3D εκτυπωτές: Τα πιο απίστευτα αντικείμενα που έχουν φτιαχτεί!
Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παρωδικό trend.
Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παρωδικό trend. Για την ακρίβεια, η ανθρωπότητα μόλις που ανακαλύπτει σιγά-σιγά τα όσα εκείνη μπορεί να της προσφέρει. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι μαζί της, πραγματοποιείται ακριβώς όπως και η «παραδοσιακή» εκτύπωση σε ένα χαρτί, μόνο που εδώ οι στρώσεις του υλικού είναι 3D. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάθε λογής αντικείμενα που μάλιστα συγκριτικά με τις παραδοσιακές κατασκευαστικές μεθόδους, προκύπτουν ταχύτερα και φθηνότερα. Προκειμένου να αντιληφθείς μάλιστα τις δυνατότητες των 3D εκτυπωτών, συγκεντρώσαμε τα εντυπωσιακότερα -κατά τη γνώμη μας- αντικείμενα που έχουν φτιαχτεί ως τώρα. Ετοιμάσου να εκπλαγείς!
Ζωτικά όργανα
Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο στις άλλες κατηγορίες και ο λόγος είναι ότι απαιτούνται εκτενείς έλεγχοι και δοκιμές πριν δοθεί το ΟΚ να χρησιμοποιηθούν 3D printed όργανα σε ανθρώπους. Θα μπορούσες να πεις ότι είμαστε σε καλό δρόμο και πειραματικό στάδιο αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει. Για την ώρα, σε ό,τι αφορά τη 3D βιοεκτύπωση -όπως ονομάζεται η σχετική τεχνολογία- το πράσινο φως έχει ανάψει μόνο για κύστη. Σειρά έχουν πάρει συκώτι, νεφρά και πνεύμονες και θεωρείται δεδομένο πως σε λίγες δεκαετίες από σήμερα, οι μεταμοσχεύσεις δε θα έχουν καμία σχέση.
Σπίτια
.
Θα έμενες σε ένα 3D printed σπίτι; Κι όμως η αρχιτεκτονική έχει «αγκαλιάσει» την τρισδιάστατη εκτύπωση σε τέτοιο βαθμό που πλέον είναι δυνατή η κατασκευή ολόκληρων κτηρίων με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα η κινεζική εταιρεία Winsun… εκτυπώνει εδώ και χρόνια κτήρια και μάλιστα χρησιμοποιώντας πρωτότυπα υλικά που έχει αναπτύξει η ίδια. Το καμάρι της είναι οι εγκαταστάσεις του Dubai Future Foundation συνολικής επιφάνειας 241 τετραγωνικών μέτρων. Αν αναρωτιέσαι πώς στο καλό εκτυπώνεται ολόκληρο σπίτι, το μεγάλο «στοίχημα» εδώ δεν είναι άλλο από τον γερανό που μετακινεί τον εκτυπωτή, έτσι ώστε εκείνος να σχηματίσει σιγά-σιγά το εκάστοτε κτήριο.
Δέρμα
Επίσης κάτι που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο αλλά απόλυτα εντυπωσιακό, είναι το τρισδιάστατα εκτυπωμένο δέρμα. Φαντάσου έναν άνθρωπο με εκτεταμένες ανοιχτές πληγές -κάποιον που έχει, ας πούμε, υποστεί εγκαύματα. Χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα, ένας κατάλληλα προσαρμοσμένος 3D εκτυπωτής θα μπορούσε να ψεκάσει τις πληγές εφαρμόζοντας επάνω τους μία στρώση -σαν να κολλάει σελοτέιπ. Τα κύτταρα αυτά θα ενσωματώνονταν στην επιδερμίδα, καλύπτοντας την πληγή και γινόμενα ένα με το δέρμα σταδιακά. Σκέψου πόσο πιο εύκολη θα ήταν τότε η επούλωση μιας πληγής, από την πιο μικρή, μέχρι την πιο μεγάλη!
Φαγητό
.
Μα πώς; Μπορούμε να σε ακούσουμε να αναρωτιέσαι τι δουλειά έχει το 3D printing με το φαγητό και θα σου λύσουμε την απορία ευθύς αμέσως. Πρακτικά το μόνο που χρειάζεται (καλά, όχι ότι είναι κι εύκολο…) είναι να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή φαγώσιμα υλικά! Μόνη προϋπόθεση φυσικά να είναι κρεμώδη ή σε μορφή πουρέ: σκόνη σοκολάτας, πουρές πατάτας, ζύμη, τυρί, χούμους, λαχανικά κλπ. Κατά καιρούς έχουμε διάφορες δημιουργίες, από μακαρόνια μέχρι vegan μπριζόλες. Μπορεί όλο αυτό το κόνσεπτ να ακούγεται κομματάκι ναρκισσιστικό και αχρείαστο, όμως μελετάται εδώ και χρόνια πώς θα μπορούσε να λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα του υποσιτισμού.
Προσθετικά μέλη
.
Μία από τις πλέον διαδεδομένες χρήσεις της τρισδιάστατης εκτύπωσης αφορά τα προσθετικά μέλη. Τα πλεονεκτήματά τους άλλωστε δεν παραβλέπονται εύκολα: είναι ελαφρύτερα, ανθεκτικότερα και πολύ πιο φθηνά σε σχέση με τα μέλη που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα. Με δεδομένες τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης, η ακρίβεια στην κατασκευή τους είναι εκπληκτική. Οι υλοποιήσεις που έχουμε δει είναι εντυπωσιακές (ρίξε μια ματιά για παράδειγμα στο Exo Prosthetic Leg του Will Root) και σε πολλές περιπτώσεις παραπέμπουν σε sci-fi σενάρια (η Open Bionics ας πούμε συνεργάστηκε με τη Square Enix για τη δημιουργία καλυμμάτων προσθετικών χεριών εμπνευσμένων από τα video games Deux Ex).
Γέφυρες
.
Θα διέσχιζες ή όχι μια γέφυρα αν ήξερες ότι ήταν 3D printed; Πίστεψέ μας, αν βρεθείς σε τέτοιο δίλημμα, προχώρα -δε διατρέχεις τον παραμικρό κίνδυνο! Η ολλανδική εταιρεία MX3D μάλιστα προχώρησε νωρίτερα μέσα στη χρονιά στην τρισδιάστατη εκτύπωση μιας πεζογέφυρας μήκους 12 μέτρων η οποία χρησιμοποιείται εδώ και μήνες στο Άμστερνταμ! Σε περίπτωση μάλιστα που χρειαστεί να το… ξανακάνει, ο χρόνος παραγωγής υπολογίζεται στους μόλις έξι μήνες. Πολύ φθηνότερη στην κατασκευή (φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου στα εργαστήρια της εταιρείας) αλλά εξίσου ανθεκτική συγκριτικά με μία τυπική γέφυρα, αναμένεται να μας απασχολήσει ξανά λίαν συντόμως.
Αγέννητα μωρά
Σε προειδοποιούμε, αυτό θα σου φανεί -και είναι- «κάπως» αλλά… Εδώ και χρόνια διάφορες εταιρείες είναι σε θέση να εκτυπώνουν αγέννητα μωρά. Για να το κάνουν, χρησιμοποιούν δεδομένα από υπερήχους σε συνδυασμό με λογισμικό 3D σχεδιασμού, δημιουργώντας έτσι τα μοντέλα τα οποία στη συνέχεια εκτυπώνονται. Στην αρχή μάλιστα διατίθεντο μόνο σε πλαστικό, όμως πλέον προσφέρονται και σε διάφορα πολύτιμα μέταλλα, για εκείνους π.χ. που θέλουν να τα… εχμμ… στολίσουν; Παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρονται μάλιστα σε διάφορα μέρη του κόσμου για εκείνους που βρίσκουν τα απλά υπερηχογραφήματα ντεμοντέ και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για κάτι πιο απτό.
Κάτω γνάθος
Ναι, ΟΚ, μιλήσαμε πιο πάνω για προσθετικά μέλη και ζωτικά όργανα αλλά εδώ έχουμε κάτι κομματάκι διαφορετικό. Υπάρχει λοιπόν μια εταιρεία ονόματι Xilloc που έχει δημιουργήσει την πρώτη προσθετική πλήρως λειτουργική κάτω γνάθο! Εννοείται πως κάθε μοντέλο είναι προσαρμοσμένο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας στη φυσιολογία του εκάστοτε ανθρώπου και μάλιστα, στο site της αναφέρεται παράδειγμα 83χρονης η οποία προχώρησε στην αντικατάσταση της μη λειτουργικής λόγω προχωρημένης μόλυνσης κάτω γνάθου της! Από την πρώτη μέρα μετά την επέμβαση, λέει, η ασθενής μπορούσε να μιλήσει, να καταπιεί και να κουνήσει τα σαγόνια της!
Ζάντες αυτοκινήτων
.
Ένα από τα πιο εξεζητημένα 3D printed αντικείμενα είναι οι ζάντες αυτοκινήτου. Δε θα τις βρεις -ακόμα- στην παραγωγή όπως συμβαίνει με άλλες αναφορές της λίστας, όμως αν μη τι άλλο και μόνο το ότι έχουν παραχθεί, έστω και ως πρωτότυπα για την ώρα, είναι εκπληκτικό. Το σχετικό πρότζεκτ λέγεται HRE3D+ και βασίζεται στην επεξεργασία ενός κράματος 3D printed τιτανίου και ανθρακονημάτων. Η δημιουργία των τμημάτων της ζάντας γίνεται μέσω τεχνολογίας EBM (Electron Beam Melting ή τήξη με χρήση ακτίνας ηλεκτρονίου) πριν αυτά βιδωθούν μαζί, σε μία διαδικασία που εξυμνεί τη συνεργασία ανθρώπου και μηχανής.
3D εκτυπωτές
.
Ένας 3D εκτυπωτής εκτυπωμένος μέσω ενός 3D εκτυπωτή: πιο Inception δε γίνεται! Κι όμως το παραπάνω είναι πέρα για πέρα αληθινό! Φυσικά το όλο πράγμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, αφού το μηχάνημα εκτυπώνεται σε κομμάτια τα οποία στη συνέχεια πρέπει να συναρμολογηθούν από ανθρώπινο χέρι. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ορισμένα τμήματα του 3D εκτυπωτή που απλά δε γίνεται να εκτυπωθούν όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρονικά μέρη -αυτά θα πρέπει να αγοραστούν «όπως είναι». Το θέμα όμως είναι ότι είναι δυνατή η 3D εκτύπωση ενός 3D εκτυπωτή, έστω και με ορισμένες παραχωρήσεις. Ουάου;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις