Η κακή στοματική υγεία που προκαλεί περιοδοντίτιδα, απώλεια δοντιών, βαθείς περιοδοντικούς θύλακες ή απώλεια οστικής μάζας στο φατνίο, σχετίζεται με 23% υψηλότερες πιθανότητες γνωσιακής έκπτωσης και 21% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Μόνο η απώλεια δοντιών συνδέεται με 23% υψηλότερες πιθανότητες γνωσιακής έκπτωσης και 13% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ανάλυση η οποία συμπεριέλαβε 47 σχετικές μελέτες και η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης από το Ινστιτούτο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Ανατολικής Φινλανδίας του Κουόπιο «από κλινικής άποψης, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης και διαχείρισης της στοματικής υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης της άνοιας, αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι αρκετά μέχρι στιγμής ώστε να υποδείξουν σαφείς τρόπους που θα οδηγήσουν στην έγκαιρη αναγνώριση των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο ή σε αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της γνωστικής επιδείνωσης».

Τα στοιχεία που αναδύονται από τη συγκεκριμένα ανάλυση, δείχνουν ότι η κακή περιοδοντική υγεία επηρεάζει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με τα διαχρονικά διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την επίδραση της κακής περιοδοντικής υγείας στη γνωστική έκπτωση και την άνοια.

Οι ερευνητές, πραγματοποίησαν βιβλιογραφική αναζήτηση σε πέντε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων για σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Λήφθηκαν υπόψη διαχρονικές μελέτες που είχαν ως αποτέλεσμα την περιοδοντική υγεία ως έκθεση και τη γνωστική έκπτωση ή και την άνοια.

Από την αναζήτηση προέκυψαν 2132 μελέτες για τη γνωστική έκπτωση και 2023 για την άνοια, από τις οποίες οι 47 μελέτες (24 για γνωστική έκπτωση και 23 για άνοια) συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την ανασκόπηση.

Διαβάστε επίσης: Ούτε ένας στους 100 Έλληνες ηλικίας 35-44 ετών δεν έχει υγιή δόντια

Η κακή περιοδοντική υγεία (που αντικατοπτρίζεται από περιοδοντίτιδα, απώλεια δοντιών, βαθείς περιοδοντικούς θύλακες ή απώλεια οστικής μάζας στο φατνίο) συσχετίστηκε τόσο με τη γνωστική έκπτωση κατά 23% (κυμάνθηκε μεταξύ 0,05-44%) όσο και με την άνοια κατά 21% (κυμάνθηκε από 0,07-38%).

Περαιτέρω ανάλυση, βασισμένη σε μέτρα περιοδοντικής αξιολόγησης, διαπίστωσε ότι η απώλεια δοντιών αυξάνει ανεξάρτητα τον κίνδυνο, τόσο της γνωστικής έκπτωσης κατά 23% (με εύρος διακύμανσης από 0,09-39%) όσο και της άνοιας κατά 13 (με εύρος διακύμανσης από 0,04-23%).

Η στρωματοποιημένη ανάλυση με βάση την έκταση της απώλειας δοντιών έδειξε ότι η μερική απώλεια δοντιών είναι σημαντική για τη γνωστική έκπτωση  σε ποσοστό 50% (με διακύμανση από 0,02–123%) και την πλήρη απώλεια δοντιών για την άνοια σε ποσοστό 23% (με διακύμανση από 0,05–45%).

Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η συνολική ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων ήταν μειωμένη και οι συσχετίσεις οφείλονταν τουλάχιστον εν μέρει στην αντίστροφη αιτιότητα, δηλαδή ότι η γνωστική έκπτωση και η άνοια οδηγούν σε περιοδοντικά προβλήματα.