Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτέμβρη, τη γενικότερη πορεία της υγειονομικής κρίσης, καθώς και τη διαχείριση αυτής από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, είναι ασαφές πού στηρίχθηκε η κυρία Κεραμέως στην απόφαση της να ανοίξει τα σχολεία στις 7 Σεπτέμβρη και δήλωσε πως «αν η απόφαση δε στηρίζεται σε μια συνεννόηση με την επιστημονική κοινότητα, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο κ. Σπίρτζης, υποστήριξε πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα σχολεία τόσο το Μάρτιο όσο και τώρα είναι αντιφατικές. Ενώ δηλαδή, τότε διατυμπάνιζαν ότι τα σχολεία αποτελεούν υγειονομικές βόμβες, τώρα ανακοινώνουν την έναρξή τους στις 7 Σεπτέμβρη χωρίς να έχουν εξετάσει μια σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως αυτό των καθαριστριών.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει αν είναι απόλυτα προετοιμασμένη για να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ελλείψεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αν υπάρχουν προβλήματα όταν τα σχολεία ανοίξουν, τότε θα το ξανασυζητήσουμε, ήταν η θέση του κ. Λιβανού, ο οποίος υποστήριξε πως περιμένουν να ενημερωθούν δημοσίως για τις συστάσεις των επιστημόνων και της επιτροπής.

«Όπως και πριν οι αποφάσεις θα είναι οι σωστές προς όφελος της δημόσιας υγείας και των παιδιών», είπε σχετικά, αν και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν είναι ειδικός στα θέματα παιδείας.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι η ηγεσία του υπουργείου παιδείας έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις και λειτούργησε το σύστημα πάρα πολύ καλά όλους τους προηγουμένους μήνες», πρόσθεσε.

Τις αποφάσεις αυτές έκρινε ο κ. Σπίρτζης εγκαλώντας την κυβέρνηση για ολιγωρία. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορους τρόπους να χρεώσει την αποτυχία μετά το lockdown στη νεολαία και τον κάθε πολίτη».

Στην άποψη αυτή συμφώνησε και ο κ. Καστανίδης, ο οποίος υποστήριξε πως  «ο συνδυασμός κοινωνικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αποκτά βαριά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Στα δύσκολα λέει ότι τα λάθη σχετίζονται με ανεπάρκειες της επιτροπής των επιδημιολόγων, με την κοινότητα και τη νεολαία. Αποκαλύπτει τις αδυναμίες και τα λάθη της».

Οι τρεις πολιτικοί αναφέρθηκαν και στην ελληνοτουρκική κρίση με τον κ. Καστανίδη να τονίζει την ανάγκη μεγάλης προσοχής στο θέμα αυτό, αλλά και την ανάγκη ετοιμότητας της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Σπίρτζης, υποστήριξε πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν πείσει ούτε τρομάξει την Τουρκία και πως οι επιτυχίες της δεν είναι καθόλου επιτυχίες.

Υπερασπιζόμενος την στάση και πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Λιβανός σημείωσε πως «θα κριθούμε και κρινόμαστε συνεχώς από τις επιλογές που κάνουμε» και πως η πλειοψηφία της ελληνικής γνώμης δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση τόσο στην εθνική γραμμή όσο και στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.