Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάποιοι αντιδρούν στην Ελλάδα για την ποινική δίωξη του Πούτιν

Κάποιοι αντιδρούν στην Ελλάδα για την ποινική δίωξη του Πούτιν

Ο Πούτιν κατ΄ ουσία μιμείται με τις απεχθείς του «πολεμικές επιχειρήσεις» τον αιματηρό πρώην δικτάτορά της Ισπανίας Φράνκο

Στην Βρετανία 1.000.000 πολίτες και οι πρώην πρωθυπουργοί  Μπράουν και Μειτζορ ζήτησαν τη δίωξη του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για εγκλήματα πολέμου .

Παράλληλα ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Karim Khan μετέβη στις 16 Μαρτίου στην Ουκρανία για να συλλέξει αποδεικτικό υλικό, αφού 39 χώρες υπέβαλαν αίτημα για την ενεργοποίηση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου τούτου, ώστε να διερευνηθεί τουλάχιστον αν διαπράχθηκαν από τους Ρώσους στρατηγούς και από τον ίδιο τον Πούτιν εγκλήματα πολέμου («Economist, Could Vladimir Putin be prosecuted by a Nurnberg-style tribunal?, 22/3»).

Και το εύλογο ερώτημα το οποίο ανακύπτει είναι το εξής:

Υπάρχουν όντως αποδείξεις για τη διάπραξη τέτοιων απεχθών εγκλημάτων στο έδαφος της μαρτυρικής Ουκρανίας; Η απάντηση είναι σίγουρα ναι και θα αναφέρω ενδεικτικά ένα μόνο περιστατικό:

Στις 16 Μαρτίου οι Ρώσοι βομβάρδισαν ένα περιφερειακό θέατρο στη Μαριούπολη το οποίο χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο και στέγαζε κατά τη στιγμή του βομβαρδισμού 1300 άτομα. Μάλιστα στην εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου υπήρχαν τεράστια γράμματα του κυριλλικού αλφάβητου με τη λέξη Deti, δηλαδή «παιδιά» ( Economist)!

Και παρότι είχαν προειδοποιηθεί οι Ρώσσοι στρατηγοί ότι υπήρχαν μέσα παιδιά, εντούτοις βομβάρδισαν απάνθρωπα το παραπάνω θέατρο!

Και υπάρχουν και πολλά άλλα φρικτά περιστατικά , όπως ο βομβαρδισμός παιδικού σταθμού στην πόλη Okhtyrka, και υπό την έννοια τούτη υφίσταται σίγουρα αυτή τη στιγμή ένα επαρκές αποδεικτικό υλικό για να διερευνηθεί τουλάχιστον αν τελέστηκε το έγκλημα του άρθρου 8 του Καταστατικού του Δικαστηρίου της Χάγης , δηλαδή το έγκλημα «των σκόπιμων επιθέσεων σε άμαχο πληθυσμό»!

Ωστόσο, στην Ελλάδα επικρατεί (ιδίως στον καλλιτεχνικό χώρο) μια απίστευτη πολιτισμική παράνοια και πολλοί έχουν αμφιβολίες για το εάν είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια τέτοια έρευνα εναντίον του Ρώσου Προέδρου.

Ποιο είναι το καθοριστικό επιχείρημα αυτής της απαράδεκτης  θεώρησης;

Το επιχείρημα είναι ότι εναντίον των Αμερικανών στρατηγών (και εναντίον του τότε Προέδρου Μπους) δεν είχε ενεργοποιηθεί μια παρόμοια έρευνα από το ανωτέρω Δικαστήριο για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, όταν το 2003 είχαν εισβάλλει παράτυπα και αιματηρά στο Ιράκ .

Η απάντηση σε αυτό το επιχείρημα είναι η εξής: Ούτε οι ΗΠΑ , ούτε η Ρωσία έχουν αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του ανωτέρω Δικαστηρίου .

Πάντως από πολλές πλευρές είχαν γίνει προσπάθειες για να γίνει μια δικαστική έρευνα για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των βασικών υπαιτίων της εισβολής στο Ιράκ.

Σημειώνω απλώς, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είχε υποβάλλει απευθείας αίτημα στο ανωτέρω Διεθνές Δικαστήριο για την κίνηση ποινικής δίωξης εναντίον του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Μπλερ, που ήταν ένας από τους βασικούς «σχεδιαστές» της εισβολής στο Ιράκ .

Επιπλέον αναρωτιέμαι το εξής:

Επειδή δεν διώχθηκαν οι Αμερικανοί στο παρελθόν, αυτό τι σημαίνει; Ότι στο μέλλον  δεν θα πρέπει να γίνεται καμία έρευνα εναντίον αιματηρών δικτατόρων που βομβαρδίζουν τον άμαχο πληθυσμό;

Αυτό θα οδηγούσε στη διαμόρφωση μιας «διεθνούς ζούγκλας»!

Επιπλέον, όλοι αυτοί που αντιδρούν στην Ελλάδα για μια τέτοια δικαστική διερεύνηση θα πρέπει να σκεφθούν το εξής:

Ο Πούτιν κατ΄ ουσία μιμείται με τις απεχθείς του «πολεμικές επιχειρήσεις» τον αιματηρό πρώην δικτάτορά της Ισπανίας Φράνκο, όταν στις 26 Απριλίου 1937 στην πόλη Γκουέρνικα σφαγιάζονταν  στους αγρούς και τους δρόμους από το δικτατορικό καθεστώς οι διεφθαρμένοι απλοί πολίτες!

Το ίδιο κάνει και ο Πούτιν : εξοντώνει τους άμαχους Ουκρανούς πολίτες!

Το συμπέρασμα;

Κανένας απάνθρωπος συμψηφισμός δεν μπορεί να γίνει όταν διαπράττονται εγκλήματα πολέμου!

Γρηγόρης Καλφέλης – Καθηγητής Νομικής Σχολής του ΑΠΘ – kalfelis@law.auth.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024