Μια δεύτερη, ενισχυτική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson προσφέρει σημαντική αύξηση στα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του κοροναϊού, δείχνουν δύο προκαταρκτικές μελέτες της αμερικανικής εταιρείας.

Οι μελέτες καταγράφουν αύξηση των δεσμευτικών αντισωμάτων κατά εννέα φορές, σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονται 28 ημέρες μετά την αρχική λήψη του μονοδοσικού εμβολίου.

Σε αντίθεση με τα εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία μπλοκάρουν άμεσα τον ιό, τα δεσμευτικά αντισώματα προσκολλώνται στον SARS-CoV-2 χωρίς να τον καταστρέφουν. Προσελκύουν όμως λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος που εξουδετερώνουν την απειλή.

Δείτε επίσης: Πόσο έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, δεν έχουν λάβει όμως την τελική απόφαση για τους λήπτες του εμβολίου της J&J λόγω έλλειψης δεδομένων.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, τα οποία παρουσιάζονται ως προδημοσιεύσεις και δεν έχουν υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο, προέρχονται από δύο κλινικές μελέτες της Φάσης 1/2a, οι οποίες είναι μικρότερες από τις μελέτες Φάσης 3.

Στην τελική Φάση 3 βρίσκεται ωστόσο μια διαφορετική μελέτη της J&J για τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικές εβδομάδες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σύμφωνα πάντως με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο New England Journal of Medicine, τα αντισώματα που προσφέρει ο αρχικός εμβολιασμός με μία δόση παραμένουν σε σχεδόν σταθερά επίπεδα οκτώ μήνες αργότερα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr