Συνεχίζονται οι εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις των φαρμακευτικών των εμβολίων, αιτιολογώντας βέβαια το γιατί θα παλέψουν λυσσαλέα την προοπτική άρσης της πατέντας των εμβολίων. Τελευταίο παράδειγμα, τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της γερμανικής BioNTech.

Η συνέταιρος της Pfizer πήγε εξίσου, αν όχι καλύτερα, από τον αμερικανικό κολοσσό, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη διαφορά των μεγεθών και το πόσο «καινούργια» είναι στον κλάδο.

Συγκεκριμένα για το πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα της ανερχόμενης γερμανικής εταιρείας εκτοξεύτηκαν στα 2,05 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 27,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020, μια διαφορά που μεταφράζεται σε 7.300%! Μάλιστα, στα επίπεδα αυτά ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν έσοδα της τάξεως των 1,5-1,8 δισ. ευρώ.

Αντιστοίχως, τα κέρδη της ανήλθαν σε 1,13 δισ. ευρώ ή 4,39 δολάρια ανά μετοχή, όταν κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είχε καταγράψει ζημιές ύψους 53,4 εκατ. ευρώ ή 0,24 σεντς ανά μετοχή. Οι αναλυτές στις προβλέψεις τους τοποθετούσαν τα κέρδη περίπου στα 3,76 δολάρια ανά μετοχή

Ενόψει της αυξημένης ζήτησης και των νέων παραγγελιών για το εμβόλιό της, η BioNTech αναθεώρησε μάλιστα επί τα βελτίω την πρόβλεψή της για τη φετινή χρονιά, η οποία μέχρι τώρα κυμαινόταν μεταξύ 9 και 10 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της εταιρίας θα πλησιάσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Η αναθεώρηση αυτή είναι εύλογη δεδομένου πως η κοινοπραξία έχει στην… ουρά να παραδώσει περίπου άλλες 1,8 δισ. δόσεις και βέβαια έπεται και συνέχεια, καθώς ήδη το σκεύασμα τους πήρε έγκριση στις ΗΠΑ για χρήση και στις μικρότερες ηλικίες. Συνολικά η γερμανική εταιρία υπολογίζει ότι έως το τέλος του έτους οι δυνατότητες παραγωγής της θα έχουν φθάσει τα 3 δισ. δόσεις, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση.

Πηγή: ΟΤ