Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με κεντρικό θέμα την τουρκική προκλητικότητα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά μετά την άρση των περιορισμών λόγω κοροναϊού, έχοντας ευρύ φάσμα θεμάτων προς συζήτηση, με έμφαση πάντως στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Η Αθήνα πιέζει για κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Άγκυρας μετά από παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ «η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Αναμένονται δηλώσεις τόσο από τον κ. Μπορέλ όσο και από τον κ. Δένδια προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης.

Το θέμα της Αγίας Σοφίας

Η Ελλάδα έθεσε και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως είχε κάνει γνωστό ο κ. Δένδιας. Παράλληλα, ο υπουργός θα ζητούσε να δημιουργηθεί δέσμη κυρώσεων εις βάρος της γείτονος χώρας, εξαιτίας της έως τώρα στάσης της.

Εστιάζοντας στην απόφαση του τούρκου προέδρου για την Αγία Σοφία, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη θλίψη του, τόνισε πως υπερβαίνει τα εσκαμμένα και διαμήνυσε πως είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και όχι ελληνοτουρκικό. Περαιτέρω ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με την απόφαση αυτή του Ερντογάν, η Τουρκία γυρίζει την πλάτη της στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της, επισήμανε πως έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Λιβύη, η Αίγυπτος και ότι αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του.

Υπενθύμισε ότι η απόφαση να γίνει μουσείο η Αγία Σοφία ήταν του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, του Κεμάλ Ατατούρκ, το 1934 και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.