Τάση συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας πριν από την πανδημία διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την κατάσταση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που υποστηρίζει πως τα στοιχεία αποτυπώνουν το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μετά τις εκλογές του 2019.

Συρρίκνωση vs δυναμισμός

«Η ΝΔ παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια οικονομία σε ανάπτυξη και μέσα σε λίγους μήνες την οδήγησε σε συρρίκνωση» υποστηρίζουν οι Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας.

Αντίθετα ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχολιάζοντας την σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το Α.Ε.Π. του πρώτου τριμήνου του 2020, το οποίο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασε μείωση κατά 0,9%, υποστήριξε πως η Ελλάδα μπήκε με δυναμισμό στο τρέχον έτος και η ύφεση ήταν αισθητά μικρότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εμπιστοσύνη

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019 «δείχνει ότι η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, γεγονός από το οποίο εξάγουμε δύο βασικά συμπεράσματα.

Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου.

Και επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν.

Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο.

Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη».

Παροδική ύφεση

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης για την μετά τον κοροναϊό εποχή είναι η ύφεση να έχει παροδικό χαρακτήρα.

«Επομένως, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κοροναϊού, η Ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της» ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Στόχος όλων των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι η ύφεση να είναι παροδική.

Για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν την υγειονομική κρίση. Για να διατηρήσουμε τον δυναμισμό που είχαμε στην αφετηρία της φετινής χρονιάς».

Κυβέρνηση της ύφεσης

«Η ΝΔ αναδεικνύεται σε κυβέρνηση της ύφεσης. Παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια οικονομία σε ανάπτυξη και μέσα σε λίγους μήνες την οδήγησε σε συρρίκνωση», αναφέρουν σε δήλωσή τους ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Γιώργος Τσίπρας, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση οδήγησε «στο -1,6% το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2020. Στο -0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Στο -8,4% οι επενδύσεις το α’ τρίμηνο του 2020».

«Οι επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη ήρθαν πριν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο κοροναϊός συνάντησε τη χώρα μετά την ύφεση», επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοσία της αγέλης στην οικονομία

Οι κ.κ. Παππάς και Γ. Τσίπρας σχολιάζουν επιπρόσθετα πως «τα ελλιπή μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων αποτελούν μέρος της στρατηγικής της «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία» και «δεν ανακόπτουν την πορεία προς νέα βαθιά ύφεση».

Κατόπιν αυτών σημειώνουν πως «για να Μείνουμε Όρθιοι απαιτείται άμεση ενίσχυση και ένα «σχέδιο Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις, καθώς και η επανέναρξη των μεγάλων έργων υποδομής».