Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να επιβάλλει πλήρεις τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα αγαθά ευρωπαϊκής προέλευσης που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Κλιμάκωση της πίεσης

Η κίνηση του βρετανού πρωθυπουργού αποσκοπεί στην κλιμάκωση της πίεσης προς τις Βρυξέλλες κατά τις διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, δήλωσε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα The Telegraph.

«Σχεδιάζουμε πλήρεις ελέγχους σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά προέλευσης ΕΕ – πιστοποιητικά εξαγωγών, πιστοποιητικά ασφάλειας, ελέγχους υγείας ζώων, [υγειονομικούς ελέγχους] των ειδών που προορίζονται για τα σούπερ μάρκετ, τα οποία θα περνούν από [τελωνεία και] σημεία συνοριακών ελέγχων», ανέφερε στην εφημερίδα πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις.

Θα διπλασιάσει την πρόκληση

Αυτή η ενέργεια «θα διπλασιάσει την πρακτική πρόκληση στα σύνορα τον Ιανουάριο του 2021», αναγνώρισε η πηγή.

Το Brexit έγινε γεγονός

Μόλις το ρολόι έδειξε 23.00 της Παρασκευής (ώρα Βρετανίας) το Brexit έγινε γεγονός.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρέτισε και επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας ιστορικός κύκλος 47 ετών ολοκληρώθηκε με το μέλλον να παραμένει αβέβαιο για την χώρα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση των «27».

Στους μαύρους τοίχους του Νο10 της πρωθυπουργικής κατοικίας προβλήθηκε ψηφιακό ρολόι που άρχισε την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, στις 23.00.

Το κτίριο φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και άλλα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Λονδίνου.

«Δεν είναι τέλος είναι αρχή»

Μιλώντας για τη σημαντικότερη γεωπολιτική μεταβολή που βιώνει το Λονδίνο μετά την απώλεια της αυτοκρατορίας ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για την ανατολή μιας νέας εποχής.

Λίγη ώρα προτού το Brexit αποτελέσει γεγονός ο Τζόνσον απηύθυνε διάγγελμα προς «αυτούς που προσμένουν με ελπίδα να έρθει το Brexit, σε αυτούς που νιώθουν άγχος και αίσθημα απώλειας και σε αυτούς που πίστευαν ότι δεν θα σταματήσει η πολιτική αναταραχή λόγω του Brexit».

«Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη χώρα μας. Δεν είναι τέλος, είναι αρχή», τόνισε.

«Leave means Leave»

Στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο κοινοβούλιο, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετέχοντας σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του Brexit και η καμπάνια Leave means Leave.

Υποστηρικτές της αποχώρησης περικύκλωσαν το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης και της ιδέας των ενωμένων κρατών.

Σε μία μεγάλη οθόνη που στήθηκε από τους διοργανωτές προβλήθηκε βίντεο με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, μέχρι και το Brexit.

Μία αυτοσχέδια χάρτινη μινιατούρα του Big Ben είχε στηθεί, με κολλημένο το σύνθημα «Κάντο Μπόρις», και κάποιοι χτυπούσαν κουδούνια και ντραμς για να σημάνουν συμβολικά την έξοδο της Βρετανίας.

Άλλοι, τυλιγμένοι με τις βρετανικές σημαίες, ή με κοστούμια στα χρώματα της σημαίας χόρευαν υπό τη μουσική του Τομ Τζόουνς και των Κουίν.

«Ανάψτε φως για την Ευρώπη»

Στη Σκωτία, που αποφάσισε να κρατήσει υψωμένη την σημαία της ΕΕ πάνω από το τοπικό κοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις «Ανάψτε φως για την Ευρώπη» από υποστηρικτές που επιθυμούν την παραμονή.

Συγκεντρωμένο πλήθος βρέθηκε έξω από τη Βουλή, κρατώντας αναμμένα κεριά και πανό με συνθήματα όπως «Το Εδιμβούργο για την Ευρώπη – Για το μέλλον μας στην ΕΕ», θέλοντας να τονίσουν την αντίθεσή τους στην αποχώρηση.

Γράψτε το σχόλιό σας