Η Γκράχαμ πέθανε το 1991 σε ηλικία ενενήντα έξι ετών, αφήνοντας την περιουσία της στον Ρον Πρότας, έναν άνδρα δεκαετίες νεότερό της, ο οποίος είχε γίνει στενός σύντροφός της στα τέλη της ταραχώδους ζωής της. Ο αμφιλεγόμενος κληρονόμος διεκδικούσε το ρεπερτόριο της Γκράχαμ – ένα έργο θεμελιώδες για τον σύγχρονο χορό, για να μην αναφέρουμε τη δυναμική της στην κληρονομιά της Martha Graham Dance Company. Μόλις το 2002, αφού μια καταστροφική σειρά γεγονότων οδήγησε στο κλείσιμο του οργανισμού, η ομάδα κέρδισε τα δικαιώματα για το μεγαλύτερο μέρος του ρεπερτορίου της Γκράχαμ.

Ανεξάρτητα από το αν αγαπούσαν ή αδιαφορούσαν για την τέχνη της, μεγάλα τμήματα του κόσμου του χορού πίστευαν ότι η χορογράφος έχρισε τον Πρότας όχι σε μια σύγχυση για το τέλος της ζωής της, αλλά κατανοώντας πλήρως ότι η κίνηση αυτή θα σήμαινε καταστροφή για όσους είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στη διατήρηση του έργου της. Τα πάντα στη γυναίκα ήταν επικά- γιατί όχι και η θέληση για καταστροφή;

Μάρθα Γκράχαμ και Έρικ Χόκινς, ένας δυνατός έρωτας / Photo: Public Domain

Όπως έγραψε η Joan Acocella του New Yorker στη συναρπαστική περιγραφή της υπόθεσης το 2001: «Με τη φλόγα να έχει χαθεί, ποια ήταν η ανάγκη για βωμό και ιερείς; Η Γκράχαμ είπε επανειλημμένα ότι δεν είχε σημασία αν τα έργα της επιβίωναν, και ορισμένοι θεωρούν τη διαθήκη της ως απόδειξη ότι το εννοούσε αυτό».

Η Μάρθα Γκράχαμ ως ουράνια φλόγα, υπέρτατη, αυστηρή και άγνωστη: αυτή ήταν η ιστορία. Υπάρχει κάποια άλλη; Η νέα βιογραφία του Νιλ Μπάλντουιν «Μάρθα Γκράχαμ: Όταν ο χορός έγινε μοντέρνο;» σκαλίζει την πρώιμη ζωή και καριέρα της Γκράχαμ, καθώς η ίδια και μια αφοσιωμένη οπαδός της ανέπτυσσαν την πρώτη κωδικοποιημένη τεχνική του μοντέρνου χορού. Όσο και αν το έργο έχει γεράσει στον αιώνα που μεσολάβησε, είναι δύσκολο να μην εκτιμήσει κανείς την επιμονή του οράματος της Γκράχαμ και τη σημασία της εφεύρεσής της. Ο μοντέρνος χορός στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν προέκυψε από ένα ευανάγνωστο πλαίσιο υψηλής τέχνης – μια χούφτα άτομα, κυρίως γυναίκες, έπρεπε να κάνουν το δικό τους, επιμένοντας στο χορό όχι ως ψυχαγωγία αλλά ως τέχνη, σε μια εποχή που δεν είχαν ούτε υποστήριξη ούτε αναγνώριση. Βαθιά επηρεασμένη από τον επί χρόνια μουσικό διευθυντή της Louis Horst, και βοηθούμενη από μια φάλαγγα σχεδόν απίστευτα αφοσιωμένων νέων γυναικών, η Γκράχαμ σφυρηλάτησε μια σωματική τεχνική που μπορούσε να αναπαραχθεί, να διδαχθεί, να επεκταθεί και να ισορροπήσει- μια προσωπική κινητική γλώσσα τόσο ιδιοσυγκρασιακή και αναγνωρίσιμη όσο και οι φωνές συγκεκριμένων ποιητών ή συνθετών- ένα πράγμα ταυτόχρονα μέσα και έξω από το σώμα της.

Photo: Public Domain

Η απόφαση του Μπάλντουιντ να σταματήσει την αφήγησή του το 1950 πλαισιώνει την καριέρα της Γκράχαμ μέσα στη νεωτερικότητα των τεχνών και σε μια ευρύτερη κοινωνική έννοια- είναι επίσης ίσως ένα ευγενικό νεύμα στην ευρύτερη κριτική άποψη ότι η πρωτοπόρος χορογράφος έκανε το σημαντικότερο έργο της στο πρώτο μισό του αιώνα, όταν επίσης ανέπτυσσε ισχυρές συνεργασίες με συνθέτες όπως ο Aaron Copland και ξεκινούσε την καλλιτεχνική της συνεργασία με τον γλύπτη και σχεδιαστή Isamu Noguchi. Το βιβλίο σταματάει στο οδυνηρό τέλος της σχέσης της Γκράχαμ με τον Έρικ Χόκινς (τον πρώτο άνδρα του θιάσου της και μεγάλο της έρωτα), πολύ πριν από το «σουρεαλιστικό καζάνι» των τελευταίων χρόνων της, στο οποίο ο Μπάλντουιν δε χαρίζει ούτε μια αναφορά στον Πρότας.

«Η Μάρθα ήθελε πάντα να αφήσει πίσω της έναν θρύλο, όχι μια βιογραφία», γράφει η Ανιές Ντε Μιλ στο βιβλίο «Μάρθα: Η ζωή και το έργο της Μάρθα Γκράχαμ». «Για τον σκοπό αυτό έκανε σκόπιμα και εργατικά δύσκολο τον δρόμο οποιουδήποτε βιογράφου. Κατέστρεψε προσωπικά έγγραφα, επιστολές, αρχεία, ακόμη και βιβλία και άρθρα που την αφορούσαν όπου τα έβρισκε: τα γράμματά της στη μητέρα της, τα γράμματά της στους εραστές της, παλιά προγράμματα και κριτικές – όλα καταστράφηκαν. Το παρελθόν έπρεπε να σβηστεί και να αναδιαμορφωθεί σύμφωνα με τη θέληση της Μάρθας και με όποια διαθήκη επέλεγε να αφήσει».

Η Ντε Μιλ γνώριζε τη Γκράχαμ επί εξήντα χρόνια και το διορατικό, αστείο, ελαττωματικό και μεγαλόπνοο πορτρέτο της προσφέρει ισχυρές, υποβλητικές περιγραφές της ανάπτυξης της τεχνικής της Γκράχαμ, μεταξύ άλλων απολαύσεων. Επέμεινε σοφά να καθυστερήσει τη δημοσίευση μέχρι να πεθάνει ο φίλος της, έτσι ώστε η Μάρθα να κυκλοφορήσει το 1991, την ίδια χρονιά με τη «Μνήμη αίματος», τη μεταθανάτια αυτοβιογραφία της Γκράχαμ. Όπως σημειώνει ο Μπάλντουιν, η «αποσπασματική αδιαφάνεια των απομνημονευμάτων παραμένει απογοητευτική για τον αναζητητή των γεγονότων».

Photo: Public Domain

Αισθάνεται, δηλαδή, κανείς έντονα την έλλειψη καθημερινών λεπτομερειών και αυθόρμητων παρατηρήσεων που πρέπει να μοιραζόταν η «Γκράχαμ πριν γίνει Γκράχαμ» με τους οικείους της. Η παράδοση της Γκράχαμ είναι γεμάτη από άθλια συμπεριφορά: επιτίθεται σωματικά σε συνεργάτες, τραβάει τηλέφωνα από τους τοίχους, ουρλιάζει στους απλήρωτους καλλιτέχνες ότι δεν νοιάζονται αρκετά καθώς παλεύουν στις μεταμεσονύχτιες πρόβες. Υπάρχει μια αναμφισβήτητη γοητευτική έλξη για αυτά τα ξεσπάσματα θυμού, όμως πολύ συχνά προσφέρονται όχι ως σημάδια ενός ανισόρροπου μυαλού αλλά ως απόδειξη μεγάλου πάθους και αφοσίωσης. Πρέπει παρόλα αυτά να υπομένουμε για πάντα το τρόπαιο της αγχωμένης ιδιοφυΐας;

Πράγματι, είναι εκπληκτικό να αναλογιστεί κανείς το εύρος και το βάθος των αλλαγών που βίωσε η Γκράχαμ κατά τη διάρκεια της ζωής της. Γεννημένη το 1894 στο Allegheny της Πενσυλβάνια, ήταν το μεγαλύτερο παιδί του Dr. George Graham και της Jane Beers, ευνοημένη από τον πατέρα της (από τον οποίο προήλθε η περίφημη δήλωσή της «το σώμα δεν λέει ποτέ ψέματα») ενώ κατά κάποιον τρόπο, αντιμετωπίστηκε σαν ο γιος που ήθελε.

Όταν ήταν δεκατεσσάρων ετών, η οικογένεια μετακόμισε στη Σάντα Μπάρμπαρα, ένα ταξίδι εννέα ημερών που αποτυπώθηκε στον ψυχισμό της Γκράχαμ αρκετά ώστε να συμπεριληφθεί στη «Μνήμη Αίματος»- ως έφηβη που έτρεχε σε όλο το μήκος του τρένου, από το τελευταίο βαγόνι με το απομακρυνόμενο όραμα της Ανατολής, μέχρι το μπροστινό, όπου «έβλεπα τη Δύση να ξετυλίγεται μπροστά μου. Ήταν πραγματικά ένα σύνορο».

Tο βιβλίο «Μάρθα Γκράχαμ, Όταν ο Χορός έγινε Μοντέρνος» του Νιλ Μπάλντουιν.

*Με στοιχεία από bookforum.com

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024