Η Ρωσία «θέλει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν» η σύγκρουση στην Ουκρανία. Στη δήλωση αυτή προέβη ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Ουζμπεκιστάν.

Ωστόσο συνεχίζοντας, ο ρώσος ηγέτης έριξε την ευθύνη στην ουκρανική πλευρά, υποστηρίζοντας πως είναι το Κίεβο εκείνο που θέλει να συνεχίσει να πολεμά και που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι – Βρέθηκε ομαδικός τάφος στο Ιζιούμ «με περίπου 440 ανθρώπους»

«Γνωρίζω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου και σας μίλησα στο τηλέφωνο για αυτό» λέγεται πως είπε από την πλευρά του ο Μόντι, απευθυνόμενος στον Πούτιν, υπογραμμίζοντας την αξία της δημοκρατίας, της διπλωματίας και του διαλόγου που κρατούν τον κόσμο ενωμένο, όπως αναφέρεται.

Ο Πούτιν από τη δική του μεριά φέρεται να είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Μόντι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ μια μέρα νωρίτερα το ίδιο είχε πει και στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

«Γνωρίζω τη θέση σας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και γνωρίζω τις ανησυχίες σας. Θέλουμε όλο αυτό να τελειώσει το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο ρώσος ηγέτης μιλώντας στον ινδό πρωθυπουργό.

Ο Πούτιν παραδέχεται ότι η Κίνα έχει «ανησυχίες» για τον ουκρανικό πόλεμο

Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε χθες με τον κινέζο ομόλογό του.

Ο ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι το Πεκίνο έχει «ανησυχίες» σχετικά με τον πόλεμο, αλλά εξήρε την «ισορροπημένη» –όπως είπε– στάση της Κίνας στο θέμα αυτό. «Καταλαβαίνουμε τα ερωτήματά σας και τις ανησυχίες σας. Θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι «εκτιμούμε πολύ την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας όσον αφορά την ουκρανική κρίση». Ο ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι «οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου έλαβαν πρόσφατα μια απολύτως άσχημη μορφή και είναι εντελώς απαράδεκτες».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ η Μόσχα βρίσκεται υπό το βάρος των κυρώσεων της Δύσης, και τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στο πολεμικό πεδίο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είναι από τις χώρες που δεν έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι «ανησυχίες» που έχει το Πεκίνο για τον πόλεμο φαίνεται να διαφοροποιούν τη σχέση των δύο ηγετών σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν –λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία–, ο Πούτιν ταξίδεψε στην Κίνα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για να διακηρύξει μια «συνεργασία χωρίς όρια» με τον Σι.

Πλέον, ο Πούτιν εκφράζει την πίστη του στο Πεκίνο, με φράσεις όπως «ο κόσμος υφίσταται πολλές αλλαγές αυτή τη στιγμή, η μόνη σταθερά είναι η φιλία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και Κίνας».

Από πλευράς Πεκίνου, δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά για Ουκρανία αλλά ούτε για «συνεργασία χωρίς όρια». Πάντως, η Κίνα φέρεται πρόθυμη να παράσχει ισχυρή υποστήριξη στη Ρωσία για θέματα που σχετίζονται με τα βασικά της συμφέροντα, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ο Σι δήλωσε ότι «από την αρχή του τρέχοντος έτους, η Κίνα και η Ρωσία διατήρησαν αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνία», προσθέτοντας ότι «οι δύο χώρες έχουν συντονιστεί στενά στη διεθνή σκηνή για να διατηρήσουν τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων».