Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η τηλεργασία φέρνει νέα εργατική νομοθεσία - Εντός 6μηνου το ν/σ για την επικουρική ασφάλιση

Η τηλεργασία φέρνει νέα εργατική νομοθεσία – Εντός 6μηνου το ν/σ για την επικουρική ασφάλιση

Εντός του 6μηνου το νομοσχέδιο για την μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα της επικουρικής ασφάλισης. Ανατροπές στο εργατικό δίκαιο από την τηλεργασία. Οι ανησυχίες για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και την απόφαση της ευρωβουλής να κάνει τριετές πάγωμα στο «δικαίωμα στην αποσύνδεση». Αλλαγές και σε κατάρτιση και πρόνοια

Μεγάλες αλλαγές και ανατροπές έρχονται στο εργατικό δίκαιο και ευρύτερα την εργατική νομοθεσία προκειμένου να εναρμονιστεί με το ριζικά διαφορετικό εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται στην πανδημία.

Προεκλογική δέσμευση

Το ασφαλιστικό με αιχμή την επικουρική ασφάλιση, η αγορά εργασίας με επίκεντρο τις εργασιακές σχέσεις στην εποχή της πανδημίας και το νέο πεδίο στην κατάρτιση με αποφασιστικό ρόλο των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση των προγραμμάτων κατάρτισης είναι οι τρεις βασικοί άξονες των επερχόμενων αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων που ήδη δρομολογούνται από την κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε κανείς να εικάσει με βάση τα όσα περιέγραψε σήμερα ο πρωθυπουργός, πως αλλαγές θα επέλθουν και σε ότι αφορά τα διάφορα προνοιακά επιδόματα που είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης τοποθετήθηκε εντός του τρέχοντος εξαμήνου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ουσιαστικά θα νομοθετηθεί για τους νέους ασφαλισμένους η μετάβαση από τον αναδιανεμητικό στον κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα του δεύτερου πυλώνα της ασφάλισης.

Πρόκειται για μια κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για την οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για παράδοση της ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές. Δεν είναι τυχαίο ότι με «κακό μάτι», ως μεθόδευση για είσοδο ιδιωτών στον ΕΦΚΑ είδε η αντιπολίτευση την τοποθέτηση ειδικού μάνατζερ για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Εκσυχρονισμός

Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση αφορά την εργατική νομοθεσία και τον «εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας». Μάλιστα όπως φαίνεται και από τα λόγια του πρωθυπουργού η τηλεργασία και η εξ’ αποστάσεως εργασία που χρησιμοποείται στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία αποτελεί μπούσουλα για τον επαναπροσδορισμό του εργατικού δικαίου.

«Είδαμε ότι η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία -ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής είναι από το 1982- να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Με ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται και θα εργάζονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι, ποια είναι τα νέα δικαιώματα και τα νέα προνόμια που δίνουμε -όχι μόνο στις μητέρες- αλλά και στους πατεράδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Χάσμα

Ο τρίτος άξονας των αλλαγών είναι το νέο πλαίσιο για την κατάρτιση. Η κεντρική ιδέα για την αναδιαμόρφωση του τοπίου της κατάρτισης έγκειται στη φράση του πρωθυπουργού περί «χάσματος» ανάμεσα στην αγορά εργασίας και τις υπάρχουσες δεξιότητες του εργατικού δυναμικού.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη προηγήθηκε χτες η τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ όπου συζητήθηκαν τα ίδια ακριβώς θέματα.

Επιπρόσθετα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σημαντικές αλλαγές προετοιμάζονται και στον τομέα της ευρύτερης προνοιακής πολιτικής που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση προϊδεάζει η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε ότι προτιμάει να χρησιμοποιεί τον όρο «κοινωνικές υποθέσεις» αντί του όρου «πρόνοια».

Εμπόδια, ταμπού και εξαρτήσεις

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων δίνεται ουσιαστικά από την κατακλείδα της τοποθέτησης του πρωθυπουργού που ανέφερε:

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επωμίζεται ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της εθνικής πρόκλησης της ανάκαμψης, παραμερίζοντας εμπόδια που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να σπάσουμε στερεότυπα, να μετατρέψουμε και τις συντάξεις από απλά ένα εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής αυτό που πρέπει να είναι σε κάθε σύγχρονη χώρα, μία δίκαιη επιβράβευση της σκληρής δουλειάς μιας ολόκληρης ζωής.

»Πρέπει να σπάσουμε εξαρτήσεις από επιδοματικές λογικές που συχνά στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν για να κρατούνται οι πολίτες όμηροι κομμάτων και κυβερνήσεων. Πρέπει, κυρίως, να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες σε εργαζόμενους να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους αλλά και να ξεδιπλώσουν τις φιλοδοξίες τους».

Οδοστρωτήρας

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως ήδη εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες από τα όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για «οδοστρωτήρα εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων» και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια που έρχεται να απορρυθμίσει την εργασία και να πλήξει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Με αφορμή δε, την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου που προχώρησε στο τριετές πάγωμα του «δικαιώματος στην αποσύνδεση», δηλαδή το πάγωμα των κανόνων που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα τους δίνουν τη δυνατότητα να απενεργοποιούν εκτός ωραρίου τις ψηφιακές συσκευές, χωρίς τον φόβο της απόλυσης, εντείνονται οι ανησυχίες μετά και τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης συνδέοντας τις αλλαγές στο εργατικό δίκαιο με την γενίκευση της τηλεργασίας και την εξ’ αποστάσεως εργασία.

Από την Κουμουνδούρου μάλιστα κατηγορούν τη ΝΔ ότι την πολιτική της την «υπαγορεύουν οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις και ο ΣΕΒ». Η κα Ξενογιαννακοπούλου μάλιστα σημειώνει ότι «το καθεστώς της τηλεργασίας πρέπει να ενταχθεί στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο απαιτείται για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Ταυτόχρονα, χρειάζεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΣΕΠΕ για τον αποτελεσματικό ελέγχο των κανόνων που θα διέπουν την τηλεργασία».

Τερατουργήματα

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο «εκσυγχρονισμός» της εργατικής νομοθεσίας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η 10ωρη δουλειά, οι απλήρωτες υπερωρίες, ο μισθός των 200 ευρώ, ο «γολγοθάς» της τηλεργασίας, η συστηματική υπονόμευση των συλλογικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Είναι, δηλαδή, η ανατροπή των κατακτήσεων δεκαετιών γιατί αυτό επιβάλλουν οι σύγχρονοι όροι της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

Παράλληλα το ΚΚΕ κάνει λόγο για ενταφιασμό της κοινωνικής ασφάλισης, μείωση των συντάξεων και τζογάρισμα του κόπου των εργαζομένων με αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους νέους ασφαλισμένους και εργαζόμενους αλλά και για τους σημερινούς συνταξιούχους, υποστηρίζοντας ότι η «ανταποδοτική ασφάλιση» για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης όπως και οι διαδοχικοί νόμοι Βρούτση-Κατρούγκαλου «είναι γραμμένοι από το “ίδιο χέρι”, από την μεγάλη εργοδοσία, τα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης και την ΕΕ».

«Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι επιστρατεύοντας την συκοφαντία, την καταστολή και τον περιορισμό των διαδηλώσεων θα περάσει “άβρεχτη” αυτά τα τερατουργήματα θα διαψευστεί. Το λόγο τον έχουν οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα τους, ο λαός» διεμήνυσε το ΚΚΕ.

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024