Κοροναϊός: Νέα μελέτη στηρίζει τον συνδυασμό εμβολίων – Ποιες χώρες τον εξετάζουν
Εξαπλάσια επίπεδα αντισωμάτων όταν το Pfizer χορηγείται μετά το AstraZeneca.
Spotlight
-
Γονατίζουν οι ασθενείς με καρκίνο από πρόσθετες χρεώσεις για περίθαλψη
-
Με πρόσωπο… Ιανού εμφανίζεται ο ελληνικός τουρισμός – Τα διφορούμενα μηνύματα
-
Η ισχύς εν τη ενώσει – Ακτιβιστές σχεδιάζουν την πρώτη κλινική για αμβλώσεις στην Πολωνία
-
Ξεκινά το παζάρι κτηνοτρόφων – τυροκόμων για τις τιμές στο γάλα [πίνακες]
Μια δόση του εμβολίου της Pfizer μετά τον αρχικό εμβολιασμό με AstraZeneca εξαπλασιάζει τα αντισώματα έναντι του κοροναϊού σε σχέση με δύο δόσεις του AstraZeneca, δείχνει μελέτη στη Νότια Κορέα.
Η ανάλυση κάλυψε 499 εργαζομένους του συστήματος υγείας, από τους οποίους οι 200 έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, οι 100 έλαβαν πρώτα Astra και μετά Pfizer και οι υπόλοιποι δύο δόσεις Astra.
Όλοι οι εθελοντές ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα, όμως τα μέγιστα επίπεδα καταγράφηκαν σε όσους είχαν λάβει δύο δόσεις του Pfizer ή τα δύο διαφορετικά εμβόλια.
Η μελέτη δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση. Τα αποτελέσματα πάντως βρίσκονται σε συμφωνία με πρόσφατη βρετανική μελέτη, η οποία έδειχνε ότι ο εμβολιασμός πρώτα με AstraZeneca και μετά με Pfizer οδηγεί στη βέλτιστη απόκριση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και σε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από ό,τι μια πρώτη δόση Pfizer και μια δεύτερη AstraZeneca.
Τα ευρήματα, σχολιάζει το Reuters, προσφέρουν στήριξη στην απόφαση ορισμένων χωρών να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στη δεύτερη δόση AstraZeneca μετά τις αναφορές για σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.
Η νοτιοκορεατική μελέτη έδειξε ακόμα ότι όλοι οι συνδυασμοί εμβολίων αντιμετωπίζουν το βρετανικό στέλεχος Άλφα, ωστόσο τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν 2,5 έως 6 φορές χαμηλότερα στην περίπτωση του νοτιοαφρικανικού στελέχους Βήτα, του βραζιλιάνικου Γάμμα και του ινδικού Δέλτα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πάντως χαρακτηρίσει «επικίνδυνη τάση» τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την ασφάλειά της πρακτικής.
Ποιες χώρες έχουν εγκρίνει τον συνδυασμό εμβολίων ή τον εξετάζουν
Η Ιταλία ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι οι πολίτες κάτω των 60 ετών που έλαβαν πρώτη δόση του AstraZeneca μπορούν να λάβουν διαφορετικό εμβόλιο ως δεύτερη δόση.
Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε στις 4 Ιουνίου ότι μερίδα των πολιτών μπορεί να λαμβάνει το εμβόλιο της Pfizer ή το κινεζικό Sinopharm ως δεύτερη δόση ανεξάρτητα από ποιο εμβόλιο είχε χορηγηθεί ως πρώτη δόση.
Η κυβέρνηση του Μπουτάν ανακοίνωσε στις 24 Ιουνίου ότι είναι θετική στην ιδέα του συνδυασμού εμβολίων.
Στον Καναδά, όσοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της Astra μπορούν να λάβουν διαφορετικό εμβόλιο ως δεύτερη δόση.
Στην Κίνα διεξάγεται μικρή κλινική μελέτη για τον συνδυασμό των εμβολίων που παράγουν οι εταιρείες CanSino Biologics και Chongqing Zhifei Biological Products.
Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου ότι θα χρησιμοποιεί το εμβόλιο της Astra ως δεύτερη δόση για όσους είχαν λάβει αρχικά το εμβόλιο της Sinovac, του οποίου η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται.
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όσοι έλαβαν αρχικά το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer ως δεύτερη δόση.
Στο Βιετνάμ, όσοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της Astra μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer ως δεύτερη δόση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις