Τι είναι τέχνη; Για τον καθένα κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι που την κάνει μαγική…

Η ιδιαιτερότητα της «τέχνης» είναι ότι στον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Για παράδειγμα για τον ανατρεπτικό εικαστικό καλλιτέχνη, Μαουρίτσιο Κάτελαν, μια αληθινή μπανάνα, κολλημένη με μία γκρίζα μονωτική ταινία στον τοίχο, είναι έργο τέχνης.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, είναι δεκατιανό!

Αυτό το παραπάνω συνειδητοποίησε ο καλλιτέχνης από πρώτο χέρι. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν δέχτηκε… συναδελφικά πυρά.

Και εξηγούμαστε: Όλα συνέβησαν στο περίπτερο της γκαλερί Perrotin του Μιλάνου, η οποία συμμετέχει στην Art Basel Miami Beach.

Εκεί ο Μαουρίτσιο Κάτελαν κατόρθωσε για άλλη μία φορά να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας γύρω από τον χαρακτήρα και το μήνυμα ενός έργου του, με τίτλο «Comedian», μια αληθινή μπανάνα, που κόλλησε με μία γκρίζα μονωτική ταινία, στον τοίχο.

Ωστόσο, το έργο είχε άδοξη κατάληξη, αφού… φαγώθηκε από τον -επίσης- καλλιτέχνη David Datuna, ο οποίος παραδέχτηκε πως «πείνασε».

Έτσι λοιπόν, μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων ξεκόλλησε το φρούτο από τον τοίχο και ξεκίνησε σιγά σιγά να το δαγκώνει την ώρα που μια πληθώρα κινητών απαθανάτιζε τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της γκαλερί, Emmanuel Perrotin, το έκθεμα απέκτησε… ένα ολοκαίνουργιο νόημα, αφού «Η τέχνη του Μαουρίτσιο δεν στέκεται στα αντικείμενα, αλλά στο πως αυτά κινούνται μέσα στον κόσμο».

Ο εκπρόσωπος της Γκαλερί και του Μαουρίτσιο δήλωσε πως κανείς δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον του Datuna.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον τον Guardian, το έργο συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό γνησιότητας, ενώ οι ιδιοκτήτες του μπορούν ανά πάσα στιγμή να την αντικαταστήσουν με οποιαδήποτε μπανάνα θέλουν. Οι πληροφορίες για το εάν η μπανάνα μπορεί να αντικατασταθεί από άλλου είδους φρούτο, παραμένουν συγκεχυμένες…

Γράψτε το σχόλιο σας