Μπορεί η Τουρκία να έχει στείλει στρατιώτες και οπλισμό στη Λιβύη για τη στήριξη των δυνάμεων Σάρατζ, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε σε τίποτα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταγγείλει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε μισθοφόρους που φέρεται ότι βοηθούν τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη.

Ο κ. Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου που τον μεταφέρει σήμερα από την Αλγερία στην Γκάμπια αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ στην Τουρκία.

«Στη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην Τουρκία, συζητήσαμε εκτενώς αυτό το θέμα (την κατάσταση στη Λιβύη)», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Ο Χαφτάρ είναι ένας ψεύτης»

«Τους είπαμε ότι ο Χάφταρ είναι ένας ψεύτης και ότι υποθάλπουν αυτόν τον ψεύτη. Η Αίγυπτος είναι ο υποστηρικτής-κλειδί του Χάφταρ, καθώς και οι αρχές στο Αμπού Ντάμπι», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όχι μόνο παρέχουν οικονομική βοήθεια, αλλά επίσης «προμηθεύουν όπλα και εξοπλισμούς».

Εξάλλου στη Μόσχα ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, απεσταλμένος του ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη αντέχει σε σημαντικό βαθμό, όμως παραβιάζεται κατά διαστήματα από εξτρεμιστές.

«Η κατάπαυση του πυρός εν γένει τηρείται, όμως σημειώνονται παραβιάσεις, πολύ περισσότερο που ο στρατός δεν αντιμετωπίζει τακτικές δυνάμεις, αλλά ένοπλες ομάδες, πολύ συχνά εξτρεμιστικής φύσης, οι οποίες δεν είναι πολύ πειθαρχημένες», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στη Λιβύη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία θα είναι έτοιμη, αν χρειασθεί, να συμμετάσχει στις προσπάθειες που ασκούνται από τη στρατιωτική επιτροπή για τη Λιβύη στη Γενεύη.

«Αν είναι απαραίτητο, θα είμαστε πάντα έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε πολυμερείς προσπάθειες. Για τον λόγο αυτόν συμμετείχαμε ενεργά, στο υψηλότερο επίπεδο, στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα το ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τη διάσκεψη απαιτούν συναίνεση όχι μόνο από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και από τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη», δήλωσε.

«Περιμένουμε ότι η επιτροπή θα καταπιαστεί με το έργο της το συντομότερο δυνατόν. Οι παρατάξεις που συμμετέχουν εκπροσωπούνται από πέντε αντιπροσώπους καθεμιά, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γάσαν Σάλαμε. Θα θέλαμε να τους δούμε να συζητούν τις λεπτομέρειες της κατάπαυσης των εχθροπραξιών», πρόσθεσε ο Μπογκντάνοφ.

Η πρώτη συνεδρίαση της κοινής στρατιωτικής επιτροπής της Λιβύης, που αποτελείται από πέντε αντιπροσώπους κάθε πλευράς, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Γενεύη.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ