Η αρχιτέκτονας Ivana Steiner με έδρα τη Βιέννη δημιούργησε μια κουζίνα χωρίς απορρίμματα που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τον τρόπο ζωής μηδενικών αποβλήτων πολύ πιο εύκολο.

Εμπνεύστηκε μετά από επίσκεψη σε πολλά καταστήματα «μη συσκευασμένων ειδών» στη Βιέννη και εξεπλάγη όταν έμαθε πόση προσπάθεια χρειάζεται πραγματικά για να ζήσει κανείς χωρίς σκουπίδια.

Εφαρμόζοντας τις αρχιτεκτονικές της ικανότητες για τη δημιουργία της τέλειας λύσης χαμηλής αναστάτωσης, δημιούργησε την Steiner’s Zero Waste Kitchen.

η Ivana Steiner

Η κουζίνα της Steiner έχει μήκος 400 εκατοστά, πλάτος 60 εκατοστά, ύψος 86 εκατοστά και κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένο ανοξείδωτο ατσάλι και ανακυκλωμένο γυαλί για τα δοχεία. Η δομή διαθέτει μια φιλική προς το χρήστη δομή με τμήματα για γυάλινα δοχεία, καλάθια με φρούτα και λαχανικά, κουτί κομποστοποίησης, αποθηκευτικό χώρο, σακούλες από λινό και κάθετο κήπο με βότανα. Η σχεδιάστρια προβλέπει ότι η κουζίνα θα διαρκέσει 150 χρόνια ή μπορεί αργότερα να ανακυκλωθεί ως πάγκος εργαστηρίου.

Η κουζίνα μηδενικών απορριμμάτων έχει σχεδιαστεί ως χώρος πολλαπλών λειτουργιών, ενσωματώνοντας έναν μεγάλο ανοιχτό πάγκο, ο οποίος λειτουργεί επίσης ως τραπέζι γύρω απ’ το οποίο μπορείτε να συναναστραφείτε, να μαγειρέψετε ή να δειπνήσετε.

Η κουζίνα διαθέτει δύο επιπλέον τραπέζια εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία φαγητού και υπάρχουν δύο νεροχύτες και μια κανάτα νερού για τη συλλογή νερού για τον κήπο με βότανα.

Υπάρχει επίσης μια πτυσσόμενη απλώστρα για το στέγνωμα πανιών και ένα δοχείο κομποστοποίησης από ανοξείδωτο ατσάλι που ονομάζεται “κουτί σκουληκιών” είναι κρυμμένο κάτω από το νεροχύτη.

Ωστόσο, τα μόνα πράγματα που δεν μπορούν να αποσυντεθούν στο κουτί των σκουληκιών είναι τα οστά, τα εσπεριδοειδή και το σκόρδο.

Ο κάθετος κήπος με βότανα διαθέτει μια λάμπα ημέρας για τα φυτά και ο χούμος μπορεί να συλλεχθεί από το κουτί κομποστοποίησης για να χρησιμοποιηθεί για το χώμα.

Επιπλέον, η κουζίνα έχει σχεδιαστεί για να τοποθετείται στο κέντρο του δωματίου, αφαιρώντας την από τον τοίχο, όπου συνήθως συναντάται στα περισσότερα σχέδια κουζίνας, δίνοντας μια νότα κοινωνικότητας στον χώρο.

Η παραγωγή του πρωτότυπου Zero Waste Kitchen κόστισε στη Steiner €20.000. Έχοντας ολοκληρώσει το έργο, τώρα έχει στρέψει το βλέμμα της στην εξεύρεση και άλλων δημιουργικών τρόπων για να συνδυάσει τη βιωσιμότητα με το σχεδιασμό στα μελλοντικά της έργα.

Πηγή: ΟΤ