Η Ρωσία έχει στρατολογήσει Σύρους μαχητές για την επίθεσή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται τέσσερις αμερικανούς αξιωματούχους.

Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι ορισμένοι Σύροι μισθοφόροι βρίσκονται ήδη στη Ρωσία – η οποία επιχειρεί στο εσωτερικό της Συρίαςw από το 2015 – και προετοιμάζονται να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.

Οι μισθοφόροι έχουν εμπειρία στον αστικό πόλεμο και επομένως θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν το Κίεβο, γράφει η WSJ.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν τι άλλο είναι γνωστό για την ανάπτυξη Σύρων μαχητών στην Ουκρανία, το καθεστώς ή την ακριβή κλίμακα της όλης επιχείρησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Deir Ezzor της Συρίας, η Ρωσία έχει προσφέρει σε εθελοντές από τη χώρα αμοιβή μεταξύ 200 και 300 δολαρίων «για να πάνε στην Ουκρανία και να λειτουργήσουν ως φύλακες», για έξι μήνες κάθε φορά.

Τσετσενικές δυνάμεις έχουν επίσης αναπτυχθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται τον Ραμζάν Καντίροφ, τον ηγέτη της Δημοκρατίας της Τσετσενίας και σύμμαχο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην αντίπαλη πλευρά, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ισχυρίστηκε ότι 16.000 ξένοι εθελοντές εισήλθαν στη χώρα για να ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ρωσία απειλεί αυτούς τους μαχητές με ποινικές διαδικασίες, εάν συλληφθούν: «Θα ήθελα να τονίσω επισήμως ότι όλοι οι μισθοφόροι που στάλθηκαν από τη Δύση για να βοηθήσουν το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου (…) δεν έχουν δικαίωμα να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου, αν συλληφθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Θα πρέπει να το σκεφτούν επτά φορές.Η Ρωσία θα τους θεωρήσει ποινικά υπεύθυνους εάν συλληφθούν», πρόσθεσε.

Γερμανοί ακροδεξιοί στην Ουκρανία;

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δεν αποκλείουν να υπάρχουν και Γερμανοί ακροδεξιοί ανάμεσα στους «πρόθυμους» να πολεμήσουν ως μισθοφόροι στην Ουκρανία. «Είναι αλήθεια ότι δεν έχει διαφύγει της προσοχής μας, ότι υπήρξαν εκκλήσεις να φύγουν από τη χώρα και να πολεμήσουν υπέρ της ουκρανικής πλευράς», λέει ο Στέφαν Κράμερ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στη Θουριγγία.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται συχνά το ακροδεξιό ουκρανικό «Τάγμα Αζόφ, που είχε προηγουμένως εντατικές επαφές με ομοϊδεάτες του στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

«Προς το παρόν, ωστόσο, είναι δύσκολο να επαληθευτεί ποιοι  βρίσκονται πραγματικά στην εμπόλεμη ζώνη», είπε ο Κράμερ. Υπενθύμισε ότι Γερμανοί ακροδεξιοί εξτρεμιστές είχαν πολεμήσει στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος ανέφερε πρόσφατα μεμονωμένες ενδείξεις για την αναχώρηση ακροδεξιών για την Ουκρανία. Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι αναφέρθηκαν, πάντως, «λιγότερες από δέκα περιπτώσεις».