Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να οδηγηθούμε οι γονείς στην ανάγκη να συμβουλεύσουμε ή να μαλώσουμε τα παιδιά. Όμως, ο τρόπος μετράει. Εκτός κι αν θέλουμε (πάλι) γκρίνιες και εντάσεις στο τραπέζι.

Ποιες είναι, όμως, οι φράσεις-κόκκινα πανιά;

«Θα φας γλυκό μόνο αν φας όλη την σαλάτα σου»

Χωρίς καν να το καταλάβουμε, δημιουργούμε στο μυαλό του παιδιού μία εντελώς λανθασμένη εικόνα: Το γλυκό είναι ο γαστρονομικός παράδεισος και τα λαχανικά η κόλαση. Αποτέλεσμα, δηλαδή, αντίθετο από αυτό που στοχεύεις. Είναι πιο αποτελεσματικό να περιορίσουμε την ποσότητα γλυκών που υπάρχει στο σπίτι και να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα λαχανικά πιο ελκυστικά. Δείτε εδώ μια πεντανότισμη συνταγή για τραγανές μπουκιές κουνουπιδιού.

Είσαι λίγο κάπως σήμερα

Αν βλέπουμε το παιδί μας να γκρινιάζει ή να είναι κακόκεφο, δεν χρειάζεται να το επισημάνουμε. Αξίζει να προσπαθήσουμε να το αντιστρέψουμε ή, απλώς, να το αφήσουμε να περάσει ασχολίαστο. Μπορούμε να του τραβήξουμε την προσοχή ρωτώντας για την μέρα του ή λέγοντας εμείς κάτι δικό μας που πιθανά το ενδιαφέρει.

Δε θα σου αρέσει, αλλά κάνε μία προσπάθεια και απόλαυσέ το

H ζωή είναι γεμάτη από εκπλήξεις. Για αυτό, δε χρειάζεται να προϊδεάζουμε τα παιδιά για την γεύση του φαγητού. Κι αν του αρέσει, τελικά;

Τόσο λίγο; Φάει ακόμα μερικές μπουκιές ακόμα οπωσδήποτε!

Αν και η πρόθεσή μας είναι άκρως θετική, με αυτή τη συνήθεια, το παιδί δε θα μπορεί, στο μέλλον, να καταλάβει πότε έχει πραγματικά χορτάσει και πότε τρώει απλά για να μας ικανοποιήσει.