Την πλήρη αλληλεγγύη της Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, παίρνοντας παράλληλα σαφή θέση για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Σε δήλωσή της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), που είναι η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, διαμηνύει πως όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης

Εστιάζοντας στο διμερές «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης της 27ης Νοεμβρίου σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση, η εκπρόσωπος της ΕΕ, Virginie Battu-Henriksson, επισημαίνει πως δεν έχει δημοσιοποιηθεί και υπογραμμίζει πως απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενό της.

«Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί την Τουρκία «να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πιο πρόσφατα αυτά του Ιούνιο του 2019».

Η δήλωση έρχεται μια ημέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον οποίο συζήτησε και για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Τελεσίγραφο Δένδια στον λίβυο πρέσβη στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται πως σκληρή απάντηση στην Τουρκία σε σχέση με τις αλυσιδωτές προκλήσεις της ως προς την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο και τη συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ, έδωσε τις προηγούμενες ημέρες και ο Νίκος Δένδιας, αποστέλλοντας τελεσίγραφο στον λίβυο πρέσβη στην Αθήνα.

O έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως αύριο, Πέμπτη, να κάνει γνωστό στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα δρομολογηθεί απέλασή του.